Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μια συζήτηση με την Κατερίνα Νιζάμη.

lifespeed.gr


Εύα Κασιάρου

 

 

 

 

 

 

 

 

Είστε νηπιαγωγός, πόσο σας βοηθάει το επάγγελμα σας στην άντληση ιδεών για παραμύθια;

Η ενασχόληση μου με τα παιδιά με οδηγεί στο να αντλώ θέματα για παραμύθια. Έχοντας κάνει το μεταπτυχιακό μου στα συναισθήματα, γνωρίζω, ότι η γνωστική ανάπτυξη επιτυγχάνεται μέσα από την συναισθηματική ολοκλήρωση το παιδιού, δηλαδή την κατάκτηση αναγνώρισης και την διαχείρισης συναισθημάτων. Τα θέματα που επιλέγω ναι, είναι μέσα από την ζωή μου με το παιδί. Σίγουρα, το έναυσμα, μου το έδωσε το επάγγελμά μου και η ευαισθητοποίηση μου για την συναισθηματική του ενδυνάμωση, μέσα από την ενίσχυση θετικών δυναμικών, όπως η αυτοεκτίμηση, ο σεβασμός του άλλου και της διαφορετικότητας, ο αλτρουισμός, η αλληλεγγύη, η αυταπάρνηση κ.λπ.

Πόσο αχάριστος είναι ο κροκόδειλος;

Δεν είναι τόσο αχάριστος, όσο ευκολόπιστος. Παρασύρθηκε από την επιρροή που είχε πάνω του κάποιος άλλος. Στην σημερινή κοινωνία, δεν είναι παραβατική, η συμπεριφορά μόνο κάποιου που την οργανώνει, αλλά και αυτών που συνδράμουν, που συμμετέχουν , έστω σιωπηλά. Στο φλέγον ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού, οι οπαδοί με το μέρος του θύτη, έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης κι ας το αγνοούν. Ο κροκόδειλος παρασύρθηκε αλλά αυτό δεν τον κάνει λιγότερο φταίχτη. Ναι, φέρθηκε με αχαριστία, και για τις πράξεις μας υπάρχουν συνέπειες.

Πόσο σημαντικό είναι να αναγνωρίζουν τα παιδιά τα συναισθήματά τους;

Πάρα πολύ σημαντικό. Τα παιδιά δεν γεννιούνται με τη γνώση των συναισθημάτων και την διαχείρισή τους. Έχουμε μάθει να λέμε λανθασμένα ότι η ζήλεια για παράδειγμα είναι κακό συναίσθημα. Λάθος! Δεν υπάρχουν καλά και κακά συναισθήματα. Είμαστε άνθρωποι και τα συναισθήματα συμβαίνουν σε όλους μας. Αυτό που πρέπει να μάθουν τα παιδιά είναι πως τα συναισθήματα, δεν διαρκούν για πάντα και τεχνικές για να τα διαχειρίζονται. Όσο πιο γρήγορα λοιπόν μάθουν να τα αναγνωρίζουν στους άλλους, μέσα από ένα παραμύθι ή να τα ανασύρουν απ τη μνήμη τους για τον εαυτό τους, τόσο πιο γρήγορα θα οδηγηθούν και στη διαχείρισή τους μέσα από τεχνικές εκτόνωσης, δίχως να έχει επιπτώσεις η συμπεριφορά τους στους άλλους. Πιστεύω πως η συναισθηματική αγωγή, πρέπει να διδάσκεται στο σχολείο, και στα μικρά παιδιά μέσα από τα παραμύθια, δραματικό παιχνίδι και κουκλοθέατρο.

Το κουκλοθέατρο τι ρόλο παίζει στη διδασκαλία των συναισθημάτων;

Το κουκλοθέατρο και το δραματικό παιχνίδι είναι ένα αόρατο μάθημα ενσυναίσθησης. Τα παιδιά ταυτίζονται με τις κούκλες, συμπάσχουν. Μαθαίνουν να μπαίνουν στη θέση του άλλου. Το κουκλοθέατρο ενώ είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών, και στο εξωτερικό διδάσκεται στα πανεπιστήμια, στη χώρα μας δεν βρίσκει μεγάλη απήχηση αποδοχής από τους εκπαιδευτικούς, κυρίως της προσχολικής ηλικίας, που δεν το επιλέγουν για την συναισθηματική καλλιέργεια και ενδυνάμωση των παιδιών.

Τι πρέπει να κάνει ένας γονιός – εκπαιδευτικός για να αγαπήσει το παιδί το βιβλίο;

Κατ’ αρχάς να αγαπάει ο ίδιος το βιβλίο και τη γνώση. Αν το παιδί βλέπει όλη μέρα τον γονιό του με το κινητό τηλέφωνο στο χέρι κι όχι με ένα βιβλίο είναι φυσικό επακόλουθο να μην ασχοληθεί ποτέ με το διάβασμα. Όσο για τον εκπαιδευτικό , νομίζω πως ακόμη και ο τρόπος που διαβάζει μια ιστορία ή ένα παραμύθι, «προδίδει» την αγάπη του για το βιβλίο. Το χρώμα της φωνής του, η ενσυναίσθηση του, μεταδίδεται στο παιδί, το οποίο έχει μια έμφυτη ικανότητα να αναγνωρίζει την «ξύλινη» γλώσσα και να αδιαφορεί.

