Ποίημα Τζένης Βλαχώνη : "ΜΑΡΤΙΟΣ 2.020"

Μαίρη Κεφαλά

Μαίρη Κεφαλά

 

 

 

ΜΑΡΤΙΟΣ 2.020

           

Μ' αρέσει ν' ακούω 

την βροχή

να πέφτει ήρεμα

το νερό ξαφνιάζει 

τις αισθήσεις μου. 

Όλες στο κόκκινο.

Μόνο 

τις βροντές φοβάμαι, 

το θάνατο φοβάμαι.

Η μυρωδιά του θανάτου

διάχυτη παντού.

Όταν καταλαγιάσει ο φόβος, 

τα δάκρυα σταματήσουν 

το κουρνιαχτό του θανάτου.

Θα μείνουν 

μόνο 

οι αριθμοί να μας θυμίζουν 

τις μέρες τούτες.

Άραγε ποιός κέρδισε;

Αυτός, εσύ, εγώ;

Αυτός, εσύ, εγώ;

Κέρδισε η φύση, 

την αφήσαμε 

ν' αναπνεύσει για λίγο 

χωρίς κακοποίηση. 

Για χρόνια ασελγούσαμε 

πάνω της. 

Έλεος.. 

Έλεος...

 Ανθίζω ξανά. 

Υπάρχω ξανά....

 

 

Η Τζένη Βλαχώνη είναι βραβευμένη συγγραφέας, ποιήτρια και ζωγράφος, με καταγωγή από το Πήλιο.
Στους Δελφούς το 2002, πήρε το πρώτο της ποιητικό βραβείο για το ποίημα “Σαλεμένα μυαλά”. Εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή “Ερωτική Πυξίδα” και τιμήθηκε για αυτήν, το 2005 το βραβείο “Μαρία Πολυδούρη”. Η πολυγραφότατη Τζένη Βλαχώνη Διακρίθηκε επίσης με έπαινο στο διαγωνισμό με θέμα: Ειρήνη -Πανανθρώπινο αγαθό. Διαγωνισμό που προκύρηξε το 2007 ηΑμφικτιονία Ελληνισμού. Ακολούθησε η τρίτη ποιητική της συλλογή το “Το Σμίξιμο Δυο Φεγγαριών Ποιήματα της έχουν μεταφρασθεί στα Αγγλικά και στα Πολωνικά όπου μάλιστα, έχουν συμπεριληφθεί σε δύο μεγάλες ποιητικές ανθολογίες της Πολωνίας .
Έχει διατελέσει μέλος της κριτικής επιτροπής στο παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης στην Βαυαρία και είναι μέλος της Αμφικτιονίας Ελληνισμού και της UNESCO. Με τις “Άρπες”, την δεύτερη ποιητική της συλλογή και την “Ερωτική πυξίδα” τιμήθηκε με δύο βραβεία στο Ευρωπαϊκό διαγωνισμό ποίησης στην Ιταλία τον Ιούλιο του 2008.
Στη συγγραφική της, τώρα, δραστηριότητα περιλαμβάνονται το παιδικό διήγημα “Tο αγοράκι που του άρεσαν οι τηγανιτές πατάτες” και το μυθιστόρημα “Το Αγγελικό Μυστικό της Όλγας Μπράουν”.
Εχει διοργανώσει σειρά εκδηλώσεων για τον πολιτισμό, πολλές από τις οποίες μάλιστα υπήρξαν φιλανθρωπικού χαρακτήρα, και έλαβαν χώρα, στο ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, στο Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Κηφισιάς, στη Δημοτική βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, στα Γιάννενα, στο ΝΑΥΠΛΙΟ όπου το ιστορικό ΜΠΟΥΡΤΖΙ, στην Ακαδημία Μοντέρνας Τέχνης, στο Μουσείο Μπενάκη και αλλού.
Τον Ιούλιο του 2011 στη Λάρισα, στο 22ο Παγκόσμιο συνέδριο ποιητών, τιμήθηκε με τέσσερα βραβεία για την συνολική της εργασία στην ποίηση και με ένα ακόμη βραβείο για το ανέκδοτο ποίημα της “Το κοχύλι”.
Έχει εκθέσει εικαστικά της έργα από το 2012 μέχρι σήμερα σε 16 ομαδικές εκθέσεις (Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, ArtSpace, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, κι όχι μόνο.
Έλαβε το βραβείο του Αμφικτύωνος στο Δ΄ Παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης με το ποίημα “Αυτό είναι Ελλάδα” που προκύρηξε η Αμφικτυονία Ελληνισμού με θέμα: Ο λόγος ο Ελληνικός, φως της οικουμένης.
Το μυθιστόρημά της “Το αγγελικό μυστικό της Όλγας Μπράουν” βασίζεται σε αληθινή ιστορία.
Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και τα πολωνικά.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020 07:54

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online