Έκθεση: «H Mεταπολίτευση των Γελοιογράφων» στο Μετρό Συντάγματος 14-19 Οκτωβρίου 2024 – Μια ιστορική αφήγηση μέσα από γελοιογραφίες

Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα γίνουν την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, ώρα 8 μ.μ., από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα.

Για την Έκθεση έχουν ανθολογηθεί 67 γελοιογράφοι και πάνω από 400 γελοιογραφίες στη διάρκεια 50 ετών αδιάκοπης γελοιογραφικής παραγωγής.

Πρόκειται για την 6η ομαδική Έκθεση που διοργανώνει η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων και όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Λέσχης, Πάνος Μαραγκός, οι πέντε προηγούμενες ήταν θεματικές ενώ αυτή είναι αναδρομική.

67 γελοιογράφοι. Πάνω από 400 γελοιογραφίες. 50 χρόνια αδιάκοπης Δημοκρατίας και αδιάκοπης γελοιογραφικής παραγωγής.
Αυτά είναι τα συστατικά της έκθεσης «H Mεταπολίτευση των Γελοιογράφων», που θα φιλοξενηθεί στο Μετρό Συντάγματος από τις 14 μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2024.
Την έκθεση διοργανώνει η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΟΠΑΝΔΑ, της ΣΤΑΣΥ και του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.
Οι επιμελητές της έκθεσης, Γιάννης Αντωνόπουλος και Σπύρος Δερβενιώτης, ανθολόγησαν 422 σκίτσα από μια πραγματικά ογκώδη παραγωγή μισού αιώνα πυκνής Ιστορίας και της γελοιογραφικής καταγραφής της.
Μια παραγωγή που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1974, με την πνοή ελευθερίας στον Τύπο που ακολούθησε την πτώση της Χούντας, γιγαντώθηκε σε εποχές άνθησης και πολλαπλασιασμού των εφημερίδων και φτάνει μέχρι τις σημερινές συνθήκες της ηλεκτρονικής ενημέρωσης, αποτυπώνοντας έτσι και την εξέλιξη της ελληνικής πολιτικής γελοιογραφίας σε επίπεδο τεχνοτροπιών αλλά και θεματολογίας.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από 9.00 π.μ. μέχρι 9.00 μ.μ.
Εγκαίνια: Τρίτη 15 Οκτωβρίου, ώρα 8 μ.μ., από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα.
_______________________________________________
Περιλαμβάνονται έργα των:
Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος (ΚΑΓΓ), Γιώργος Ακοκαλίδης (ΑΚΟΚ), Τάσος Αναστασίου, Μπάμπης Αναστασόπουλος, Γιάννης Αντωνόπουλος (John Antono), Ιάκωβος Βάης, Κώστας Βλάχος, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Φώτης Γεωργουλάκης, Παναγιώτης Γκιόκας, Κώστας Γρηγοριάδης, Σπύρος Δερβενιώτης, Γιάννης Δερμεντζόγλου, Γιάννης Δράκος (Dranis), Πάνος Zάχαρης, Πέτρος Ζερβός, Νίκος Ζήκος, Χρήστος Ζωίδης, Θεοδόσης, Θύμης, Γιάννης Ιωάννου, Γιάννης Καλαϊτζής, Αντώνης Καλαμάρας, Διογένης Καμένος, Μιχάλης Κουντούρης, Σάκης Κουτσαντάς, Κώστας Κουφογιώργος, Γιάννης Κυριακόπουλος (KYΡ), Γιάννης Λογοθέτης (ΛΟΓΟ), Ηλίας Μακρής-Δελλόγλου, Πάνος Μαραγκός, Παναγιώτης Μήλας, Βασίλης Μητρόπουλος (BAS), Κώστας Μητρόπουλος, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Θεόδωρος Μουντζουρίδης, Μέντης Μποσταντζόγλου (Μπόστ), Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup), Δημήτρης Ντούβλης, Έφη Ξένου, Διογένης [Οικονόμου], Σπύρος Ορνεράκης, Βαγγέλης Παπαβασιλείου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Γήσης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Παυλίδης, Ανδρέας Πετρουλάκης, Δημήτρης Πετσετίδης, Κωνσταντίνος Ρουγγέρης, Δημήτρης Σάρπης, Νίκος Σιδέρης, Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης, Ηλίας Σκουλάς, Στάθης [Σταυρόπουλος], Κατερίνα Σχοινά, Σωτήρης Τασιόπουλος (Soter), Ηλίας Ταμπακέας (ETC), Μαρία Τζαμπούρα, Χρήστος Τολιάδης, Μάκης Τριανταφυλλόπουλος (Makis), Πέτρος Τσιολάκης, Παναγιώτης Φλώρος, Γιάννης Χατζάκος, Δημήτρης Χαντζόπουλος, Βαγγέλης Χερουβείμ, Βασίλης Χριστοδούλου, Βάσω Χρυσικάκη.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, το μεσημέρι της Πέμπτης στην ΕΣΗΕΑ, γράφει ότι ο εκ των επιμελητών της Έκθεσης και γραμματέας της Λέσχης Γελοιογράφων, Γιάννης Αντωνόπουλος, είπε ότι μαζί με τον έτερο επιμελητή, Σπύρο Δερβενιώτη, προχώρησαν στην επιλογή και την επεξεργασία του υλικού της Έκθεσης, από εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας, σημειώνοντας επίσης ότι «δεν έχει ξαναγίνει τόσο μεγάλη αναδρομική Έκθεση γελοιογραφίας στην Ελλάδα».

