HABANASTATION...του Ian Padron,

Μαίρη Κεφαλά

Μαίρη Κεφαλά

 

 

 

 

Το μάθημα διδάχθηκε, ο ένας για τον άλλον και για την κοινη ευημερία.

HABANASTATION

Σκηνοθεσία: Ian Padron,

Σενάριο: Felipe Espine,

Φωτογραφία: Alejandro Perez,

Μουσική: Rene Banos,

Μοντάζ: Jose Lemuel,

Παραγωγή: 2011, ICAIC (Κούβα)LA COLMENITANoél Alvarez,

Διάρκεια: 95’,

Γλώσσα: Ισπανικά

Πρωταγωνιστούν:

Claudia AlvariñoRubén AraujoBlanca Rosa Blanco

 

Ένα εκατομύριο θεατές!

Επίσημη συμμετοχή της Κούβας, στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στα βραβεία 84α Βραβεια Όσκαρ.

Βραβείο Glauber Rocha στο Φεστιβάλ ΛατινόφωNων Ταινιών στην Λίμα

Καλύτερη ταινία στο Φεστιβαλ Traverse City, Michigan USA

Βραβείο σκηνοθεσίας στο Premio ACE

 

Με μία σπάνια οπτική της καθημερινής ζωής στην Κούβα, με τοποθεσίες που μόνο λίγοι μπορούν να επισκεφθούν κατά το ταξίδι τους στην Αβάνα, ο Παδρον αφιερώνει την ταινία του «στα παιδιά όλου του κόσμου και ειδικότερα σταα παιδιά της Κούβας». 

 

Σύνοψη

Μακριά από το πολυτελές σπίτι του στο Μιραμάρ, ένα παιδί παρακολουθεί την παρέλαση της 1η Μαΐου. Αλλά, όταν χάνετε στο πλήθος, καταλήγει τυχαία στην γειτονιά της "Λα Τίντα", όπου ζει ο συμμαθητής του Κάρλος, που  μέχρι τότε, ήταν τελείως αλλόκοτος γι 'αυτόν. Μια ιστορία που αποκαλύπτει τα διαφορετικά πρόσωπα της κουβανικής πραγματικότητας από την καθημερινή ζωή των παιδιών.

 

Υπόθεση

Η συγκινητική ιστορία του Μαγίτο, ενός μικρού παιδιού που ο πλούσιος τζαζίστα πατέρας του, του χαρίζει το τελευταίο Playstation. Συνηθισμένος να πηγαινει με σωφέρ στο σχολείο, σ’ ένα αυτοκίνητο που μέσα έχει ακόμα και τηλεόραση, ειναι ο επιτομή του «καλού μαθητή» που κάνει τα πάντα όπως πρέπει και συνήθως δεν του χαλάνε χατήρι. Όταν χάνεται μέσα στο πλήθος στην παρέλαση της 1ης Μαΐου, βρίσκεται σε μια φτωχή γειτονιά στα περίχωρα της Αβάνας, όπου μένει ένας συμμαθητής του, ο Κάρλος. Άβολα στην αρχή κάτω από ασυνήθιστες 

γι’ αυτόν καταστάσεις χώρις το Playstation του και χωρίς καν τηλεόραση, αρχίζει και ανακαλύπτει τις απλές χαρές που ζουν ο Κάρλος και οι φίλοι του. Ο Κάρλος ζει με την γιαγιά του από τότε που πέθανε η μητέρα του, μιας και ο πατέρας του εκτίει ποινή φυλάκισης αρκετών χρόνων εξαιτίας μιας σειράς ατυχών γεγονότων. 

Ο Μαγίτο αρχίζει και ανακαλύπτει τη χαρά του να παίζεις μπάλα στη βροχή, παίζει με ενα χαρταετό, γνωρίζει ενδιαφέροντες ανθρώπους της γειτονιάς και κάνει δυνατές φιλίες με τα παιδιά που πριν τον περιέπαιζαν στο σχολείο. Γνωρίζει τον πρώτο του έρωτα την ίδια άτυχή/τυχερή μέρα και δίνει το πρωτο του φιλί, πριν τον βρουν οι πανικόβλητοι γονείς του. 

