Οι εκπρόσωποι των κρατών μελών (Coreper) ενέκριναν σήμερα τη θέση του Συμβουλίου («διαπραγματευτική εντολή») σχετικά με μία από τις προτάσεις της Επιτροπής για την απλούστευση των κανόνων της ΕΕ και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ. Η πρόταση αυτή αποσκοπεί στην αύξηση της επενδυτικής ικανότητας της ΕΕ να κινητοποιήσει περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για τη στήριξη ορισμένων πολιτικών της ΕΕ, ιδίως που σχετίζονται με την Compasitness Compass, την Clean Industrial Deal, την αμυντική βιομηχανική πολιτική και τη στρατιωτική κινητικότητα. Οι προτεινόμενες αλλαγές επιδιώκουν περαιτέρω να διευκολύνουν τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν στο πρόγραμμα «Invest EU» και να απλοποιήσουν τις διοικητικές απαιτήσεις.
Η απλούστευση της υφιστάμενης νομοθεσίας είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ. Στους ταραχώδεις καιρούς που ζούμε, η σημερινή συμφωνία στο Συμβούλιο είναι ένα πρώτο βήμα προς την απελευθέρωση πρόσθετων επενδυτικών ευκαιριών που σίγουρα θα ενισχύσουν την οικονομική μας θέση στην παγκόσμια σκηνή.
Adam Szłapka, Υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Πολωνίας
Η πρόταση αποτελεί μέρος των πακέτων «Omnibus» που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή στα τέλη Φεβρουαρίου 2025 με σκοπό την απλούστευση της υφιστάμενης νομοθεσίας στον τομέα της βιωσιμότητας και των επενδύσεων της ΕΕ. Αυτή η πρόταση τροποποιεί τον κανονισμό «Invest EU» για να βοηθήσει στην κινητοποίηση επενδύσεων περίπου 50 δισεκατομμυρίων ευρώ αυξάνοντας το μέγεθος της εγγύησης της ΕΕ και διευκολύνοντας τη συνδυασμένη χρήση της εγγύησης «Invest EU» με την υφιστάμενη χωρητικότητα που είναι διαθέσιμη στο πλαίσιο τριών κληροδοτημένων προγραμμάτων : το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), το Connecting Europe Facility (CEF), το λεγόμενο χρεωστικό μέσο της πρωτοβουλίας Connecting Europe (CEF) υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας. Επιπλέον, η πρόταση αυξάνει την ελκυστικότητα του τμήματος των κρατών μελών «Invest EU» και μειώνει τον διοικητικό φόρτο που προκαλείται από τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων, ειδικά για τις ΜΜΕ.
Επόμενα βήματα
Μετά τη σημερινή έγκριση της διαπραγματευτικής εντολής του Συμβουλίου από την ΕΜΑ, η Προεδρία έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει διοργανικές διαπραγματεύσεις (τριμερείς διαλόγους) με σκοπό την επίτευξη προσωρινής συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την πρόταση αυτή.
Φόντο
Τον Οκτώβριο του 2024, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερόμενους, κατά προτεραιότητα, να προχωρήσουν τις εργασίες τους, ιδίως ως απάντηση στις προκλήσεις που εντοπίστηκαν στις εκθέσεις των Enrico Letta («Πολύ περισσότερα από μια αγορά») και Mario Draghi («Το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας»). Στη συνέχεια, η δήλωση της Βουδαπέστης της 8ης Νοεμβρίου 2024 ζήτησε να «ξεκινήσει μια επανάσταση απλούστευσης», διασφαλίζοντας ένα σαφές, απλό και έξυπνο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις και μειώνοντας δραστικά τον διοικητικό, ρυθμιστικό φόρτο και τον φόρτο υποβολής εκθέσεων, ιδίως για τις ΜΜΕ. Στις 26 Φεβρουαρίου 2025, ως συνέχεια της έκκλησης των ηγετών της ΕΕ, η Επιτροπή υπέβαλε την παραπάνω πρόταση, ως ένα από τα δύο πακέτα «Omnibus», με στόχο την απλούστευση της υφιστάμενης νομοθεσίας στον τομέα των επενδυτικών προγραμμάτων της ΕΕ. Στις 20 Μαρτίου 2025, οι ηγέτες της ΕΕ προέτρεψαν τους συννομοθέτες να προχωρήσουν τις εργασίες για τα δύο πρώτα πακέτα Omnibus κατά προτεραιότητα και με υψηλό επίπεδο φιλοδοξίας, με σκοπό την οριστικοποίησή τους το συντομότερο δυνατό το 2025.
Η πρόταση σκοπεύει να βελτιώσει το πρόγραμμα «Invest EU» αυξάνοντας την εγγύηση της ΕΕ κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ (από 26,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε 28,6 δισεκατομμύρια ευρώ) και ενισχύοντας τον συνδυασμό της διαθέσιμης στήριξης από τον προϋπολογισμό της ΕΕ με το πρόγραμμα «Επενδύστε ΕΕ» και τα τρία κληροδοτημένα προγράμματά του: το EFSI, το Connecting Europe Facility (CEF) ένα χρεόγραφο με πρωτοβουλία «Invest EU» και το Sonov-F. Όμιλος ΕΤΕπ για την υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας. Κάθε ένα από τα δύο μέτρα αναμένεται να κινητοποιήσει 25 δισ. ευρώ πρόσθετων δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.
Επιπλέον, η πρόταση στοχεύει να αυξήσει την ελκυστικότητα του τμήματος των κρατών μελών «Επενδύστε ΕΕ», το οποίο εστιάζει σε συγκεκριμένες εθνικές προτεραιότητες. Η πρόταση στοχεύει επίσης στη μείωση του διοικητικού φόρτου των εταίρων υλοποίησης, των ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών και των τελικών αποδεκτών, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση κόστους 350 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η πρόταση αναθεωρεί τον ορισμό των ΜΜΕ και μειώνει τον αριθμό των δεικτών για τους οποίους οι εταίροι υλοποίησης θα πρέπει να υποβάλλουν έκθεση για πράξεις μικρού μεγέθους που δεν υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ. Μειώνει επίσης τη συχνότητα των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων από τους εταίρους υλοποίησης, περνώντας από την εξαμηνιαία στην ετήσια υποβολή εκθέσεων.
16.4.2024