Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα μια οδηγία (DAC9) που θα επεκτείνει τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της ελάχιστης αποτελεσματικής φορολογίας των επιχειρήσεων .
Στόχος αυτής της οδηγίας είναι να τεθούν σε εφαρμογή συγκεκριμένες διατάξεις της Οδηγίας του Πυλώνα 2 που εφάρμοσε στην ΕΕ την παγκόσμια συμφωνία G20/ΟΟΣΑ για τη διεθνή φορολογική μεταρρύθμιση .
Αυτή η διεθνής συμφωνία επιτεύχθηκε για να περιοριστεί η κούρσα στο κάτω μέρος στους εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές, να μειωθεί ο κίνδυνος διάβρωσης της φορολογικής βάσης και μετατόπισης κερδών και να διασφαλιστεί ότι οι μεγαλύτεροι πολυεθνικοί όμιλοι πληρώνουν τον συμφωνημένο παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή εταιρικού φόρου.
Η Οδηγία 2 του Πυλώνα διασφαλίζει ότι τα κέρδη των μεγαλύτερων πολυεθνικών και εγχώριων ομίλων ή εταιρειών (με συνδυασμένο ετήσιο κύκλο εργασιών του ομίλου τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ) φορολογούνται με ελάχιστο πραγματικό συντελεστή 15% .
Περισσότερη διαφάνεια και απλοποιημένη υποβολή εκθέσεων
Το DAC9 επικαιροποιεί την υπάρχουσα οδηγία της ΕΕ για τη διοικητική συνεργασία (DAC) επεκτείνοντας τους κανόνες φορολογικής διαφάνειας. Απλοποιεί την υποβολή αναφορών για τις μεγάλες εταιρείες, επιτρέποντας την κεντρική υποβολή μιας συμπληρωματικής φορολογικής δήλωσης (TTIR) , δηλαδή ένα αρχείο εταιρείας για ολόκληρο τον όμιλο, αντί για τοπική υποβολή , δηλαδή κάθε εταιρεία χωριστά. Εισάγει ένα τυποποιημένο έντυπο για την υποβολή του TTIR σε ολόκληρη την ΕΕ, σύμφωνα με αυτό που αναπτύχθηκε από το Περιεκτικό Πλαίσιο της G20/ΟΟΣΑ για τη διάβρωση βάσης και τη μετατόπιση κερδών (BEPS).
Το DAC9 επεκτείνει επίσης το πλαίσιο για την αυτόματη ανταλλαγή μεταξύ των κρατών μελών για να καλύψει το TTIR.
Επόμενα βήματα
Η οδηγία DAC θα τεθεί σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εγκρίνουν και να δημοσιεύσουν, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 , τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν με την παρούσα οδηγία. Η πρώτη συμπληρωματική φορολογική αναφορά θα πρέπει να γίνει έως τις 30 Ιουνίου 2026 .
Οι χώρες που επιλέγουν να καθυστερήσουν την εφαρμογή της οδηγίας για τον πυλώνα 2 εξακολουθούν να υποχρεούνται να μεταφέρουν την DAC 9 εντός της ίδιας προθεσμίας.
Φόντο
Η οδηγία DAC9 προτάθηκε το 2024 από την Επιτροπή, προκειμένου να τεθούν σε ισχύ ειδικές διατάξεις σχετικά με τη δήλωση συμπληρωματικών φορολογικών στοιχείων που ορίζονται στην Οδηγία (ΕΕ) 2022/2523 του Συμβουλίου της 15ης Δεκεμβρίου 2022 για τη διασφάλιση ενός παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας για πολυεθνικούς ομίλους επιχειρήσεων και εγχώριους ομίλους μεγάλης κλίμακας (οδηγία 2). Η οδηγία για τον πυλώνα 2 μετέφερε στο δίκαιο της ΕΕ μια συμφωνία ορόσημο για τη διεθνή φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία επιτεύχθηκε από το Περιεκτικό Πλαίσιο G20/ΟΟΣΑ για τη διάβρωση των βάσεων και τη μετατόπιση κερδών (BEPS).
Ζητήθηκε η γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την πρόταση για το DAC9 και εξέδωσε τη γνώμη του στις 12 Φεβρουαρίου 2025.
14.4.2025