Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φωτοψία | Ατομική έκθεση της Ελευθερίας Προφητηλίωτη στη Myró Gallery

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος

 

 

Η Myró Gallery φιλοξενεί την ατομική έκθεση της Ελευθερίας Προφητηλίωτη, στον χώρο του Main Hall. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021 στις 07:30μμ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 27 Μαρτίου.
    Τόσο την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης όσο και τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες που η έκθεση θα είναι ανοικτή, θα τηρούνται οι συστάσεις της Πολιτείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19. 
 
Κείμενο της Ελευθερίας Προφητηλιώτη: 
 
Φωτοψία 
 Τα μάτια μου κλείνουν… Βλέπω εικόνες…
 
    Μοτίβα, υφές, επαναλαμβανόμενα σχήματα ή σκιές σχημάτων, εικόνες αντικειμένων που όλο και πολλαπλασιάζονται όλο και επιταχύνουν. Όσο παρατηρώ οι εικόνες επιταχύνουν την εμφάνισή τους και αποκτούν μεγαλύτερη ταχύτητα. Τα χρώματα γίνονται πιο έντονα και με περίπλοκη κίνηση. Οι κηλίδες χρωμάτων που αιωρούνται στο κενό δημιουργούν ακανόνιστα σχήματα και νέες μορφές. Γίνονται εικόνες.
 
    Αυτή η ενότητα έργων έχει σχέση με τις οπτικές ψευδαισθήσεις και συγκεκριμένα με την κατηγορία που όλοι την έχουν βιώσει τουλάχιστον για μια φορά στη ζωή τους. Είναι οι ψευδαισθήσεις που εμφανίζονται σε κάποιον όταν έχει ερμητικά κλειστά τα μάτια του ή όταν βρίσκεται σε χώρο που δεν υπάρχει ίχνος φωτός. Ένα άτομο που προσπαθεί να παρακολουθήσει συνειδητά αυτή τη διαδικασία των κλειστών ματιών έρχεται μια στιγμή που εάν κοιτάξει ένα επίπεδο αντικείμενο με τα μάτια ανοιχτά και προσπαθήσει να ψάξει αυτόν τον οπτικό θόρυβο θα αντιληφθεί και θα συνειδητοποιήσει την τυχαία και αποδιοργανωμένη κίνηση σαν ένα ημιδιαφανές επικάλυμμα μπροστά από αυτό που πραγματικά φαίνεται. Μετά από άσκηση επιτυγχάνεται ένας έλεγχος πάνω σ αυτές τις νοητικές απεικονίσεις που φαίνονται με μάτια κλειστά. Χάρη στην υπναγωγική ψευδαίσθηση αυτές γίνονται γρήγορα και άμεσα ορατές. Χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια μπορεί το υποκείμενο να ασκήσει εύκολα διανοητικό έλεγχο στα μοτίβα και στις κηλίδες χρωμάτων που γίνονται άμεσα ορατά όταν έχει τα μάτια κλειστά. Δημιουργώ τέτοιου τύπου μοτίβα σχήματα και μάζες χρωμάτων με εμφάνιση εκρήξεων ή αυλακιών φωτός στο οπτικό πεδίο και ακαριαία εξαφάνιση τους προσπαθώντας να μεταφέρω στον θεατή την εμπειρία τέτοιου είδους οπτικών ψευδαισθήσεων.
 
 

MYRÓ Gallery

Διεύθυνση: Νικηφόρου Φωκά 8, 546 21, Θεσσαλονίκη
Ώρες/μέρες λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή (17.00 – 21.00) και Σάββατο (11.00 - 15.00).
Η MYRÓ Gallery ιδρύθηκε από τον Σταύρο Μυρωνίδη στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του στον χώρο του Πολιτισμού και των εικαστικών τεχνών (MYRÓ Antiques HouseGreek Marble Initiative, κ.α.) τον Σεπτέμβριο του 2011.
Πέντε διακριτοί χώροι συναποτελούν τη MYRÓ Gallery, με κοινή κεντρική είσοδο στην διεύθυνση: Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου, Κέντρο Θεσσαλονίκης. Αυτόνομα ο καθένας φιλοξενεί εκθέσεις σε μηνιαία βάση, με κοινές ημερομηνίες εγκαινίων. Ο χώρος δίνει σε νέους ανερχόμενους Έλληνες δημιουργούς, ευνοεί συνεργατικά σχήματα μεταξύ καλλιτεχνών, παρουσιάζει πολλά projects και concept εκθέσεις, και παρουσιάζει συχνά εκθέσεις σύγχρονης γλυπτικής και σε συνεργασία με την Greek Marble Initiative.
Επικοινωνία
Τηλέφωνο: 231 0269187
 
 
7,1.2021
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2021 16:06

Τελευταία άρθρα από τον/την Αριστέα Κοντόζογλου