«Ο βιασμός της Kοκκινοσκουφίτσας» υπότιτλος «Η σκοτεινή όψη των παραμυθιών».

lifespeed.gr


Κατερίνα Καράμπελα 

 

 

 

 

 

 

Η δημοσιογράφος - συγγραφέας Γιώτα Χουλιάρα μας πάει σε μια άλλη διάσταση των παραμυθιών. 

Γιατί τα παραμύθια δεν ήταν αυτό που νομίζουμε σήμερα. Και σίγουρα ο σκοπός τους δεν ήταν να νανουρίσουν, αλλά να αφυπνίσουν τα αρχέγονα ένστικτα!

 

 

«Κάποτε ήταν ένας μύθος ο οποίος είχε πατέρα του τον θρύλο, δηλαδή έγινε στην πραγματικότητα αλλά πριν από πάρα πολλά χρόνια. Τόσα πολλά που οι ανθρώπινες κοινωνίες τον μπέρδεψαν με άλλους θρύλους και του έδωσαν στοιχεία και από άλλους μύθους. Καθώς, όμως ,τα χρόνια περνούσαν ο μύθος έγινε ιστορία, μια ιστορία που την γνώριζε μόνο η γιαγιά και τα σκοτεινά βράδια του χειμώνα, δίπλα στο αναμμένο τζάκι, την έλεγε στα παιδιά.

Τα μικρότερα είχαν αναρωτηθεί πολλές φορές για την ιστορία της γιαγιάς. Την ρωτούσαν και εκείνη τους απαντούσε πώς ήταν παραμύθι». (Από τον επίλογο του βιβλίου Ο βιασμός της Κοκκινοσκουφίτσας που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άλλωστε) 

Η δημοσιογράφος Γιώτα Χουλιάρα συνέγραψε ένα εξαιρετικό βιβλίο με τίτλο «Ο βιασμός της Kοκκινοσκουφίτσας» και υπότιτλο «Η σκοτεινή όψη των παραμυθιών».

 

Το βιβλίο με έναν τίτλο που ενδεχομένως να σοκάρει, επιχειρεί ένα ταξίδι στα αρχέτυπα των μύθων, θρύλων και παραμυθιών και στην συμβολική μορφή των τελευταίων, όπως έχει διαμορφωθεί ανά τους αιώνες.

Ο Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ, εισηγητής της σχολής της αναλυτικής ψυχολογίας, υποστήριζε ότι «στα παραμύθια η ψυχή διηγείται την ιστορία της». Ας μη λησμονούμε πως οι προφορικές παραδόσεις και δοξασίες, από τις οποίες έλκουν την καταγωγή τους τα παραμύθια, έχουν τις ρίζες τους βαθιά μέσα στην ανθρώπινη φύση που αναζητά συνεχώς τους λόγους της ύπαρξης της.

Η συγγραφέας ξεκινώντας από τις ιστορίες του Στραπαρόλα, σ΄αυτές του Μπαζίλ, του Σαρλς Περρώ, της Μαντάμ ντ΄Ωλνουά,των αδερφών Γκριμ και του Άντερσεν περνάει στον Τόλκιν και στις κινηματογραφικές αίθουσες. Ψάχνει τα αόρατα εκείνα νήματα που συνδέουν τα παραμύθια με τις παγανιστικές τελετές της προχριστιανικής Ευρώπης. Από την εποχή του πρώιμου Μεσαίωνα (από τον πέμπτο έως τον δέκατο αιώνα – όπου σηματοδοτείται στην αρχή της και η παρακμή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας) στην εξάπλωση του χριστιανισμού, τους θρησκευτικούς πολέμους, τις Σταυροφορίες, το κυνήγι των μαγισσών και την Ιερά Εξέταση παρουσιάζει την σκληρή και βίαιη πραγματικότητα πίσω από ιστορίες που στις μέρες μας γνωρίζουμε ως παραμύθια.

Ιστορίες χωρίς ευτυχισμένο τέλος σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε, καθώς το happy end προστέθηκε από την Βιομηχανική Επανάσταση και έπειτα.  Τα παραμύθια, τουλάχιστον το αρχικό μοτίβο, είναι κοινά στους περισσότερους λαούς και οι μοναδικές και κάποιες φορές κρυμμένες διαφορές τους, είναι αυτές που χαρακτηρίζουν το DNA της εκάστοτε φυλής.Το πιο δελεαστικό, σε αυτή την προσπάθεια, είναι οι πληροφορίες και η σύνθεση, που θα σας αφήσουν κατάπληκτους, καθώς ολόκληρη η ύπαρξη του ανθρώπου είναι γεμάτη από παραμύθια.

