Δήμος Χανίων: “Yes, you must”- Εκδήλωση ενημέρωσης για την πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού

Εκδήλωση ενημέρωσης για την πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού, με τίτλο: “yes you must” θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, στις 18.30, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Κ.Α.Μ.). Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, που είναι στις 25 Οκτωβρίου, ενώ ο μήνας Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τη νόσο.

Οι εκπρόσωποι των διοργανωτών της εκδήλωσης και ειδικότερα η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Ελένη Ζερβουδάκη, η Γραμματέας του Δ.Σ. του Συλλόγου «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ», Αρχόντισσα Αναστασάκη – Μαρκετάκη, και η Υπεύθυνη Λειτουργίας του Θεραπευτικού Χανίων – Κλινική ΚΑΠΑΚΗ, Αλίκη Καλαϊτζάκη, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα και τον σκοπό της εκδήλωσης, τόνισαν ότι αυτός επικεντρώνεται στην ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Ο Οκτώβριος είναι παγκοσμίως γνωστός ως ο «Ροζ Οκτώβριος», με στόχο πάνω και πρώτα απ’ όλα την ενημέρωση και τη σημασία της τακτικής μαστογραφίας και της αυτοψηλάφισης του μαστού, είπε η κα. Ζερβουδάκη που ανέφερε επίσης ότι πρόκειται για συνδιοργάνωση από τη Δ/ση Κοινωνικής Προστασίας και το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής & Ισότητας του Δήμου Χανίων σε συνεργασία με το Θεραπευτικό Χανίων – Κλινική ΚΑΠΑΚΗ και το Σύλλογο «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ». Το κάλεσμα απευθύνεται προς όλες τις γυναίκες καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από ειδικό επιστημονικό προσωπικό, αλλά και να ακούσουν μαρτυρίες γυναικών, που αντιμετώπισαν τη νόσο.

Η υπεύθυνη λειτουργίας του Θεραπευτικού Χανίων – Κλινική ΚΑΠΑΚΗ, Αλίκη Καλαϊτζάκη, εξήγησε ότι το κάλεσμα αφορά όλες τις ηλικίες στις γυναίκες αλλά και άντρες όλων των ηλικιακών ομάδων. “Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ειδικοί επιστήμονες με απλά λόγια θα παρουσιάσουν τις διαγνωστικές εξελίξεις και τις νέες μεθόδους αντιμετώπισης της νόσου. Μεταξύ των ενοτήτων της εκδήλωσης περιλαμβάνονται η διατροφή, η παχυσαρκία, οι ψυχολογικές επιπτώσεις τόσο για τις γυναίκες, που νοσούν, όσο και για το περιβάλλον τους, ενώ θα υπάρχουν και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι, όπου θα παρέχεται περαιτέρω πληροφόρηση καθώς και ενημέρωση για τη σωστή αυτοψηλάφιση”, είπε η κυρία Καλαϊτζάκη.

Ο Σύλλογος «Ορίζοντας» εδώ και 20 χρόνια ευαισθητοποιεί τους πολίτες σε θέματα υγείας, με επίκεντρο τις αιματολογικές νόσους και τον καρκίνο, ενώ έχει διαπιστωθεί σε πολλές περιπτώσεις η σπουδαιότητα της πρόληψης και της έγκαιρης παρέμβασης, με την κα. Αναστασάκη, να ενημερώνει ότι από το 2016 έως το 2019 το ποσοστό θνησιμότητας, λόγω του καρκίνου του μαστού, έχει μειωθεί κατά 59%, γεγονός που οφείλεται μεταξύ άλλων στην ευαισθητοποίηση και την έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

18.10.2024