Καλλιτεχνικός προγραμματισμός 2024-2025
Πώς ο άνθρωπος επιβιώνει και διαμορφώνεται, αντιδρά αλλά και υποχωρεί μέσα σε σκληρά κοινωνικά και πολιτικά καθεστώτα και άκαμπτες συνθήκες, σχεδόν αδυσώπητες;
Με αφορμή ένα καίριο επίκαιρο ερώτημα, στην τρίτη χρονιά λειτουργίας του, το Θέατρο Μπέλλος και η ομάδα The Young Quill διαμόρφωσε το φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μια θεματική που εξετάζει τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα σε στενά και επιβεβλημένα κοινωνικά και πολιτικά πλαίσια.
Έργα ξένων και Ελλήνων συγγραφέων μπαίνουν και αυτή τη χρονιά στο θέατρο προσδοκώντας να αγγίξουν τους θεατές και να αποτελέσουν μια ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική περίοδο.
«Ετοιμαζόμαστε να διανύσουμε την τρίτη θεατρική σεζόν του ανανεωμένου Θεάτρου Μπέλλος. Πιστεύουμε σ΄ ένα θέατρο συλλογικό και ως έτσι πολιτικό, σ΄ ένα θέατρο που τοποθετεί τις ανθρώπινες σχέσεις στον πυρήνα της καλλιτεχνικής δημιουργίας, σ΄ ένα θέατρο που συνεχώς μας θυμίζει ότι πρέπει να ελπίζουμε αν θέλουμε να αλλάξουμε και σ΄ ένα θέατρο που προσπαθεί να δημιουργεί δικαιώματα και όχι προνόμια για τους δημιουργούς και τους θεατές του.
Με αυτές τις αξίες έχουμε προσπαθήσει να λειτουργήσουμε τα δύο τελευταία χρόνια το Θέατρο Μπέλλος. Σε ετήσια βάση στόχος μας είναι η διαμόρφωση του καλλιτεχνικού προγραμματισμού γύρω από μια κοινή θεματική που διατρέχει τις παραστάσεις μας. Ως τώρα, έχουμε κυρίως εστιάσει σε έργα σύγχρονης δραματουργίας που αντλούν την έμπνευση τους από φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας.
Ένας ακόμη στόχος της φετινής σεζόν είναι να παρουσιαστούν λιγότερες παραστάσεις με μεγαλύτερη χρονικά διάρκεια αντιλαμβανόμενοι από την εμπειρία μας ότι το θέατρο χρειάζεται χώρο και χρόνο για να ανθίσει.»
Αυτά μεταξύ άλλων επισημαίνουν τα μέλη της ομάδας, ανακοινώνοντας το θεατρικό πρόγραμμα της φετινής σεζόν.
Ο Οκτώβριος θα ξεκινήσει με δυο παραστάσεις που το κοινό αγάπησε την περασμένη χρονιά:
«Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα», μια θεατρική παράσταση του άγνωστου σε πολλούς Ματέι Βίζνιεκ. Θέμα της, η φρίκη του πολέμου, ο ξεριζωμός από την πατρίδα και το πένθος. Μια παράσταση που αγαπήθηκε από το κοινό και απέσπασε πολλές διθυραμβικές κριτικές.
Η δεύτερη παράσταση «Μαύρη Μαγεία (ή άσε τους νεκρούς να πεθάνουν)», ένα έργο που υποδέχτηκε ένθερμα το νεανικό θεατρικό κοινό, καθώς μιλάει για τους millenials και μας ξεναγεί σε μια εφιαλτική ανασκόπηση της σύγχρονης Ελλάδας.
Από τις αρχές του Νοεμβρίου, δύο νέες παραστάσεις έρχονται στο θέατρο Μπέλλος:
«Μεμοράντουμ» του Βάτσλαβ Χάβελ, ένα έργο για τη σχέση του ανθρώπου με το κράτος μέσα από το γραφειοκρατικό χάος μιας δημόσιας υπηρεσίας.
Το μυθιστόρημα «Ήλιος με Δόντια» του Γιάννη Μακριδάκη, η ιστορία ενός ανθρώπου που παλεύει να υπάρξει μέσα σε ένα περιβάλλον που θέλει να καταπνίξει καθετί διαφορετικό.
Και στις δυο παραστάσεις κέντρο είναι ο άνθρωπος. Διαφορετική η αφετηρία, διαφορετικά τα περιβάλλοντα. Αλλά ο μικρόκοσμος είναι πάντα η φωτογραφία του περιβάλλοντος που ζούμε και μας διαμορφώνει.
Και από τον Δεκέμβριο, το αριστουργηματικό αθηναϊκό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Ο ξεπεσμένος Δερβίσης», παρουσιάζεται σε μία πρωτότυπη μουσική εκδοχή της Φένιας Παπαδόδημα, χρησιμοποιώντας το πιάνο και τη φωνή σαν επέκταση του Παπαδιαμαντικού λόγου.
Σε λίγες μέρες ξεκινάμε. Σας περιμένουμε στο νέο αυτό θεατρικό ταξίδι.