Αλεξάνδρα Μαράτη – Transits: Έκθεση στην γκαλερί Περιτεχνών Καρτέρης

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος

 

 

  Η γκαλερί Περιτεχνών Καρτέρης παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής της Αλεξάνδρας Μαράτη με τίτλο « Transits».


Συμπλέγματα σε σχήμα matrix που παραπέμπουν σε ευσταθή ή ετοιμόρροπα πολυώροφα κτίρια αντικρίζουν πορτοκαλί, μπλε ή αχνοπράσινα φωτισμένα ενεργειακά πεδία.
Η συχνά ομιχλώδης και ανέλπιδη ατμόσφαιρα των έργων δεν αποτελεί μόνο φαντασιακή ουτοπική ματιά στο μέλλον αλλά και καθρέφτη της εποχής μας. Εύκολα προσβάσιμοι εσωτερικοί χώροι στέκουν πλάϊ–πλάϊ με μετέωρα καταφύγια, ιπτάμενα πολεμικά jets και οπλισμένες πλανώμενες μορφές, χωρίς προσανατολισμό, οι οποίες θυμίζουν φασματικές φιγούρες των comics.
Ένας χείμαρρος από σκηνές μέσα στον ίδιο πίνακα, επιτρέπει νέους συνειρμούς, μεμονωμένα ζωγραφικά στοιχεία επανεμφανίζονται με διαφορετικούς τρόπους στη μεταξύ τους σύνδεση.
Οι συσχετισμοί είναι τόσο εξατομικευμένοι, ώστε δεδομένη ανάγνωσή τους δεν είναι εφικτή, και ο καθένας μας μπορεί να συμμετέχει στη διαδικασία της επινόησης και της συνέχισης του αφηγήματος…

Hartwig Knack
Ιστορικός και Θεωρητικός Τέχνης
Επιμελητής Εκθέσεων


…Σκοτεινές χρωματικές παλέτες, άνθρωποι-μηχανές, οχήματα σκληρής μεταλλικής δομής, έντονες αντιπαραθέσεις σκιάς-φωτός. Πρόκειται για ένα είδος φουτουριστικής εμπόλεμης ζώνης; Αν συμφωνήσει κανείς σ’ αυτή την ψυχολογική περισσότερο, και όχι αναλυτική, υπόθεση, ήδη φτάνει σε μια ερμηνεία η οποία βασίζεται στην εικόνα, στην εικονογραφία και τη συνολική διαχείριση των μέσων της ζωγραφικής. Αν μιλήσει κανείς περισσότερο σε σχέση με τη συνθετική δομή, λαμβάνοντας βεβαίως ξανά υπόψη τις καθαρά ζωγραφικές ποιότητες των έργων, μπορεί να μιλούσε ταυτόχρονα για ένα είδος τεκτονικών (ζωγραφικών) πλακών. Συναιρώντας κατά κάποιο τρόπο τα δύο, τα έργα λειτουργούν ως ταξίδι σ’ έναν απροσδιόριστο χωροχρόνο, άρα στο φαντασιακό και εν ολίγοις στη σχεδόν μυστικιστική ανθρωπογεωγραφία. Αυτό που βλέπουμε αναγνωρίζεται στενώς εικονιστικά, όμως κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι τελικά συμβαίνει…

Θούλη Μισιρλόγλου
Ιστορικός Τέχνης

 

 

00a1a46.jpg


Gallery Περιτεχνών Καρτέρης
Αίθουσα Περιτεχνών Καρτέρης
 

Ημερομηνία:
Από: 05/11/2020 Εως: 05/12/2020

 

Εγκαίνια: Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, 11:00 - 20:00 
 
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 
ΤΡΙΤΗ – ΠΕΜΠΤΗ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11.00 – 18.00 |
ΤΕΤΑΡΤΗ - ΣΑΒΒΑΤΟ 11.00 – 14.30  
ΚΥΡΙΑΚΗ-ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

 

Είσοδος ελεύθερη

 

Ηροδότου 5 Κολωνάκι

Πληροφορίες / Κρατήσεις:
Τηλ.: 210 8239465

Την ημέρα των εγκαινίων η γκαλερι θα είναι ανοικτή από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά τη διάρκεια της παραμονής σας εντός της γκαλερί.

 
5.11.2020

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online