Όπως ανέφερε η μεθοδολογία των επιμελητών της Έκθεσης, αφορούσε την ανθολόγηση γελοιογραφιών που σχολίαζαν τόσο σημαντικά κεντρικά γεγονότα της 50χρονης πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής πορείας της χώρας από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα όσο και ζητήματα που απασχόλησαν τη δημόσια σφαίρα.

«Προσπαθήσαμε να σταθούμε σε κάθε γεγονός διατηρώντας και την αντιπροσωπευτικότητα των γελοιογράφων που προσπάθησαν τα ίδια γεγονότα να τα καταγράψουν από διαφορετικές οπτικές γωνίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προσέθεσε ότι στην Έκθεση «θα δούμε ονόματα γνωστών γελοιογράφων, πολλών που βρίσκονται εν ζωή, αλλά και αρκετών που έχουν αποδημήσει – είναι συγκινητικό να βλέπεις ονόματα συναδέλφων που έχουν πεθάνει, αλλά έχουν αφήσει έντονο το στίγμα τους στην ελληνική γελοιογραφία».

Στάθηκε στα ονόματα των Γιάννη Ιωάννου και Γιάννη Καλαϊτζή, αλλά και στου Κώστα Μητρόπουλου, «ο οποίος είναι δραστήριος επί 65 συναπτά έτη και σχεδόν αιωνόβιος συνεχίζει και δημιουργεί ακατάπαυστα».

Σημειώνεται ότι σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου, των πρώτων ημερών της Μεταπολίτευσης, επελέγη από τους επιμελητές για να κοσμήσει την Έκθεση και το συνοδευτικό υλικό.

Ο Γ. Αντωνόπουλος ανέφερε επίσης ότι επισκεπτόμενοι την Έκθεση οι «παλαιότεροι θα θυμηθούν τις μέρες της πτώσης της δικτατορίας, την αίσθηση πρωτόγνωρης πνοής ελευθερίας και τα τόσο πυκνά γεγονότα εκείνων των ημερών που έχουν καταγραφεί από την γελοιογραφική πένα και οι νεώτεροι θα “τοποθετήσουν” τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις τους, ανάλογα με το αν γεννήθηκαν το ’80, το ’90, το 2000 ή και αργότερα».

Ο έτερος επιμελητής της Έκθεσης, Σπύρος Δερβενιώτης, υπογράμμισε ότι η διοργάνωσή της είναι «ένα χρέος μνήμης απέναντι σε γιγάντιους συναδέλφους, ένα χρέος μνήμης σε μια Τέχνη η οποία παρότι έχει αποδεκατιστεί τελευταία, μαζί με τις εφημερίδες, για πάρα πολλά χρόνια ήταν η καλύτερη και ζεστότερη συντροφιά των αναγνωστών».

Σημείωσε, χαρακτηριστικά, ότι το δυσκολότερο καθήκον των επιμελητών στην ανθολόγηση των γελοιογραφιών της Έκθεσης ήταν «το τι να μην βάλουμε σε αυτή την Έκθεση. “Σπαράζαμε” για κάθε γελοιογραφία που δεν μπορούσαμε να βάλουμε, αλλά έπρεπε δυστυχώς να κάνουμε μια επιλογή».

Ο Σ. Δερβενιώτης αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι επιμελητές στην εύρεση των γελοιογραφιών καθώς «δεν υπάρχουν πουθενά οργανωμένα αρχεία, γιατί δεν υπάρχει μέριμνα από το κράτος να συγκεντρωθεί όλη αυτή η παραγωγή των γελοιογράφων, έστω και σε επίπεδο αντιγράφου, ενώ και η ψηφιοποίηση των ίδιων των εφημερίδων είναι λειψή και τεχνολογικά ξεπερασμένη, δεν βοηθάει τον ερευνητή».

«Ο μόνος σύμμαχος που είχαμε ήταν μια θηριώδης μνήμη» είπε χαρακτηριστικά ο Σ. Δερβενιώτης.

«Είμαστε περήφανοι για το αποτέλεσμα, περήφανοι για τους συναδέλφους, όχι για εμάς, είμαστε περήφανοι για το αειθαλές αποτύπωμα αυτής της Τέχνης και ταυτόχρονα βαθιά στενοχωρημένοι που δεν μπορέσαμε να βάλουμε όλες τις γελοιογραφίες, όλων των συναδέλφων, όλων των εφημερίδων, όλων των χρόνων, όλων των ημερών γιατί είναι το λιγότερο που θα τους άξιζε», τόνισε καταλήγοντας ο Σ. Δερβενιώτης.

Πηγή για την συνέντευξη τύπου στην ΕΣΗΕΑ είναι το ΑΠΕ-ΜΠΕ  Έκθεση «H Mεταπολίτευση των Γελοιογράφων» στο Μετρό Συντάγματος 14-19 Οκτωβρίου 2024: Μια σχολιασμένη ιστορική αφήγηση – ΑΠΕ-ΜΠΕ (amna.gr)