Αφιέρωμα στον Μιχάλη Νικολινάκο

Κατερίνα Καραγιάννη

Δημοσιογράφος Κατερίνα Καραγιάννη

Είχαμε την τιμή να παρευρεθούμε στα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα την καλλιτεχνική ζωή του Μιχάλη Νικολινάκου, ως ζωγράφου αλλά και ηθοποιού. Ο Μιχάλης Νικολινάκος ήταν  ζωγράφος και ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Γεννήθηκε το 1920 στα Χανιά της Κρήτης απο γονείς Μανιάτες. Μετά το 1946 σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών και αργότερα το 1952 φοίτησε παράλληλα στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, ενώ υπήρξε και μαθητής του μεγάλου Δημήτρη Ροντήρη. Η επίδοσή του και στον κινηματογράφο υπήρξε επιτυχής. Έγινε σύντομα γνωστός και αγαπητός σε πολλές θαυμάστριες. Θεωρήθηκε ο κατ’εξοχην ζεν πρεμιέ της εποχής της δεκαετιας του 50.

 

 

Ασχολήθηκε με την ζωγραφική και έχει αφήσει πολύ αξιόλογο έργο το οποίο κρίθηκε «εξπρεσιονιστικό» με καθαρό όμως προσωπικό τόνο. Υπήρξε επίσης, πολύ γνωστός και ως σκιτσογράφος με συνεργασίες σε περιοδικά, εφημερίδες και άλλα έντυπα. Δραστηριοποιήθηκε κυρίως στις δεκαετίες 1950-1980 σε εκδόσεις, και με σκίτσα και χρωμολιθόγραφα εξώφυλλά σε περιοδικά εκείνων των χρόνων. Πέθανε το 1994.

 

« Τα πάντα είναι για μένα ερέθισμα. Δεν υπάρχει τίποτα που να μη μ’ ενδιαφέρει. Μισώ τις πυξίδες για τον εκνευριστικό προσανατολισμό τους. Ωστόσο παραδέχομαι το μόνιμο στοιχείο των αρχών της τεχνικής στη ζωγραφική. Πιστεύω πως η τέχνη δεν είναι μια πεπαλαιωμένη αφαίρεση, χωρίς να συμφωνώ με τους πληθωρικούς είτε τους ψυχοπαθείς».

 

Η έκθεση στεγάζεται στο Estudio Gallery, σε ένα πολύ ζεστό και φιλόξενο χώρο στην καρδιά της Κηφισιάς και θα είναι ανοιχτή ως τις 23 Απριλίου 2017. Προτείνουμε ανεπιφύλαχτα να την επισκεφτείτε και να θαυμάσετε από κοντά ορισμένα από τα πιο δημοφιλή έργα του ζωγράφου. Ωστόσο, η συλλογή σε έργα ζωγραφικής της οικογενείας Νικολινάκου είναι τεράστια. Στην έκθεση βρίσκεται μόνο το 1/10 απ' αυτά.

 

 

« Το αν ζωγραφίζω, αυτό χρωστιέται στην αδιάκοπη παρουσία του ηλίου, της γης και των ανθρώπων. Δε φορώ γυαλιά, κοιτάζω τον ήλιο κατάματα και τη γη την δέχομαι πιο ευγενικά από όσο η ίδια θα με δεχτεί».

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 01 Απριλίου 2017 12:42

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online