H Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε μία προβολή υπέρ της Γυναίκας...

lifespeed.gr


Αφροδίτη Καλαμάκη Δημοσιογράφος 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Την Κυριακή 16 Ιουνίου στον κινηματογράφο Λαίς ώρα 18:00 προβλήθηκε η ταινία «ZENAIDA»  με πρωτοβουλία της ομάδας Α21, σε σκηνοθεσία Αλέξη Τσάφα και Ιωάννη Φώτο.

 Η υπόθεση αναφέρεται στο έγκλημα του trafficking και πιο συγκεκριμένα την σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών. Πρόκειται για ένα έγκλημα σιωπηρό αλλά ταυτόχρονα οξύ. Περιλαμβάνει την παιδική εργασία, πώληση οργάνων και κακοποίηση ανθρώπων με σκοπό το κέρδος των διακινητών.

 Η συγκεκριμένη ταινία έχει κάνει τον γύρο των φεστιβάλ κινηματογράφου, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής και της Βραζιλίας. Το περιεχόμενο και η ερμηνεία, αρκετά ποιοτικά περνούν το μήνυμα της ανθρωπιάς και την ανάγκη κινητοποίησης πάνω στο λεπτό ζήτημα της αξιοπρέπειας και της συμπεριφοράς.  

Η ταινία Ζενάιντα παρουσιάζει μία δεκαεννιάχρονη κοπέλα που απήχθη από την πατρίδα της, Αφρική  με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση. Στην χώρα διέλευσης η ζωή της επιφύλαξε σκληρή μοίρα με εφιάλτες από τον αγοραίο έρωτα και πόνο από τις αναμνήσεις των παιδικών της χρόνων. Στο τέλος της ταινίας η πρωταγωνίστρια, θύμα κακοποίησης από γυναίκα, κατέφυγε στην αυτοκτονία.

 Η ομάδα Α21, διεθνής, μη κερδοσκοπική οργάνωση, διοργανώνει εκστρατείες επιμόρφωσης και εκπαιδευτικά προγράμματα για την ευαισθητοποίηση του κοινού. Ξεκίνησε τη δράση της το 2008 στην Θεσσαλονίκη. Στην Ελλάδα, η Α21 λειτουργεί ξενώνα φιλοξενίας αφιερωμένο στη φροντίδα των θυμάτων σωματεμπορίας με προγράμματα αποκατάστασης.

  Παράλληλα, από το 2012, με πρωτοβουλία της,  έχει ξεκινήσει η 24ωρη τηλεφωνική Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων, 1109, η οποία δέχεται ανώνυμες καταγγελίες για ύποπτα περιστατικά με στόχο τον εντοπισμό των θυμάτων.

 

  Η ομάδα Α21 αφιέρωσε αρκετό χρόνο μιλώντας για το στυγνό αυτό φαινόμενο στο τέλος της ταινίας. Μέσα από εποικοδομητικό διάλογο με τους καλεσμένους γεννήθηκαν ερωτήματα και εύλογες απορίες.

 Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά το φαινόμενο trafficking είναι ένα ψυχολογικό-ηθικό φαινόμενο που  μας αφορά όλους, τον καθένα ξεχωριστά, είτε στον ρόλο του θύτη είτε μέσα από το πρόσωπο του θύματος.

 Σύμφωνα με τα λεγόμενά της,  το μότο που χρησιμοποιούν ως κίνητρο δράσης είναι « Αξίζει να παλέψουμε για τον έναν».

  Στην είσοδο της αίθουσας προβολών υπήρχε η δυνατότητα να αγοράσει κανείς το βιβλίο «Trafficking, Εσωτερικές πορείες σε εκτός νόμου διαδρομές», από τις Εκδόσεις Πεδίο. Πρόκειται για ένα βιβλίο αρκετά επίκαιρο  από την συγγραφέα και Ψυχοθεραπεύτρια Αντωνία Ποθουλάκη.

Το βιβλίο της Αντωνίας Ποθουλάκη θίγει το κρίσιμο ζήτημα της σωματεμπορίας. Επιπλέον, μιλά για την εγκληματικότητα μέσα από την χρήση βίας, αναζητά αίτια και λύσεις μέσα από την σκιαγράφηση του θύτη αλλά και του θύματος.  

17/6/2019            

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019 11:58

Video

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online