Με τη συμμετοχή Επιμελητηρίων από όλη την χώρα πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ στην Καβάλα
Πρόεδρος ΚΕΕΕ, Ι. Μασούτης: «Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε, όλοι μαζί, μέτρα και πολιτικές, που δίνουν ώθηση στην επιχειρηματικότητα, σε κάθε σημείο της Ελλάδας»
Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της επιμελητηριακής κοινότητας της χώρας ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στην Καβάλα, με την ευκαιρία της τελετής των εγκαινίων της 30ης Διεθνούς Έκθεσης “KAVALAEXPO”.
Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Ιωάννης Μασούτης, αφού ευχαρίστησε για τη συνεργασία όλους τους εκπρόσωπους των Επιμελητηρίων, επεσήμανε ότι -κατά την περίοδο της προεδρίας του- η Διοίκηση της ΚΕΕΕ προχώρησε σε μια σειρά από σημαντικές για την επιχειρηματικότητα παρεμβάσεις προς την πολιτεία. «Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε, όλοι μαζί, μέτρα και πολιτικές, που δίνουν ώθηση στην επιχειρηματικότητα, σε κάθε σημείο της Ελλάδας» συμπλήρωσε ο κ. Μασούτης.
Στην τοποθέτηση της, η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στηρίζει την επιχειρηματικότητα, με προτεραιότητα τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και την πλήρη αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων.
Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, τόσο οι τοπικοί παράγοντες της πολιτείας όσο και οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας τοποθετήθηκαν για τα ζητήματα, τα οποία απασχολούν τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Ακόμα, παρουσιάστηκε μελέτη με θέμα τη λειτουργία του ΓΕΜΗ, ενώ βραβεύθηκε ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας.
Σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε και η βράβευση του προέδρου της ΟΣΥΕ, Μιχάλη Γιάγκα, για την πολυετή προσφορά του, ο οποίος δήλωσε συγκινημένος ότι «αγάπησε, εργάστηκε και πίστεψε στα Επιμελητήρια όλα αυτά τα χρόνια, με πάθος και συνέπεια». Το ίδιο βράδυ, σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Καβάλας, βραβεύθηκαν ο αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ και πρόεδρος του ΒΕΑ, Παύλος Ραβάνης, ο διευθυντής ΚΕΕΕ, Βασίλης Αποστολόπουλος, και ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΕΕ, Σταύρος Βαρδαλάς.
Παρατίθεται η ομιλία του προέδρου της ΚΕΕΕ, Ιωάννη Μασούτη, με τίτλο «Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ – οι προκλήσεις για το εγχώριο επιχειρείν»:
«Σας καλωσορίζω στη γενική συνέλευση της ΚΕΕΕ στην Καβάλα.
Πριν από μερικές ημέρες τα Επιμελητήρια έδωσαν, για μια ακόμη χρονιά δυναμικό «παρών» στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας τον παλμό της επιχειρηματικότητας από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Οι κυβερνητικές εξαγγελίες – δια στόματος του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ – περιείχαν ένα αρκετά ισορροπημένο μείγμα μέτρων.
Ήταν εμφανής η επιλογή της κυβέρνησης να κατανείμει τους διαθέσιμους πόρους, με τρόπο ώστε να καλύπτεται ένα ευρύ φάσμα αναγκών και κοινωνικών ομάδων.
Υπήρξαν μέτρα – όπως οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, η επέκταση επιδομάτων κ.ά. – τα οποία στηρίζουν ιδιαίτερα τα χαμηλά εισοδήματα, τις οικογένειες, τους κατοίκους της περιφέρειας. Και εμμέσως, αναμένεται να έχουν θετικό αντίκτυπο και στην αγορά, η οποία πιέζεται από την αύξηση του κόστους ζωής.
Ακούσαμε, επίσης, με ικανοποίηση μια σειρά από μέτρα, που δίνουν ανάσα στις επιχειρήσεις – όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και βεβαίως η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 μονάδα: μια παρέμβαση με θετικό αντίκτυπο τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για το εισόδημα των εργαζομένων.
Σωστές ήταν, επίσης, οι διορθωτικές παρεμβάσεις στη φορολόγηση του τεκμαρτού εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η κατάργηση του Τέλους Χαρτοσήμου για μια σειρά από συναλλαγές, αλλά και η διεύρυνση των κινήτρων για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και επενδύσεις στην καινοτομία.
