Γνωριμία με την Μυρσίνη Ζορμπά και τον κινηματογράφο ...Γράφει η Αφροδίτη Καλαμάκη

lifespeed.gr


Αφροδίτη Καλαμάκη Δημοσιογράφος

 

 

 

 

 Σήμερα, 21 Ιουνίου, στις 12:30 στην αίθουσα προβολών στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, μίλησε η Υπουργός Πολιτισμού κι Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου.

 Μάθαμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για το πολιτιστικό κεφάλαιο της χώρας μας, την ταινιοθήκη και τα μελλοντικά σχέδια που πρόκειται να εκπονηθούν εντός του έτους.

 Μίλησε για την συνεργασία του κέντρου Λαίς με το Ι.Σ.Ν., το ΥΠΠΟΑ και την πολύτιμη συμβολή του προγράμματος συγχρηματοδότησης ΕΣΠΑ.

 Ανάμεσα στα κυριότερα που ειπώθηκαν ήταν και η συνεργασία με ξένες ταινιοθήκες και φεστιβάλ αλλά και για την αναβάθμιση των υποδομών σε ιδιόκτητα κτίρια της ταινιοθήκης.

 Όσοι παρευρέθηκαν παρακολούθησαν μίνι βίντεο από ταινίες φεστιβάλ κινηματογράφου που πρόκειται να προβληθούν. Απ ΄ τα πιο εντυπωσιακά θεάματα, μπορούμε να πούμε, πως είναι και ο περίφημος «Βωβός» Κινηματογράφος.  Πρόκειται για μία τέχνη ιδιαίτερη, μοναδική και απόλυτα σαγηνευτική. Σε καθηλώνει και στο τέλος αναρωτιέσαι ποιος το εφηύρε.

 Η Πρόεδρος της Ταινιοθήκης, Μαρία Κομνηνού μαζί με την Αντιπρόεδρο μας γνωστοποίησαν τα σχέδιά τους για τα κινηματογραφόφιλο κοινό. Ύστερα από τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης στην Κεραμεικό και τα εργαστήρια της Αγ. Παρασκευής  αναμένονται πολλά.

   Δηλαδή όλες οι δράσεις που πραγματοποιούν πρέπει να ενταχθούν στο  Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου να υλοποιηθούν οι μελέτες για την ανάπτυξη των εργαστηρίων επεξεργασίας αναλογικού φιλμ. Αλλά, εξίσου σημαντικός κρίνεται και ο εκσυγχρονισμός της ψηφιοποίησης και καταλογoγράφησης των μη φιλμικών συλλογών της Ταινιοθήκης.

 Ήδη πέτυχαν μία ολοκληρωμένη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη.  Υπεύθυνη για την κατάρτιση, κατάθεσή των μελετών και την υλοποίηση του έργου, είναι η Καθηγήτρια της ΑΣΚΤ και Αντιπρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδας κυρία Αφροδίτη  Λίτη.

 Αφού έκανε μια ενδελεχή περιγραφή του Μουσείου που θα επεκταθεί σε έναν χώρο 108 τ.μ, ανακοίνωσε πως το Μουσείο θα είναι έτοιμο μέσα στο 2019 και ότι η μελέτη βρίσκεται στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ προς υπογραφή.

   «Είμαι πολύ συγκινημένη που η Αφροδίτη Λίτη συνεχίζει το έργο της Αγλαϊας Μητροπούλου, η οποία αναζητούσε με πάθος συλλεκτικά αντικείμενα από την ιστορία του κινηματογράφου ήδη από την δεκαετία του ’70 και τα αγόραζε με προσωπική της δαπάνη από το Λονδίνο», ανέφερε η Πρόεδρος της Ταινιοθήκης κυρία Μαρία Κομνηνού.

  Μεταξύ άλλων , στην σημερινή Συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε η διεξαγωγή του του 10ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, στις 20-30 Νοεμβρίου 2019, με θεματική «Μειονότητες, Ρομά, Διαπολιτισμική Εκπαίδευση».

  Η συγκεκριμένη ενότητα εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανθρώπινου Δυναμικού-Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση μέσω Διοργάνωσης Ειδικών Αφιερωμάτων Εντός του Προγράμματος Προβολών σε Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Ντοκιμαντέρ και Animation, της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.  

   Συνεχίζοντας το έργο της στην φιλμογραφία η Ταινιοθήκη της Ελλάδος  σε συνεργασία με τα φεστιβάλ και την βοήθεια εξωτερικών παραγωγών, όπως το «Όχι» του Κεν Μακμάλεν και το «Τhe Red Bank» της Βουβούλας Σκούρα, έχουν προχωρήσει στην παραγγελία δύο ντοκιμαντέρ: «Εκτός των τοιχών -Οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου», μια ιδέα των Μενέλαου Καραμαγγιώλη και Χέλμουτ Βιτς, και το «Lebanon agreement-a difficult answer» της Βoυβούλας Σκούρα και του Σταύρου Στάγκου.

 Ένα από τα θαυμαστά έργα του κινηματογράφου είναι η δημιουργικότητα, η φαντασία και η συναισθηματική φόρτιση που προκαλεί. Το δέος της οθόνης που κάνει κάθε θεατή να αναριγά.

   Με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ και του ΙΣΝ η Ταινιοθήκη θα μπορεί να ενισχύσει το έργο της και Ευρωπαϊκά. Το ακόμη πιο πλούσιο περιεχόμενο που έχει να προσφέρει σίγουρα θα προσμετρηθεί με θετικό πρόσημο και θα εξυψώσει περισσότερο το διεθνές της κύρος.

                                                                                                                                                                                                                                                       21/6/2019                                           

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019 20:13

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online