Τι είναι αυτό που αναζητά το παιδί σε μια ιστορία; Να το διασκεδάσει ή να το διδάξει;

Σε καμιά περίπτωση τα παιδιά δεν αναζητούν τη διδαχή. Τα παιδιά παίρνουν ένα βιβλίο στα χέρια τους πρώτα αφού τους προσελκύσουν οι εικόνες και ο τίτλος, όταν μιλάμε για την προσχολική ηλικία. Τα παιδιά αναζητούν τη διασκέδαση, ένα βιβλίο να τους ταξιδέψει, να τους μαγέψει, να τους κάνει να ονειρευτούν. Η διδαχή θα πρέπει να είναι καλά κρυμμένη, να αφήνει τα μηνύματα με τέτοιο τρόπο χωρίς εμφανή διδακτισμό. Τα «πρέπει» πολλές φορές οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα. Μόνο μέσα από παραδείγματα ενσυναίσθησης τα παιδιά οδηγούνται στη κατάλληλη συμπεριφορά, μόνο έτσι μπορούν να ταυτιστούν και να μάθουν να μπαίνουν στη θέση του άλλου.

Όταν αποφασίζετε να γράψετε ένα βιβλίο, έχετε στον νου σας τους χαρακτήρες ή την πλοκή;

Τα συναισθήματα. Πάντα σκέφτομαι τους ήρωες και πως «αόρατα» θα μπορούσα να «διδάξουν» ενσυναίσθηση στα παιδιά, καθώς και διάφορες αξίες στη ζωή.

Η ανάγνωση είναι ένα θεραπευτικό ταξίδι;

Για μας τους ενήλικες ναι είναι ένα θεραπευτικό ταξίδι, για τα παιδιά είναι ένα μαγικό, ένα ονειρικό ταξίδι, που τους ωριμάζει συναισθηματικά, τους ενδυναμώνει και τους ψυχαγωγεί.

Πιστεύετε πως υπάρχουν αγορίστικα και κοριτσίστικα βιβλία;

Σε καμιά περίπτωση. Όλα τα θέματα αφορούν σε όλα τα παιδιά. Τα συναισθήματα, οι κίνδυνοι, οι περιπέτειες είναι για όλους. Τα στερεότυπα τα δημιουργούμε εμείς οι μεγάλοι στα παιδιά, κυρίως οι γονείς, η κοινωνία. Οι συγγραφείς πιστεύω πως σε καμιά περίπτωση δεν θα έπρεπε να περνούν τέτοιου είδους μηνύματα στα παιδιά, όπως ρατσισμού ως προς τη φυλή το φύλο και την ταυτότητα φύλου.

Έχετε συγκινηθεί με κάποιο βιβλίο που γράψατε ή διαβάσατε;

Με πάρα πολλά βιβλία συγκινούμαι. Θα αναφέρω ένα παιδικό που είναι και για μεγάλους «ο μικρός πρίγκιπας» του Εξυπερύ. Πρέπει να εξημερώνουμε ο ένας τον άλλο. Κι αυτό γίνεται μόνο μέσα από την αγάπη και την ενσυναίσθηση. Ναι πιστεύω πως τα παραμύθια είναι ένα αόρατο μάθημα ενσυναίσθησης.

Τι είδους βιβλία διαβάζετε τον ελεύθερό σας χρόνο;

Διαβάζω δοκίμια, έρευνες, ψυχολογία και πολλά παραμύθια. Μου αρέσει να διαβάζω παραδοσιακά παραμύθια της χώρας μας αλλά και άλλων χωρών, με ξεκουράζουν. Ας μη ξεχνάμε ότι κάποτε δεν προοριζόταν για παιδιά αλλά για ενήλικες.

Βιογραφικα στοιχεία

Η Αικατερίνη Νιζάμη είναι Νηπιαγωγός, απόφοιτη του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΤΕΠΑΕ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  και εργάζεται σε δημόσιο Νηπιαγωγείο. Έχει μεταπτυχιακό με τίτλο     «Συναισθηματικές και Συγκινησιακές Δυναμικές και Εκπαίδευση» από το πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης. Επίσης είναι κάτοχος διπλώματος Διδασκαλείου Γενικής Αγωγής και πτυχιούχος Α.Τ.Ε.Ι Λάρισας της Σ.Δ.Ο. Έχει πιστοποίηση Αγγλικής, Ιταλικής και Γαλλικής γλώσσας σε επίπεδο Γ2. Έχει λάβει μέρος σε πολλά ελληνικά και διεθνή Συνέδρια με εισηγήσεις, ως οργανωτική επιτροπή, κριτής και προεδρείο εργασιών και έχει δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Έχει εκδώσει ένα εγχειρίδιο συναισθηματικής αγωγής, μέσα από σενάρια κουκλοθέατρου  με τίτλο «Κουκλοταξίδια στη χώρα των συναισθημάτων», (Βάρφης) και ένα παιδικό παραμύθι την «Αχαριστία του κροκόδειλου» (Τζιαμπίρης-Πυραμίδα). Είναι μέλος της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος.

Η αχαριστία του κροκόδειλου

 


Συγγραφέας: Νιζάμη Κατερίνα 
Εκδότης: Τζιαμπίρης - Πυραμίδα
ISBN: 9789605932954
Αριθμός Σελίδων: 36
Εξώφυλλο: Σκληρό εξώφυλλο
Προτεινόμενη Ηλικία: 5+
Διαστάσεις: 24x26
Γλώσσα Γραφής: Ελληνικά
Έτος Έκδοσης: 2018

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019 07:25

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online