ΔΩΡΕΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΥ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΦΩΚΑ ΣΤΟ ΓΗΚΟΜΕΙΟ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ.

Μαίρη Κεφαλά

Μαίρη Κεφαλά

 

 

 

 

 

 

Η  γνωστή αγιογραφία ‘’Η Αγία Παρασκευή .Προστάτης των ματιών’’(50 Χ 60)  που φιλοτέχνησε η Μαριλένα Φωκά με σκόνες αγιογραφίας σε καμβά δωρίθηκε  στο Γηροκομείο του Ληξουρίου της Κεφαλονιάς. Πρόκειται για αναγνωρισμένο πίνακα της δημιουργού που έχει εκτεθεί μέχρι σήμερα σε αρκετές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις και έχει αποκομίσει ιδιαίτερα θετικά σχόλια από το φιλότεχνο κοινό και τους κριτικούς τέχνης.                                                                                                 

Ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος  Πετμεζάς σε παλαιότερη κριτική αναφορά του  επεσήμανε για την αγιογραφία :  

                                                  

’’ Η συγκεκριμένη κατάθεση της εικαστικού-αγιογράφου Μαριλένας Φωκά με ένα ξεχωριστό σε προσέγγιση τρόπο αποδίδει ευπρόσδεκτα το θέμα σχεδιαστικά και χρωματικά.  Το στοιχείο της ευλάβειας μέσα από την έμπνευση της αγιογράφου παραθέτει με διάταξη και τονίζει την πολυκύμαντη εικαστική δυνατότητα και οντότητα της δημιουργίας της . Η σύλληψη της εκδηλώνει  την καίρια αφοσίωση της στην ιδεατή ισορροπία της πνευματικής  και θρησκευτικής περιήγησης. Η αυθεντικότητα της χαρακτηριστικής αποτύπωσης  του προσώπου εκφράζει μια πηγαία παραστατική διαβάθμιση .Με ανεξάντλητη αρμονία ρυθμών σε συνδυασμό με την ιδανική φορμαλιστική δεινότητα  αναγάγει την σχηματική όσμωση στην σφαίρα της αφομοιωτικής ολοκλήρωσης. Η κατασκευαστική αλήθεια της εικόνας συνίσταται από ιδιότυπη  ανάπλαση . Περιγράφει συνειρμούς με αβρότητα και προσημαίνει διακυμάνσεις που ιχνηλατούν την περιδιάβαση της . Με ακατάβλητη  φλόγα η τεχνική της αποτελεί ειδική περίπτωση για ενδότερη ανάλυση και ενδοσκοπική μελέτη. Η επικοινωνία της αγιογράφου με το θείο αποτελεί μια οικεία συνομιλία που κοινωνεί  στο κοινό μέσα από την αυθόρμητη διαδικασία ,την ευρηματική κίνηση και την στέρεα απεικόνιση. Ο θεατής ανακαλύπτει το μεγαλείο της δυναμικότητας, την εντρύφηση που διαγράφεται ,την διακριτικότητα και την πλαστικότητα στην γραμμική σύνθεση. Η τεχνική της απόδοσης επικεντρώνεται στα ιδιάζοντα χαρακτηριστικά και στα μορφικά ιδεογράμματα’’ .

 

Η αγιογραφία θα εκτεθεί στην ομαδική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Αύγουστο στο Λαογραφικό Μουσείο Καμιναράδων  Κεφαλονιάς  και θα συμπεριλαμβάνει  τις δωρεές των δημιουργών στο Γηροκομείο Ληξουρίου.

Η έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα των Δήμων Ηλιούπολης ,Κεφαλoνιάς, της Ένωσης Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών Ηλιούπολης και του Συλλόγου Απανταχού Καμιναράδων ΄΄Προφήτης Ηλίας΄΄.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Αυγούστου 2018 06:09

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online