Για παράδειγμα, στις μυθολογίες των λαών αναφέρεται πως ο καθρέφτης μπορεί να αιχμαλωτίσει την ψυχή, γι’ αυτό και κάλυπταν τους καθρέφτες μετά τον θάνατο μέλους της οικογένειας. Σε πολλούς τόπους απέφευγαν να δουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη φοβούμενοι ότι η δύναμή τους θα απορροφηθεί από το είδωλό τους.Ο καθρέφτης κατέχει ιδιαίτερη θέση στα παραμύθια, παλαιότερα και σύγχρονα. Από τον μαγικό καθρέφτη στο παραμύθι της Χιονάτης μέχρι την Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων και τον Χάρυ Πότερ.Ο γάμος του ήρωα με την ηρωίδα, ουσιαστικά δηλαδή η ένωση του αρσενικού με το θηλυκό που σηματοδοτεί και το ευτυχισμένο τέλος των παραμυθιών, δεν είναι τίποτα άλλο από την ένωση της Ψυχής με το Σώμα, δηλαδή την ένωση του Ήλιου (αρσενικό) με της Σελήνης (θηλυκό). Μια ένωση κατάλοιπο της Ηλιακής και Σεληνιακής λατρείας που πέρασε στα παραμύθια. Γιατί τα παραμύθια δεν ήταν αυτό που νομίζουμε σήμερα. Και σίγουρα ο σκοπός τους δεν ήταν να νανουρίσουν, αλλά να αφυπνίσουν τα αρχέγονα ένστικτα! 

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο «Ο βιασμός της Kοκκινοσκουφίτσας – Η σκοτεινή όψη των παραμυθιών».

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άλλωστε. 

ISBN13 9786185253080

Αριθ. σελίδων 284

Διάσταση 21 επί 15 


Για περισσότερα παραμύθια επισκεφτείτε την προσωπική ιστοσελίδα της συγγραφέως στο διαδίκτυο Seanchai- Bards- Mythoplastis στο: 
https://ciaran-sidhe.blogspot.gr/ όπως και τη στήλη που διατηρεί στο site Nyctophilia.gr με τίτλο Stories of The Crone (https://www.nyctophilia.gr/category/%ce%ac%cf%81%ce%b8%cf%81%ce%b1/stories-of-the-crone/ )  Βιογραφικό

Γιώτα Χουλιάρα 
Δημοσιογράφος Συγγραφέας

 
Η Γιώτα Χουλιάρα σπούδασε Ψυχολογία αλλά την κέρδισε η μεγάλη της αγάπη, η δημοσιογραφία. Στη πορεία ασχολήθηκε με τη συγγραφή άρθρων και αναλύσεων διεθνών γεγονότων καθώς και με την παραγωγή και αρχισυνταξία ραδιοφωνικών εκπομπών.
Σήμερα, αρθρογραφεί συστηματικά στο περιοδικό Plan Be που κυκλοφορεί κάθε μήνα με τον Ελεύθερο Τύπο ενώ διατηρεί τη δική της στήλη στη Huffpost Greece.

Από το 2012, είναι υπεύθυνη σύνταξης στο γεωπολιτικό portal Geopolitics and Daily News και ανταποκρίτρια στον HELLAS FM, τον μεγαλύτερο ομογενειακό σταθμό στις ΗΠΑ. 

Από τις Εκδόσεις Άλλωστε κυκλοφορεί το βιβλίο της με τίτλο: «Ο βιασμός της Κοκκινοσκουφίτσας – Η σκοτεινή όψη των παραμυθιών», το οποίο είναι μια ιστορική έρευνα γύρω από τις αλληγορίες και τα κρυμμένα μηνύματα των κλασσικών παραμυθιών.

Συμμετέχει ως συγγραφέας στο συλλογικό έργο «Πεθαίνει η Ελλάδα; Τα σημάδια της αναπόφευκτης παρακμής», το οποίο κυκλοφορεί από την Brainfood Eκδοτική.

Είναι μέλος της συγγραφικής ομάδας του 121 words έχοντας εκδώσει 3 συλλογές ιστοριών μικρομυθοπλασίας και συνεργάζεται ως ghost writer με γνωστούς εκδοτικούς οίκους.

 

 

7.6.21

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 07 Ιουνίου 2021 14:53

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online