Η ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΦΩΚΑ ΦΙΛΟΤΕΧΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΔΕΑ ΣΤΟΝ Ι. Ν.ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

Μαίρη Κεφαλά

Μαίρη Κεφαλά

 

 

 

Με ευλαβική διάθεση και συναίσθημα απόλυτα ευγενικής προσφοράς προς το χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου του κοιμητηρίου Καισαριανής και προς την Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής , Βύρωνος &Υμηττού η βραβευμένη  εικαστικό-αγιογράφος Μαριλένα Φωκά  φιλοτεχνεί  αυτή την εποχή  την διακοσμητική ποδέα στο κάτω τμήμα της 3ης  ιστορικής εικονογραφικής ζώνης του ναού.                                                                                        

 Πρόκειται για ένα σημαντικό αναμορφωτικό  έργο ,μεγάλο σε έκταση καθώς καλύπτει περιμετρικά  και λεπτομερειακά  το κάτω μέρος σε όλους τους τοίχους της εκκλησίας στο πρόναο, στον κυρίως ναό και στο ιερό.

Όπως αναφέρει η αγιογράφος :                                                                            

’’Ο τύπος  της διακοσμητικής ποδέας που φιλοτεχνώ στο ναό  αποτελείται από ισομερείς πτυχώσεις με λιτό διάκοσμο από τον φυτικό κόσμο και σταυρούς με χρυσοκονδυλιές. 

Η συγκεκριμένη ποδέα που απαντάται κυρίως στην Παλαιολόγεια περίοδο αντικαθιστά στο ναό την ορθομαρμάρωση που υπήρχε σε εκκλησίες παλαιότερων ετών . Έχει τη θέση «πάντας» και εμφανίζεται σε σπίτια των Αθηνών και της Μικράς Ασίας. Ανάλογες αποτυπώσεις υπάρχουν στην Παναγία Καπνικαρέα και Άγιο Νικόλαο Πατησίων που φιλοτέχνησε ο Φώτης Κόντογλου. Εκτιμώ ότι η τοποθέτησή της συμπληρώνει κι αναδεικνύει  τις άνωθεν αγιογραφίες  εισάγοντας το εκκλησίασμα σε  ένα κλίμα κατάνυξης και συμπροσευχής Θεού  Αγγελικών Ταγμάτων, Προφητών , Αγίων και πιστών’’.

Για τη νέα αγιογραφική εργασία της Μαριλένας Φωκά ο θεωρητικός- ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς  που έχει αναλάβει την επίβλεψη και το συντονισμό του έργου επισημαίνει :

‘’Με μελετημένο συμμετρικό σχηματισμό και έντονη διάχυση επεξεργασμένου χρωματικού φωτισμού η παρούσα κατάθεση της δημιουργού  Μαριλένας Φωκά κυριαρχεί συμβολικά ,κατανυκτικά και λειτουργικά τονίζοντας την μορφοποιητική ενατένιση της γραφής της.

Το μνημειακής διάστασης νέο επίτευγμα της ,είναι έργο τέχνης ,συνέχεια μιας σειράς εφάμιλλων επιτυχημένων απεικονίσεων σε άλλους λατρευτικούς χώρους που ανασυγκροτεί,συμπληρώνει και αναβαθμίζει το περιβάλλον στην αίθουσα του ναού.

Σηματοδοτεί  με ιερότητα και ενισχύει με φιλοσοφημένη σφαιρικότητα την πορεία της εξέλιξης της που βαθμιαία μέσα από την ποικιλότροπη όσμωση προσεγγίζει την χαρισματική αντιμετώπιση και την αρτιότερη ανάδειξη των ποικίλων θρησκευτικών αποδόσεων που  συνήθως διαπραγματεύεται.

Η αγιογράφος δίνει ιδεογραφική υπόσταση  και οντολογική βαρύτητα στην εμπνευσμένη εργασία της. Φιλοτεχνώντας με ουσιαστική δόμηση τη σχεδιαστική δομή της διακοσμητικής ποδέας  που φέρνει πληρότητα στο χώρο προσκαλεί το κοινό με  ανάλογα ερεθίσματα για μια διείσδυση σε ένα διακόνημα βαθύτερης σκέψης και εσωτερικής ενδοσκόπησης .                 

  Η συγκεκριμένη σύλληψη και εκδοχή της ιδέας που κοινωνεί πνευματικά  εκπέμπει τον απαιτούμενο σεβασμό στο δημιούργημα και κατ επέκταση στο ιδεώδες της θρησκείας. ’’                                                                                            

Η αγιογράφος Μαριλένα Φωκά που έχει εκθέσει αγιογραφικά έργα της επί σειρά ετών σε μουσεία, πολιτιστικά κέντρα και χώρους τέχνης και έχει φιλοτεχνήσει ιερούς ναούς  αφιερώνει την συγκεκριμένη εργασία της στον ναό του Αγίου Γεωργίου  στη μνήμη της Σοφίας και του Κωνσταντίνου Πετμεζά.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online