Η Αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896 στην Αθήνα

Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα το 1896, σηματοδοτώντας την αναβίωση του αρχαίου θεσμού. Η ιδέα ανήκε στον Γάλλο βαρόνο Πιέρ ντε Κουμπερτέν, ο οποίος επιδίωξε να επαναφέρει τους Αγώνες ως μέσο προώθησης της ειρήνης και του αθλητισμού. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, η Ελλάδα αποδέχθηκε την πρόκληση.
Ο Δημήτριος Βικέλας, πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, και η οικονομική ενίσχυση του ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ επέτρεψαν την επιτυχή διοργάνωση. Οι Αγώνες διεξήχθησαν στο ανακαινισμένο Παναθηναϊκό Στάδιο και συγκέντρωσαν 241 αθλητές από 14 χώρες, που αγωνίστηκαν σε 9 αθλήματα (αντισφαίριση, άρση βαρών, γυμναστική, κολύμβηση, ξιφασκία, πάλη, ποδηλασία, σκοποβολή, στίβος).
Η πιο θρυλική στιγμή των Αγώνων ήταν η νίκη του Σπύρου Λούη στον μαραθώνιο, που ενθουσίασε το ελληνικό κοινό. Ο Αμερικανός Τζέιμς Κόνολι κατέκτησε το πρώτο χρυσό της σύγχρονης εποχής στο τριπλούν, ενώ ο Γερμανός Καρλ Σούμαν διακρίθηκε σε πολλά αθλήματα.
Η επιτυχία των Αγώνων του 1896 έθεσε τις βάσεις για το σύγχρονο Ολυμπιακό κίνημα, καθιερώνοντας μια παράδοση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα

3.4.2025