Η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο & Λύκειο Παλλήνης παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση
«Χθες το βράδυ ονειρεύτηκα…»
Γιάννης Κωνσταντινίδης – Κώστας Γιαννίδης (1903-1984)
Σάββατο 1 Μαρτίου 2025 | Ώρα έναρξης: 18.00
Κυριακή 2 Μαρτίου 2025 | Ώρα έναρξης: 12.00
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Με τη συμμετοχή των μουσικών συνόλων του Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου & Λυκείου Παλλήνης
Η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο & Λύκειο Παλλήνης, δύο χρόνια μετά την άκρως επιτυχημένη καλλιτεχνική συμπαραγωγή «Μίκης Θεοδωράκης – Ακολουθώντας τα χνάρια του στον χρόνο», συμπράττουν εκ νέου με ένα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Γιάννη Κωνσταντινίδη – Κώστα Γιαννίδη (1903-1984). Σε δύο μουσικές παραστάσεις στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ στις 1 και 2 Μαρτίου 2025, τα μουσικά σύνολα του σχολείου θα φωτίσουν το μοναδικό καλλιτεχνικό αποτύπωμα ενός σπουδαίου συνθέτη που υπηρέτησε συνειδητά τόσο τη λόγια-κλασική μουσική όσο και το ελαφρό-λαϊκό τραγούδι.
Με την καθοδηγητική στόχευση των διδασκόντων εκπαιδευτικών οι εμπλεκόμενοι μαθητές και μαθήτριες του Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου & Λυκείου Παλλήνης μυήθηκαν στην καλλιτεχνική κληρονομιά ενός συνθέτη που κινήθηκε δημιουργικά μεταξύ δύο μουσικών κόσμων, μεταξύ δύο διακριτών ταυτοτήτων. Τα μουσικά σύνολα θα μας καταστήσουν νοητούς συνοδοιπόρους αυτής της ιδιάζουσας και μοναδικής μουσικής πορείας του εξαίρετου δημιουργού, από το κοσμοπολίτικο περιβάλλον της Σμύρνης στα καμπαρέ του Βερολίνου, από τα μουσικά θέατρα των Αθηνών της δεκαετίας του ’30 στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου και από την πρώιμη περίοδο της μεταπολεμικής μουσικής πραγματικότητας μέχρι την ύστερη περίοδο της μουσικής του ωριμότητας.
Λίγα λόγια για το Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο & Λύκειο Παλλήνης
Το Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο & Λύκειο Παλλήνης λειτουργεί από το 1988 όντας το αρχαιότερο δημόσιο Μουσικό Σχολείο της χώρας. Στα 37 χρόνια της δυναμικής παρουσίας του θεραπεύει δημιουργικά τη διδασκαλία του συνόλου των γνωστικών αντικειμένων γενικής παιδείας παράλληλα με την ενδελεχή και πολύτροπη διδασκαλία της ευρωπαϊκής και της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, ενταγμένης λειτουργικά σε ένα ειδικά διαμορφωμένο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών. Στο πλαίσιο της υλοποίησης της εξωστρεφούς στόχευσης, ως προς την εκπαιδευτική και καλλιτεχνική μαρτυρία του στα αθηναϊκά πολιτιστικά δρώμενα, το σχολείο εντάσσει στον καθ’ έτος προγραμματισμό του τη διοργάνωση μουσικών συμπράξεων με εμβληματικούς εκπαιδευτικούς και καλλιτεχνικούς φορείς όπως η Ακαδημία Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, το Μουσείο της Ακρόπολης και το Θέατρο Παλλάς, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε. Μέχρι και σήμερα έχει αποδώσει στο κοινωνικό σύνολο περισσότερους από 3.500 αποφοίτους, ανάμεσά τους καταξιωμένους επιστήμονες και αφοσιωμένους ερευνητές και φυσικά εξαίρετους μουσικούς που τιμούν με το έργο και την παρουσία τους, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, το κοινό τους εκπαιδευτικό εφαλτήριο.
Σκηνοθεσία παράστασης: Ράια Τσακηρίδη
Σχεδιασμός φωτισμών: Χρήστος Τζιόγκας
Ομάδα οργανωτικής επιμελητείας: Αλέξανδρος Γαλανόπουλος (Διευθυντής Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου Παλλήνης), Ιωάννης Λυμπέρης (Διευθυντής Πειραματικού Μουσικού Λυκείου Παλλήνης)
Ομάδα καλλιτεχνικής επιμελητείας: Αικατερίνη Αντωνίου (Υποδιευθύντρια Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου Παλλήνης), Ιωάννης Χαρμπίλας (Εκπαιδευτικός Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου Παλλήνης)
22.2.2025