Νίκος Παππάς : Η πολιτική σας άφησε 4 εκατομμύρια στρέμματα καμένα και 3.500 κενά στην Πυροσβεστική

Σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση, εφ’ όλης της ύλης, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, ο Νίκος Παππάς, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κατά την προ ημερησίας συζήτηση για την Πολιτική Προστασία.

Στην τοποθέτησή του ανέφερε την αποτυχία της Κυβέρνησης στο τρίπτυχο δράσης «πρόληψη, πυρόσβεση, αποκατάσταση», σημειώνοντας ότι από το 2019 έχουν καεί 4 εκατ. στρέμματα σε όλη τη χώρα, παραμένουν 3.500 οργανικά κενά στην Πυροσβεστική, ενώ η απορρόφηση του Ταμείου Ανάκαμψης για το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ έχει κολλήσει στο 1%. «Σε έξι χρόνια έχετε εκτοξεύσει τις δαπάνες μίσθωσης αεροσκαφών. Από το 2019 τριπλασιάσατε τις μισθώσεις, αλλά επταπλασιάσατε τις δαπάνες», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα πλήρωσε 8 εκατ. δολάρια για κάθε ένα από τα τρία αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης, όταν η Αυστρία τα απέκτησε με 1,2 εκατ. δολάρια το ένα».

Ο κ. Παππάς, στη συνέχεια, σημείωσε ότι η Κυβέρνηση με τις πολιτικές της επιλογές, οδηγεί τη χώρα να μη μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πολλαπλών κρίσεων που υπάρχουν. «Η κλιματική κρίση, η δημογραφική κρίση, η οικονομική κρίση θα οδηγήσουν την κοινωνία σε νέα πολλαπλά αδιέξοδα», είπε, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα ζητήματα της Οικονομίας, με την ανάκαμψη να είναι αναιμική και να αφορά λίγους, και τη χώρα να είναι τελευταία σε αγοραστική δύναμη.

Παράλληλα, τόνισε το χαμηλό ύψος επενδύσεων και τη μείωση των εξαγωγών που αποτυπώνει τη  χαμηλή κι επιδεινούμενη ανταγωνιστικότητα με αρνητικό αποτέλεσμα στα εισοδήματα και την απασχόληση. Σημείωσε δε, ότι δεν μειώνονται οι φόροι, όπως ισχυρίζεται ο Πρωθυπουργός, αλλά «το 2025 θα πληρώσουμε 2,5 δισεκατομμύρια περισσότερους φόρους. 1,5 δις περισσότερο ΦΠΑ και 1 δις περισσότερο φόρο εισοδήματος. Η μερίδα του λέοντος από αυτόν τον παραπάνω φόρο εισοδήματος θα είναι από το χαράτσι που επιβάλλατε στους μικρομεσαίους στο τέλος της περασμένης χρονιάς. Τα φορολογικά έσοδα από το 2021 έχουν αυξηθεί κατά 40%, ενώ τα έσοδα από ΦΠΑ κατά 50%. Έχετε αφήσει την κρίση της ακρίβειας να πέσει στα κεφάλια των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων. Πρόκειται για μια στοχευμένη επιλογή», είπε.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφέρθηκε στην πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων ακινήτων, περιφερειακών αεροδρομίων και του σιδηροδρόμου, αλλά και στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της Υγείας, αφού οι ιδιωτική δαπάνη αγγίζει το 35%.

Ιδιαίτερη μνεία στα εθνικά ζητήματα έκανε ο κ. Παππάς ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις. «Τι συζητιέται με την Τουρκία; Για ποιες εξελίξεις μιλάει η τουρκική ηγεσία; Πώς μπορούν τα ήρεμα νερά να είναι συμβατά με τη στρατηγική της γαλάζιας πατρίδας; Αν είναι το Κυπριακό στην κορυφή της ατζέντας και των προτεραιοτήτων μας; Αν είναι η συμφωνία που κάναμε για την ΑΟΖ με την Κύπρο οριστική ή όχι; Διότι και τέτοια υπονοούμενα ακούσαμε και βεβαίως, εάν το επιτρέπει η ευγένεια του κυρίου Μητσοτάκη, να μας ενημερώσει κιόλας για το τι έχει συζητήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο και για το ποια θα είναι η ατζέντα της συζήτησης του κυρίου Γεραπετρίτη με τον κ. Φιντάν», σημείωσε. Ενώ επανέλαβε την πρόταση ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από τον χώρο της Αριστεράς και της προοδευτικής ευρύτερης παράταξης. «Υπάρχουν προσωπικότητες, οι οποίες μέσα στην πορεία της κρίσης των τελευταίων ετών απέδειξαν με την πολιτεία τους ότι μπορούν να προστατεύσουν την κοινωνία», είπε.

