«42 μίλια δρόμος» - Ειρήνη Παγώνη – Λούτη.... στο Κέντρο Συλλογικής Καλλιτεχνικής Δραστηριότητας

Μαίρη Κεφαλά

Mαίρη Κεφαλά

 

 

 

 

Την ατομική έκθεση της βραβευμένης εικαστικού Ειρήνης Παγώνη – Λούτη με θέμα «42 μίλια δρόμος» που «γεννιέται» και δημιουργείται, λίγες μόνο μέρες πριν τα εγκαίνιά της στον χώρο που θα εκτεθεί, στο Κέντρο Συλλογικής Καλλιτεχνικής Δραστηριότητας ΣΥΝ έχει την ευκαιρία το φιλότεχνο κοινό να επισκεφτεί, από την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου έως την Τρίτη 31 Οκτωβρίου.

Συμπληρώνοντας 42 χρόνια, ως ιδέα και ως χώρος, το Κέντρο Συλλογικής Καλλιτεχνικής Δραστηριότητας ΣΥΝ αποτελεί την έμπνευση για τη δημιουργία μιας έκθεσης εντός του, χαρακτηρισμένης από την αισθητική αντίληψη, τα υλικά και τις φόρμες της εικαστικού Ειρήνης Παγώνη – Λούτη, όπως η ίδια εξηγεί παρακάτω:

«Το Κέντρο Συλλογικής Καλλιτεχνικής Δραστηριότητας ΣΥΝ,  είναι μια ιδέα, που ξεκίνησε το 1975, αμέσως μετά την μεταπολίτευση, από  τον ζωγράφο και δάσκαλο Θεόδωρο Πάντο, και μερικούς  ονειροπόλους εικαστικούς καλλιτέχνες, όχι μόνον σαν χώρος Τέχνης, αλλά και σαν εστία εκπαίδευσης και διακίνησης ιδεών και ιδεωδών, ελευθερίας, ήθους και δημιουργίας.

Έγινα κομμάτι αυτής της Ιδέας, στις αρχές της δεκαετίας το 80, τότε που η επαναστατικότητα και η βεβαιότητά μας θεωρούσε δεδομένο ότι θα αλλάξουμε τον κόσμο.  Η Τέχνη, όπως και κάθε μορφή Γνώσης και έκφρασης του βίου μας, είναι, και οφείλει να είναι Πολιτική Πράξη. Εκείνα τα χρόνια, ήταν πραγματικά πολύ δημιουργικά, όλα ήσαν καινούργια, όλα ήσαν έκπληξη, όλα ήσαν όμορφα. Ας μην ξεχνάμε ότι η Αισθητική είναι η ύψιστη Ηθική.

Ωστόσο οι «ομάδες», έχοντας αυτοπεριορισμούς και αυτοπροστασίες, συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, είναι σχεδόν αδύνατον να παραμείνουν  αναλλοίωτες, στατικές.  Σκοντάφτουν είτε στον εγωισμό, είτε στην διαφορετική εξέλιξη των ατόμων που τις απαρτίζουν.  Για εμένα, ήταν η ώρα να «ταξιδέψω» αλλού.

Πέρασαν 30 ολόκληρα χρόνια από  τότε. Εργάστηκα και ταξίδεψα σε άλλους προορισμούς, η ιδεολογία και η αντίληψη για την Εικαστική μου δημιουργία και την ζωή από εκείνα τα χρόνια, ζωντανή και παρούσα σε κάθε μου βήμα.  Η επιστροφή μου σε αυτόν τον τόπο του Συν από τον περασμένο χειμώνα, δεν έχει να κάνει καθόλου με νοσταλγία ή ρομαντισμό. Άλλωστε από χαρακτήρα, δεν είμαι καθόλου έτσι.  Έχει μάλλον να κάνει με την ανάγκη μου, με το χρέος μου να ολοκληρώσω αυτόν τον προορισμό που ξεκίνησα στα πολύ νεανικά μου χρόνια. Δεν είμαι άνθρωπος που ονειρεύομαι, είμαι άνθρωπος που πράττω «κατά το χρεών». Από εκείνη την ώρα, ξεκίνησε το βάσανό μου. «Τι έκθεση να κάνω ;;Τι concept;;»

Ήθελα κάτι που να εκφράζει αυτήν την πορεία του ΣΥΝ, μέσα από την δική μου αισθητική αντίληψη, μέσα από τα δικά μου υλικά, μέσα από τις δικές μου φόρμες, να εκφράσω το περιεχόμενο 42 χρόνων αυτού του χώρου, αυτού του «δρόμου».

Στις αρχές Ιουλίου 2017, ήρθε αυτή η φωτεινή ακτίνα, η «φλασιά»!! Πήρα 2 χαρτιά Α4, τα κόλλησα κατά μήκος, σχεδίασα γρήγορα γρήγορα με το μολύβι μου την «ιδέα», και με δύο μανταλάκια την κρέμασα στην σίτα του τζακιού μου. ‘Έγινε...   «42 μίλια δρόμος»..... 1975 μέχρι 2017... 42 χρόνια

 

Info

Κέντρο Συλλογικής Καλλιτεχνικής Δραστηριότητας ΣΥΝ

 

 

Εγκαίνια: Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, ώρα: 7μ.μ.

Διάρκεια: 25 Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου 2017

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα έως Κυριακή: 19:00 – 22:00

Τετάρτη: Κλειστά

Τοσίτσα 17, Εξάρχεια

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online