Η Όπερα “Νόρμα” του Vincenzo Bellini στο Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλή­νων

Καίτη Λεκάκου

Καίτη Λεκάκου

 

 

 

 

Αυτή την Κυριακή 26 Απριλίου στις 23.00 ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλή­νων θα παρουσιάσει σε αποκλειστικότητα την όπερα “Νόρμα” του Vincenzo Bellini σε λιμπρέτο του Felice Romani, εμπνευσμένο από την τραγωδία Norma, Ossia L' Infanticidio του Γάλλου συγγραφέα Αλεξάντρ Σουμέ.

Η συγκεκριμένη αξιοπρόσεκτη παραγωγή πραγματοποιήθηκε στο μεγάλο λυρικό θέατρο Liceu της Μπαρτσελόνα το 2008, σε σκηνοθεσία Francisco Negrin, σκηνικά του Anthony Baker και κοστούμια του Jonathan Morrell. Στη γενική μουσική διεύθυνση ο Gulliano Carella.
Στους κεντρικούς ρόλους, ως Νόρμα η Fiorenza Cedolins, ως Ρωμαίος ανθύπατος Pollione ο Vincenzo la Scola, ως Oroveso o Andrea Papi και ως Adalgisa η Sonia Canassi.

Η "Norma" του Μπελίνι, που η παγκόσμια πρεμιέρα της πραγματοποιήθηκε το 1831 στη Σκάλα του Μιλάνου, είναι ένας ρόλος που η Maria Callas ερμήνευσε περισσότερο από κά­θε άλλο στη μεταπολεμική ιστορία του λυρικού θεάτρου. Αποτελεί μια ασυνήθιστη μύηση για τον θεατή - ακροατή, αλλά ταυτόχρονα και μια λυτρωτική εμπειρία με την αναπάντε­χη αποκάλυψη των κρυφών διαστάσεων της ιστορίας μέσα από το λυρικό τραγούδι, τη θεατρι­κότητα και ειδικότερα τη συνδυαστική τεχνική του Bel Canto όπου συμμετέχει όλη η δυναμική της σωματικής και φωνητικής έκφρασης.

Η όπερα μας μεταφέρει στη Γαλατία, κατά την περίοδο της ρωμαϊκής κατοχής, στο ιερό δάσος των Δρυιδών όπου εκεί έχουν συγκεντρωθεί Γαλάτες στρατιώτες και Δρυίδες, υπό τον αρχηγό τους Οροβέζ, περιμένοντας να γίνει η καθιερωμένη τελετή πριν την επίθεση. Περιμέ­νουν την πρωθιέρεια Νόρμα, κόρη του Οροβέζο, η οποία μέλλει να δώσει το σύνθημα της επίθε­σης κατά των Ρωμαίων και να κάνει μια θυσία, ενώ, εντωμεταξύ, δίνει διαταγή να ετοιμασθεί η πυρά. Η Νόρμα αφιερωμένη στις πιο ιερές πρακτικές του λαού της είναι και μητέρα.

Ως προδομένη ερωμένη του Ρωμαίου ανθύπατου Πολιόνε, οι εσωτερικές ψυχικές της συ­γκρούσεις μεταξύ ιερού καθήκοντος και του ανέλπιδου έρωτά της, την οδηγούν σε μια αποκα­λυπτική πράξη αυτοκάθαρσης, όταν μπροστά της οδηγείται δέσμιος ο ίδιος ο Πολιόνε, ο οποίος κατηγορείται ότι παραβίασε τα διαμερίσματα των παρθένων για να συναντήσει την νεαρή ιέρεια Ανταλτζίζα, βοηθό της Νόρμας. Αντί η Νόρμα να θυσιάσει την Ανταλτζίζα αποφασίζει να απο­καλύψει δημόσια τον έρωτά της προς τον Πολιόνε και να πέσει μαζί του στην πυρά της θυσίας.

Νόρμα του Vincenzo Bellini

Αυτή την Κυριακή 26/4 στις 23:00 στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων

 

 

24.4.2020

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online