Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά: Δεσμοί που ενώνουν

lifespeed.gr


 

 

 

Η πολιτισμική κληρονομιά της Ευρώπης είναι η ταυτότητα και η ιστορία της. Είναι σημαντική για την οικονομία, την ανάπτυξη και της απασχόληση. Στις 27 Απριλίου το ΕΚ ψηφίζει να γίνει το 2018 η Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτισμικής Κληρονομιάς. Περισσότερες πληροφορίες για το Έτος στη συνέντευξή μας με τον Ρουμάνο εισηγητή του ΕΚ, Μίρτσα Ντιάκονου.

 

«Θέλουμε να φέρουμε την πολιτισμική κληρονομιά πίσω στη προσοχή του κοινού. Να της δώσουμε την αξιοπρέπεια που της αξίζει και να ενισχύσουμε την ταυτότητα της. Ταυτόχρονα, θα ανακαλύψουμε εκ νέου τι μας κάνει ευρωπαίους», είπε ο κ. Ντιάκονου (Φιλελεύθεροι, Ρουμανία). Το ΕΚ μετά από διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη και την Επιτροπή, εξασφάλισε 8 εκατομμύρια ευρώ από υπάρχοντα κονδύλια για δραστηριότητες προώθησης του Έτους Πολιτισμικής Κληρονομίας το 2018.

 

Πράγματι, «μελέτες του τομέα δείχνουν, ότι η επένδυση ενός ευρώ θα φέρει πίσω περισσότερα από 20 ευρώ», σημειώνει.

 

Σύμφωνα με στοιχείατης Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς σχεδόν 300.000 άτομα δουλεύουν απευθείας στο τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς της ΕΕ και μέσω αυτού δημιουργούνται έμμεσα μέχρι και 7,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

 

Οι κύριοι στόχοι της πρωτοβουλίας είναι:

 

  • να προωθηθεί ο ρόλος της Ευρωπαϊκής πολιτισμικής κληρονομιάς ως κομμάτι της πολιτισμικής πολυμορφίας και του διαπολιτισμικού διαλόγου
  • να ενισχυθεί η συμβολή της Ευρωπαϊκής πολιτισμικής κληρονομιάς στην οικονομία και την κοινωνία, μέσω της άμεσης και έμμεσης οικονομικής της δυνατότητας.
  • να συμβάλει στη προώθηση της πολιτισμικής κληρονομιάς ως ένα σημαντικό στοιχείο στη διεθνή παρουσία της ΕΕ. Η προώθηση της αξίας της πολιτισμικής κληρονομιάς θα αποτελέσει επίσης απάντηση στη σκόπιμη καταστροφή πολιτισμικών θησαυρών στη Μέση Ανατολή.

 

Η έκθεση του κ. Ντιάκονου αναμένεται να ψηφσθεί στην ολομέλεια του ΕΚ στις 27 Απριλίου

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο/EuroparlTV

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 22 Απριλίου 2017 12:56

Video

Τελευταία άρθρα από τον/την lifespeed.gr