Δήμος Αγίου Δημητρίου : Δέσμευση δημάρχου για αλλαγή σελίδας στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων

Τις ενέργειες της δημοτικής Αρχής και το σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης πολιτικής διαχείρισης των ζητημάτων που αφορούν στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς στην πόλη, ανέλυσε διεξοδικά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 21/10, ο δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Στ. Μαμαλάκης.

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων και κάλεσε φιλοζωικά  σωματεία της πόλης να βοηθήσουν και να συμβάλλουν στην προσπάθεια της πενταμελούς επιτροπής που συστήθηκε πρόσφατα από το Δήμο. Όπως τόνισε η επιτροπή έχει ως στόχο της τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων για την προστασία των αδέσποτων ζώων.

«Καλώ εθελοντές και Φιλοζωικά σωματεία να συνεργαστούμε. Κοινό σημείο αναφοράς μας το καλό των αδέσποτων ζώων», ανέφερε  ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι «παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν, η δημοτική Αρχή προχώρησε στη συγκρότηση της επιτροπής, προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων».

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Αγ. Δημητρίου, ο κ. Μαμαλάκης απάντησε σε σειρά ερωτημάτων που διατυπώθηκαν, ενώ επισήμανε ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία ειδικού τμήματος στο Δήμο το οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με ζητήματα που αφορούν στα ζώα. Παράλληλα ανέφερε ότι καταρτίζει ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και προχωρεί με σταθερά βήματα στην απορρόφηση κονδυλίων από το Υπουργείο Εσωτερικών, τόσο για την εξασφάλιση ειδικού οχήματος, όσο και  για τον εμβολιασμό και  την προστασία των αδέσποτων ζώων.

Διαβεβαίωσε δε, ότι τα σκυλιά που φιλοξενούνται για λογαριασμό του Δήμου σε ειδική δομή, διαβιούν κάτω από άριστες συνθήκες όπως διαπιστώθηκε από σχετικό επιτόπιο έλεγχο στελεχών της δημοτικής αρχής, αλλά και από  την αστυνομία σε σχετικό έλεγχο.

Ειδικότερα ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα εξής:

  • Συνεργασία με εθελοντές: Ο Δήμος αναγνωρίζει το σημαντικό ρόλο των εθελοντών και είναι ανοιχτός σε κάθε πρόταση συνεργασίας. Τόνισε την ανάγκη για συντονισμό των προσπαθειών πάντα στο πλαίσιο που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.
  • Συμφωνητικά αναδοχής: Προχωρά η διαδικασία σύναψης συμφωνητικών αναδοχής για τα σκυλιά που φιλοξενούνται από ιδιώτες, με στόχο την καλύτερη προστασία των ζώων και την αποσαφήνιση των υποχρεώσεων του Δήμου.
  • Υγεία των ζώων: Ο Δήμος καλύπτει την περίθαλψη, στείρωση, αποπαρασίτωση και  εμβολιασμό των αδέσποτων ζώων. Επίσης θα υλοποιήσει τις δράσεις που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Φιλόδημος 2, προκειμένου να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των στειρώσεων και των εμβολιασμών.
  • Υιοθεσίες: Ο Δήμος θα χρησιμοποιήσει την πανελλαδική πλατφόρμα υιοθεσιών και θα αναπτύξει παράλληλα μια δική του πλατφόρμα, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων.
  • Διανομή τροφής: Ο Δήμος έχει εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες τροφής για τα αδέσποτα ζώα και θα αναπτύξει δίκτυο ταϊστρών και ποτιστρών σε σημεία συγκέντρωσής τους. Η χαρτογράφηση και ανάπτυξη των σημείων θα γίνει αφού προηγηθεί διάλογος και με εκπροσώπους φιλοζωικών ομάδων και σωματείων του δήμου.
  • Δημοτικό κτηνιατρείο: Στα μελλοντικά σχέδια του Δήμου περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός σύγχρονου δημοτικού κτηνιατρείου.

Τέλος ο δήμαρχος κάλεσε όλους τους πολίτες να συμβάλουν στην προσπάθεια για την προστασία των αδέσποτων ζώων, υιοθετώντας υπεύθυνα ένα ζώο ή εθελοντικά συμμετέχοντας στις δράσεις του Δήμου.

23.10.2024