«Ναι» από το ΚΑΣ στη διαδρομή με άλογα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου για την Documenta 14

lifespeed.gr


«Οχι» στα σκυριανά άλογα

 

Η εναρκτήρια εκδήλωση της διεθνούς έκθεσης documenta 14, την Κυριακή 6 Απριλίου 2017, απασχόλησε χτες τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ). Πρόκειται για την έφιππη διαδρομή που θα ξεκινήσει από τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου (στο ύψος του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας) και θα καταλήξει στη Βουλή, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την έναρξη της διοργάνωσης.

Στην παραπάνω διαδρομή θα συμμετέχουν 12 άλογα με ισάριθμους ιππείς, αλλά και το κοινό που θα ακολουθήσει την πομπή, με στόχο να δημιουργηθεί μια γιορτινή ατμόσφαιρα, η οποία θα δώσει δημοσιότητα στην εκδήλωση, αλλά και στην documenta. Η δράση, που σύμφωνα με τους διοργανωτές είναι το πιο εμβληματικό έργο της έκθεσης, στοχεύει επίσης σ' έναν συμβολικό συσχετισμό: Να παρουσιάσει μια σύγχρονη οπτική της πομπής των αλόγων και των ιππέων που απεικονίζονται στη ζωφόρο του Παρθενώνα. Μόνο που ως προς αυτό παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα στη συνεδρίαση.

«Οχι» στα σκυριανά άλογα

Το ΚΑΣ έδωσε τη συγκατάθεσή του για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης του πεζοδρόμου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. Ωστόσο, δεν έκανε δεκτή τη συμμετοχή μικρόσωμων σκυριανών αλόγων, όπως ήταν το αίτημα των διοργανωτών. «Τα άλογα που θα συμμετέχουν πρέπει να είναι κανονικού μεγέθους», δήλωσαν ομόφωνα τα μέλη του ΚΑΣ τα οποία δεν δέχτηκαν τον ισχυρισμό των διοργανωτών (και του εμπνευστή της εκδήλωσης) ότι τα άλογα της ζωφόρου του Παρθενώνα ήταν μικρόσωμα. «Υπάρχει αναλογία ανθρώπων και αλόγων στη ζωφόρο του Παρθενώνα. Είναι μεγάλα τα άλογα εκεί, δεν είναι πόνεϊ», δήλωσαν με έμφαση μέλη του Συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι η παραπάνω εκδήλωση δεν θα σημάνει μόνο την αρχή της διεθνούς καλλιτεχνικής έκθεσης, που πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια στο Κάσελ της Γερμανίας και για πρώτη φορά φέτος θα διεξαχθεί ταυτόχρονα και στην Αθήνα. Θα σηματοδοτήσει παράλληλα και την έναρξη μιας έφιππης διαδρομής (με κανονικού μεγέθους άλογα) 1.850 μιλίων, διάρκειας 100 ημερών, που θα ξεκινήσει από την Αθήνα και θα καταλήξει στο Κάσελ, διασχίζοντας χώρες, όπως η ΠΓΔΜ, η Σερβία και η Σλοβενία. Η έναρξη και η λήξη της διαδρομής θα σηματοδοτηθεί με δυο τελετές στην Αθήνα και στο Κάσελ αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η διαδρομή αυτή εγγράφεται σε μια μεγάλη παράδοση έφιππων διαδρομών μακράς διάρκειας στην Ευρώπη και στον κόσμο, ενώ είναι εμπνευσμένη από το έργο «Tschiffely's Ride» του Ελβετού συγγραφέα Aimé Félix Tschiffely, ο οποίος εξιστορεί το ταξίδι που πραγματοποίησε το 1928 από το Μπουένος 'Αιρες στη Νέα Υόρκη πάνω σε άλογο. Εμπνευστής της δράσης είναι ο Ρος Μπίρελ, καλλιτέχνης, συγγραφέας και λέκτορας στη Σχολή Καλών Τεχνών της Γλασκόβης, το έργο του οποίου περιστρέφεται γύρω από τον χώρο, την πολιτική, την ποίηση και τη μουσική.

Η πομπή της Αθήνας θα καλύπτει όλες τις προδιαγραφές καθαριότητας, αλλά και κτηνιατρικής ανάγκης των ζώων, ενώ στην έφιππη διαδρομή ως το Κάσελ θα συμμετέχει κι ένα ελληνικό άλογο (αραβάνι) με το όνομα Ερμής. Η επιλογή του ονόματος του «θεού της διάσχισης των συνόρων» δεν είναι τυχαία, όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση από τη γενική συντονίστρια των εκθέσεων της documenta 14 στην Αθήνα, Μελίνα Σπαθάρη, καθώς συμβολίζει τη μετακίνηση των πληθυσμών, αλλά και τη στρατηγική σημασία της χώρας μας στη μετακίνηση αυτή.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2017 19:44

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online