Παρουσίαση βιβλίου: «Ενθύμια Μακρονήσου» του Θανάση Κάππου....

lifespeed.gr


Υβόνη

 

 

 

 

Το συγκλονιστικό βιβλίο του Θανάση Κάππου «Ενθύμια Μακρονήσου» (εκδόσεις Αλήθεια) παρουσιάστηκε στην Μακρόνησο την Κυριακή 16/9. Πρόκειται για ένα βιβλίο που παρατίθενται τρομερές ιστορίες κτηνωδιών από την πλευρά των δεσμοφυλάκων-βασανιστών αλλά και αντίστασης και ηρωισμού από την πλευρά των αγωνιστών της Αριστεράς. Για το βιβλίο μίλησαν ο Μακρονησιώτης Aλέκος Μιχαλόπουλος, ο Μανώλης Σπανάκης δημοσιογράφος, ο Διονύσης Τεμπονέρας, υποψήφιος διδάκτωρ Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Πέτρος Κουλουφάκος, ανήλικος κρατούμενος στον Άι-Στράτη, και η Φωτεινή Βάκη, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγήτρια Ιστορίας της Φιλοσοφίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ενώ συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Μερτζάνης. Ακολούθησε μουσική εκδήλωση.

 

Η Μακρόνησος υπήρξε το πρώτο στρατόπεδο ομαδικού βασανισμού, ψυχολογικού και σωματικού, στη Δυτική Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Επομένως, ως ιστορικό μνημείο είναι από τα σημαντικότερα της νεοελληνικής ιστορίας (και όχι μόνο). Δυστυχώς, όμως, η κατάσταση του μνημείου σήμερα δεν είναι η καλύτερη. Το Μάιο του 1989 ολόκληρη η Μακρόνησος κηρύχτηκε «ιστορικός τόπος» με απόφαση της Μελίνας Μεκούρη που ανάφερε ότι το νησί «αποτελεί χώρο μνήμης γι' αυτούς που έζησαν όλη τη φρικαλεότητα της περιόδου 1946-1953 αλλά και για όλους τους Έλληνες, κυρίως τις νέες γενιές, γιατί είναι σύμβολο καταδίκης του Εμφυλίου Πολέμου και όλων των βασανιστηρίων, βωμός ελευθερίας της σκέψης και των ιδεών».

 

Το 1995 εκδόθηκε επιπλέον προεδρικό διάταγμα που χωρίζει το νησί σε τρεις ζώνες και θέτει αυστηρούς όρους για τις χρήσεις που επιτρέπονται στο χώρο.

 

Αποτέλεσμα; Δεκαεπτά αυθαίρετα κτίσματα, στάνες αλλά και σπίτια, καταγράφηκαν σε επτά παραθαλάσσια σημεία του νησιού, ενώ περισσότερα υπάρχουν στο εσωτερικό του. Ως το 2011 λειτουργούσε και ιχθυοτροφείο, παρότι απαγορεύεται ρητά. Κενό γράμμα και η διάταξη που ορίζει ότι «απαγορεύονται χρήσεις ή επεμβάσεις που μπορούν να αλλοιώσουν το χαρακτήρα του ιστορικού τόπου ή να επιφέρουν βλάβη στα διατηρητέα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους».

Φωτογραφία-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας

Video

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online