Νικαράγουα: Το Συμβούλιο παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα για ένα ακόμη έτος

Το Συμβούλιο παρέτεινε σήμερα τα περιοριστικά του μέτρα ενόψει της κατάστασης στη Νικαράγουα για ένα επιπλέον έτος, έως τις 15 Οκτωβρίου 2025 .

Τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν σήμερα ισχύουν για συνολικά 21 πρόσωπα και 3 οντότητες . Όσοι προσδιορίζονται υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύεται στους πολίτες και στις εταιρείες της ΕΕ να διαθέτουν κεφάλαια σε αυτούς. Τα φυσικά πρόσωπα υπόκεινται επιπλέον σε ταξιδιωτική απαγόρευση , η οποία τους εμποδίζει να εισέλθουν ή να διέλθουν από τα εδάφη της ΕΕ.

Το καθεστώς κυρώσεων εισήχθη για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2019 για την αντιμετώπιση της επιδεινούμενης πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης στη Νικαράγουα, αφού το Συμβούλιο είχε επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη χώρα. Το Συμβούλιο επανεξετάζει ετησίως τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα.

Η ΕΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή της για την αποκατάσταση των θεμελιωδών ελευθεριών στη Νικαράγουα, την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων πολιτικών κρατουμένων και την επιστροφή των διεθνών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ΕΕ τονίζει επίσης την ανάγκη να τερματιστούν οι περιορισμοί στον αστικό χώρο και να σεβαστεί το δικαίωμα στη διαφωνία .

Η ΕΕ επιβεβαιώνει τη συνεχιζόμενη δέσμευσή της στον λαό της Νικαράγουας και στην υπεράσπιση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η τρέχουσα πολιτική κρίση στη Νικαράγουα θα πρέπει να επιλυθεί μέσω γνήσιου διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

9.10.2024

Τελευταία Άρθρα