Επίσης – όπως ανακοινώσαμε και κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης στη Θεσσαλονίκη – καταφέραμε σε συνεννόηση με τους αρμόδιους υπουργούς, να δοθεί μια μικρή παράταση στο Ερευνώ-Καινοτομώ, ώστε να μπορέσουν περισσότερες επιχειρήσεις να υποβάλουν αιτήσεις. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που διευκολύνει τις συμπράξεις μεταξύ των επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών. Τα οφέλη – τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τις τοπικές οικονομίες – είναι σημαντικά και αξίζει τον κόπο να στηρίξουμε τη συμμετοχή των μελών μας.
Η συνολική εικόνα από τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ είναι θετική. Αναγνωρίζουμε ότι υπήρξαν παρεμβάσεις στη σωστή κατεύθυνση. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη να παραμείνει η χώρα στο δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας και πειθαρχίας.
Όμως, οι προκλήσεις για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας παραμένουν πολλές και δύσκολες. Οι επιχειρήσεις αγωνίζονται ακόμα ενάντια στις μεγάλες αυξήσεις του κόστους τους, ενώ η ακρίβεια συμπιέζει τη ζήτηση και τους τζίρους. Προσπαθούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις, που συσσωρεύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας των κρίσεων. Προσπαθούν να βρουν κεφάλαια, για να προχωρήσουν την ψηφιοποίησή τους, για να επενδύσουν στην ανταγωνιστικότητά τους. Αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες στην εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού – στην πρόσφατη έρευνα της ΚΕΕΕ, πάνω από 1 στις 3 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι έχουν κενές θέσεις εργασίας.
Απέναντι σε αυτά τα θέματα, αναμένουμε από την Πολιτεία να λάβει ακόμη περισσότερα μέτρα στο επόμενο διάστημα. Αναμένουμε περισσότερες παρεμβάσεις, για να θωρακιστούν οι επιχειρήσεις ενάντια σε προβλήματα, όπως είναι οι έντονες διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας, αλλά και οι ελλείψεις και η άνοδος στις τιμές των πρώτων υλών. Αναμένουμε περισσότερα βήματα για τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο πάντα της δημοσιονομικής υπευθυνότητας. Θεωρούμε ότι υπάρχουν περιθώρια για νέες παρεμβάσεις σε αυτή την κατεύθυνση, σε συνδυασμό πάντα με την εντατικοποίηση της μάχης κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.
Πλέον, η τεχνολογία παρέχει στη φορολογική διοίκηση τα εργαλεία για την αναβάθμιση των σχετικών ελέγχων, ώστε να είναι πιο στοχευμένοι και αποτελεσματικοί. Ας τα αξιοποιήσουμε.
Περιμένουμε ένα πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις πλαίσιο για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών – ειδικά προς τον ΕΦΚΑ – με περισσότερες και πιο προσιτές επιλογές για τις επιχειρήσεις.
Περιμένουμε να υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση, για ουσιαστική στήριξη της Περιφερειακής Ανάπτυξης, μέσω των ειδικών σχεδίων ανάπτυξης.
Ως Κεντρική Ένωση, στηρίζουμε αμέριστα τα αιτήματα των τοπικών Επιμελητηρίων. Αναμένουμε να επιταχυνθεί η πορεία ένταξης των επενδυτικών σχεδίων των τοπικών επιχειρήσεων στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Αναμένουμε να προχωρήσει ταχύτερα η υλοποίηση των έργων υποδομής, αλλά και οι επενδύσεις στις ενεργειακές υποδομές για την αξιοποίηση των ΑΠΕ.
Ως Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος συνεχίζουμε να ενισχύουμε αυτή τη δραστηριότητα. Είμαστε στο πλευρό σας, για να μεταφέρουμε τους προβληματισμούς και τις προτάσεις σας στην Πολιτεία. Είμαστε κοντά στα Επιμελητήρια όλης της χώρας. Για να παρέχουμε όλοι μαζί στις επιχειρήσεις τη βοήθεια και τη φωνή, που χρειάζονται. Για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί μέτρα και πολιτικές, που δίνουν ώθηση στην επιχειρηματικότητα, σε κάθε σημείο της Ελλάδας.
Σας ευχαριστώ».