Ακολούθως, έκανε μία αναδρομή στις πολιτικές που ακολουθήθηκαν από το 2010 «κόντρα στην προσπάθεια λήθης και αναθεωρητισμού που κάνει η Νέα Δημοκρατία με ενορχηστρωτή τον κ. Μητσοτάκη», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Από το 2010 μέχρι το 2014, είχαμε την περίοδο της απόλυτης κατάρρευσης, την τυπική χρεοκοπία το 2010 και μέχρι το 2014, την απώλεια του 25% του εθνικού εισοδήματος και την απώλεια ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας. Η περίοδος 2015 – 2019 χαρακτηρίζεται από τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την ανασυγκρότηση. 400.000 νέες θέσεις εργασίας, ακόμα και σε συνθήκες εξωτερικού καταναγκασμού και μνημονίων. Πλήρης πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους», σημείωσε ο Νίκος Παππάς, συνεχίζοντας με αναφορά στην περίοδο από το 2019 και μετά που χαρακτηρίζεται από μια αναιμική ανάπτυξη για λίγους. «Η χώρα μας είναι 23η, 24η στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο μέσο όρο της ανάπτυξης και βεβαίως τελευταία στην αγοραστική δύναμη. Μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών μας, δηλαδή, έχει βιώσει ακριβώς αυτό που περιέγραψα πιο πριν τη μείωση του βιοτικού του επιπέδου. Πώς απαντά η κυβέρνηση; Απαντά με νέες εκποιήσεις. Θέλει να σβήσει από τη μνήμη του λαού όλα όσα συνέβησαν. Να επικεντρώσει τη συζήτηση στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και κυρίως να πείσει τον ελληνικό λαό να μην ξανακοιτάξει προς τα αριστερά. Αλλά, σας βεβαιώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ να υπενθυμίζει τις δικές σας επιλογές, τις δικές σας πολιτικές αμαρτίες και τα αδιέξοδα τα οποία έχετε παράγει. Δεν θα αφήσουμε αυτή την προσπάθεια αναθεωρητισμού να συγκροτήσει το αφήγημα του κόσμου προς το μέλλον», ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Παππάς κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην κρύβετε άλλο. «Η χώρα έχει ανάγκη μια προοδευτική αλλαγή», είπε. «Ο προοδευτικός κόσμος δεν έχει ανάγκη από μεσσίες, δεν προσδοκά κατακερματισμούς. Ζητά τόλμη και ειλικρίνεια υπέρβασης κάθε κομματικής αυτάρκειας. Δεν ζητά εκ των υστέρων δικαίωση μιας σύμπλευσης με τη Δεξιά. Αναζητά το πολιτικό μέτωπο που θα κερδίσει τη Δεξιά, όπως έγινε στη Γαλλία υπό την πίεση των γεγονότων και με ηγετικές πρωτοβουλίες. Σε αυτή την κατεύθυνση, μόνο ένας ισχυρός και συγκροτημένος ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μπορεί να είναι ο καταλύτης για τη στήριξη της κοινωνίας, την ενίσχυση της οικονομίας, την προστασία της Δημοκρατίας», ανέφερε, καταλήγοντας: « Κύριε Μητσοτάκη, εσείς εγγυάστε την ανατροφοδότηση και τον πολλαπλασιασμό των κρίσεων. Η προοδευτική παράταξη, η Αριστερά, μπορεί να εγγυηθεί την υπέρβασή τους. Και αυτό θα γίνει όταν ο λαός αναζητήσει τις λύσεις».

23.10.2024