«Ελληνικό Ωδείο»

lifespeed.gr


Γιώργος Μακρής

 

 

Ένα από τα παλαιότερα κτήρια της Αθήνας, μνημείο της ιστορίας μας και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς μας «αντιμετωπίζει» την καταστροφική κρατική αδιαφορία…


Σήμερα το πρωί βρεθήκαμε στην καρδιά της Αθήνας. Φειδίου 3 βγάλαμε μερικές φωτογραφίες από το «Ελληνικό Ωδείο» ή καλύτερα σε ό,τι έχει απομείνει από αυτό. Το «Ελληνικό Ωδείο» υπήρξε χώρος τέχνης και πολιτισμού για πολλά χρόνια. Τώρα είναι ένα θλιβερό ερείπιο, με μια σκουριασμένη επιγραφή από τα δάκρυα των βροχών…


Χτίστηκε το 1834 και στέγασε την Αυστριακή πρεσβεία και τον Ελληνολάτρη πρεσβευτή Άντον Πρόκες. Το 1849 ο Πρόκες φεύγει και το υπέροχο σε διαρρύθμιση κτίριο με τον εσωτερικό του κήπο, τις τοιχογραφίες του κλπ. αγοράζεται από την Ελένη Τοσίτσα. Το 1887 αγοράστηκε από τον Ερρίκο Σλήμαν και από από το 1899 στέγασε το Ωδείο Λόττνερ που ίδρυσε η βαυαρή πιανίστα Λίνα Λόττνερ.


Το 1919 ο Μανώλης Καλομοίρης (1883–1962) ίδρυσε και στέγασε το «Ελληνικόν Ωδείον».Μεταξύ των έργων του Καλομοίρη περιλαμβάνονται πέντε όπερες, τρεις συμφωνίες, ένα κοντσέρτο για πιάνο, κύκλοι τραγουδιών για φωνή και ορχήστρα ή για φωνή και πιάνο, έργα για πιάνο, μουσική δωματίου, χορωδιακά, καθώς και έργα για παιδιά. Υπήρξε ακόμη συγγραφέας παιδαγωγικών βιβλίων για την θεωρία της μουσικής. Το 1934 η κόρη του Σλήμαν πούλησε το κτίριο.

 

11.jpg

 

 

Το «Ελληνικόν Ωδείον» συνέχισε να στεγάζεται εκεί μέχρι το 1971.
Το 2006 το πήρε υπό την «προστασία» του το Υπουργείο Πολιτισμού…


Και κάτι ακόμα. Στο διαχρονικό μεγάλο κυνήγι του ρεμπέτικου ο Μανώλης Καλομοίρης πήρε θέση:

 

«…τα χασικλίδικα τραγούδια οι λουλάδες και τα «μαστουρώματα» δεν θα εξοστρακισθούν με την καταδίωξι της μουσικής μελωδίας τους, αλλά με την καταδίωξι των χασικλήδων κι όταν ο Λαός διαφωτισθή και του δοθή μια ανώτερη πνευματική και ψυχική διαπαιδαγώγησις. Πρέπει να δημιουργήσωμε μιαν αληθινή λαϊκή μουσική, βασισμένη απάνω στο λαϊκό μουσικό και ποιητικό ένστικτο και να υποβοηθήσωμε τη λαϊκή μουσική έμπνευσι στο να εκδηλωθή όσον το δυνατόν πιο αβίαστα και ευγενικώτερα…».

 

 Γιώργος Μακρής
Από την Ομάδα των Παραπαιταμένων

 

 

22.11.2024
 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online