Δήμος Νεστορίου: Διαμαρτυρία δημάρχου για την “αυθαίρετη” διάνοιξη δρόμου στον Γράμμο

Την έντονη διαμαρτυρία του εκφράζει ο δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος για τη διάνοιξη νέου δρόμου στον Γράμμο, «πληγώνοντας, όπως αναφέρει,  ανεπανόρθωτα μια ευαίσθητη, παρθένα και απείρου κάλλους περιοχή, που προστατεύεται από το δίκτυο “Natura 2000”».

Σημειώνει, δε, ότι «η διάνοιξη του δρόμου γίνεται σε μια ευαίσθητη, παρθένα και απείρου κάλλους περιοχή, που προστατεύεται από το δίκτυο “Natura 2000″» και καταστρέφει, όπως λέει, το γνωστό πεζοπορικό μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του Γράμμου.

«Μάλιστα, όπως τονίζει, η διάνοιξη αυτή καταστρέφει υφιστάμενο πεζοπορικό μονοπάτι και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κατεύθυνση του Δ. Νεστορίου για ανάπτυξη του ορειβατικού τουρισμού, στο πλαίσιο του οποίου έχουν ήδη χαρτογραφηθεί και σημανθεί μονοπάτια από το πρόγραμμα Interreg Ελλάδα-Αλβανία, ενώ αναμένεται η έγκριση νέου έργου μονοπατιών στον Γράμμο από το ΥΠΕΝ προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Επισημαίνουμε ότι η περιοχή του Γράμμου από την πλευρά του Δ. Νεστορίου, έχει ήδη μπει αθόρυβα σε τροχιά εκθετικής πεζοπορικής κίνησης, όταν άλλες πλευρές βρίσκονται σε αδράνεια.

Δικαιολογίες του τύπου “το έργο γίνεται για φύλαξη των συνόρων ή την εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων” δεν ευσταθούν, γιατί ο συγκεκριμένος δρόμος δεν έχει σχέση με τα σύνορα, ούτε προσθέτει τίποτα στους κτηνοτρόφους, που εξυπηρετούνται από τους υφιστάμενους δρόμους, οι οποίοι το μόνο που χρειάζονται είναι κάποια βελτίωση και την ετήσια συντήρηση που πραγματοποιείται από τα μηχανήματα του στρατού και της περιφέρειας.

Ενημερώνουμε επίσης ότι υπάρχουν ήδη δύο δρόμοι σύνδεσης της Μακεδονικής με την Ηπειρωτική πλευρά του Γράμμου, και συνεπώς ο νέος αυτός δρόμος δεν προσφέρει κάτι νέο, αντίθετα επιμηκύνει την σύνδεση και επειδή γίνεται πρόχειρα, σύντομα θα καταστραφεί από κατολισθήσεις, χιόνια, λάσπες κλπ».

Επίσης ο κ. Γκοσλιόπουλος, υπογραμμίζει πως η διάνοιξη φαίνεται να γίνεται χωρίς καμία αδειοδότηση από Δν/ση Δασών, ΥΠΕΝ, ΟΦΥΠΕΚΑ, χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και χωρίς τεχνική μελέτη, λες και είμαστε τριτοκοσμική χώρα»

Επισημαίνει ότι όταν ο δήμος Νεστορίου ενημερώθηκε για την παρέμβαση αυτή, ζήτησε εξηγήσεις από τον Δ/τη της 9ης Ταξιαρχίας, στην ευθύνη της οποίας βρίσκεται ο Γράμμος, χωρίς να πάρει καμία ουσιαστική απάντηση. Στη συνέχεια απέστειλε επιστολή στην αρμόδια διεύθυνση του ΥΕΘΑ, θέτοντας σειρά ερωτημάτων στα οποία αναμένει απάντηση.

«Η δημοτική αρχή, υπογραμμίζει ο δήμαρχος,  είναι αντίθετη στην κατασκευή αυτού του έργου, διαμαρτύρεται έντονα προς κάθε κατεύθυνση και ζητά εξηγήσεις. Θέλουμε το Γράμμο “απάτητο βουνό” όπως το είχε προτείνει το ΥΠΕΝ, προστατευόμενη περιοχή που θα είναι, στη φυσική του κατάσταση, στη διάθεση των κτηνοτρόφων και των επισκεπτών. Τέλος, επειδή ζούμε σε καθεστώς δημοκρατίας, απαιτούμε απ’ όλους, όταν πρόκειται να κατασκευάζονται τέτοια έργα σε ευαίσθητες περιοχές του δήμου μας, να προηγείται διαβούλευση και να τηρείται η απόλυτη νομιμότητα».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που απευθύνθηκε στην αρμόδια Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, η προϊστάμενη της οποίας, Μαρία Τσιατούρα, δήλωσε ότι στο σημείο, τόσο από την πλευρά της Ηπείρου όσο και της Δυτ. Μακεδονίας, «οι αντίστοιχες διευθύνσεις Κόνιτσας και Καστοριάς έχουν προχωρήσει σε αυτοψία και περιμένουμε τα συμπεράσματα της έκθεσης». Στο ερώτημα, εάν έχουν κατατεθεί περιβαλλοντικές μελέτες στην υπηρεσία Δασών για το συγκεκριμένο έργο, η κ. Τσιατούρα απάντησε ότι «από την πλευρά της Καστοριάς το έργο εκτελείται στη ζώνη των 500 μέτρων από τα σύνορα, που είναι στην πλήρη αρμοδιότητα του στρατού». Σε κάθε περίπτωση, δήλωσε ότι «η υπηρεσία είναι ενήμερη και παρακολουθεί το θέμα».

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος, τόνισε ότι «ο δρόμος δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της περιφερειακής διοίκησης», ότι «γίνεται εντός της ζώνης των 500 μέτρων από τα σύνορα», που ελέγχει αποκλειστικά ο Στρατός, κι ότι στο παρελθόν η στρατιωτική ηγεσία είχε επιδείξει ευαισθησία με τον Γράμμο στέλνοντας συνεχώς μηχανήματα για τη συντήρηση και διάνοιξη δασικών δρόμων.

11.10.2924