 

 Ο σκηνοθέτης  Ίαν Παδρόν μας δείχνει την άνεση που απολαβάνει ο μικρός Μαγίτο στην έπαυλη του πατέρα του. Στο οικογενειάκο τραπέζι τα ποτήρια με το κρασί είναι πάντα γεμάτα και το οικογενειακό τραπέζι πλούσιο. Ο Μαγίτο, μπορεί να έχει ό,τι ζητήσει, ακόμα και πριν το ζητήσει. Μία προνομιακή ζώη. Από την άλλη μεριά ο Κάρλος ζει σε μια παράγκα σε μια πλαγιά της Αβάνας, στην περιοχή «Λα Τίντα» (μολυσμένη) που πήρε το όνομά της από το μολυσμένο ρυάκι που διέρχεται από την περιοχή. Ζει μόνο με τη γιαγιά του, δεν έχει παίξει ποτέ Playstation και για να βγάλει κάποια χρήματα μαζεύει άδεια μπουκάλια. Ονειρό του να μαζέψει αρκετά πέσος για να αγοράσει έναν κανονικό χαρταετό. Έναν μικρό μόνο, οι μεγαλύτεροι είναι ακριβοί.

 

 Ο Μαγίτο παίρνει μία γεύση από τη ζωή του Κάρλος, όταν χάνετε στην παρέλαση. Παίρνει το λάθος λεωφορείο αποφασίζει να κατέβει σε μια άγνωστη περιοχή, όπου ο Κάρλος τον σώζει από του τοπικούς νταήδες. Περνάνε όλη τη μέρα μαζί και ο Μαγίτο μαθαίνει πώς είναι να ζεις από την άλλη μεριά του φράχτη. Μαθαινει ότι η ζωή και οι πολυτέλειες αποκτούνται με σκληρή δουλειά, συλλογικότητα και όχι από την τσέπη της οικογένειας.

Δεν είναι σύπτωση ότι αυτό το μάθημα ζωής παίρνεται την 1η του Μάη. Είναι η μέρα εορτασμού των μαθητών της κληρονομίας του Κουβανικού Κομμουνισμού, όπου τα παιδιά συνοδευόμενα από τη δασκάλα τους, κάνουν μια πορεία από το Πάρκο της Επαναστασης προς το Πάρκο Λένιν τραγουδώντας «πρωτοπόροι του κομμουνισμού/θα είμαστε κι εμείς σαν τον Τσε».

 

To Hababastation βάζει τον Μαγίτο σε μια μικρή δοκιμασιά καλής θέλησης, όπως ακολουθεί το ασυνήθιστο για εκείνος πλήθος της Αβάνας, που έχει κάποια σχέση με τα επίπεδα των παιχνιδιών στο Playstation, και υπερπηδά εμπόδια που σταδιακά του ανοίγουν την προοπτική του αληθινού κόσμου. Η ταινία κάνει ακόμα και παραλληλισμό με την περιπέτεια του μικρου βάζοντας ήχο ηλεκτρονικού σκορ. 

Ο Παδρόν αποκαλύπτει με λεπτότητα τις ανισότητες που υπάρχουν με την έντονη αντίθεση του mise-en-scene, μεταξύ των σπιτιών των δύο αγοριών. Ενα πολυτελές κι ένα φτωχικό. Υπάρχει χάσμα μεταξύ πλούσιου και φτωχού, ό,τι να και διδάσκει η φιλοσοφία του σχολείου, μία έννοια που δεν είναι κατανοητή από τα παιδιά, παρά μόνο όταν παίρνουν μία γεύση ο ένας απ΄τη ζωή του άλλου. Το Habanastation αποκαλύτει, παρόλ’ αυτά, μια κολακευτική και απόλυτα ελπιδοφόρα περιγραφή της Κούβας, σφυροκοπώντας το κοινό με μοναδικές τοποθεσίες, όπως η περιοχή «Κλαούντια», όπου βλέπουμε στους δρόμους της την καταδίωξη του Μαγίτο. Το μάθημα διδάχθηκε, ο ένας για τον άλλον και για την κοινη ευημερία. 

Το Habanastation είναι μια νεανική αφήγηση, ένα νέο είδος του Κουβανικού σινεμά, που εστιάζει σε θέματα ταξικά, ιδεολογικά και στο πώς ζουν τα παιδιά στην Κούβα στιγματισμένα και διαχωρισμένα από τις ταξικές διαφορές εδραιωμένες από τους ενήλικες.  

 Τα παιδιά οδηγούν την ταινία σε μια φρενήρη κούρσα ανεμελιάς, πλάκας, περιπέτειας και ρομαντισμού. Είναι μια ταινία που σφύζει από απλά καθημερινά πράγματα. Το Habanastation μας θυμίζει  το καλό πνεύμα, που υπάρχει μέσα σε όλους μας. 

 

 Ο Κουβανικός κινηματογράφος είναι γνωστός για την ενασχόληση του με σοβαρά κοινωνικά θέματα που προκαλούν την κυβερνητική πολιτική. Από τον «Θάνατο ενός γραφειοκράτη» έως το «Γκουάνταναμερα», οι σκηνοθέτες βλέπουν με μια χιουμοριστικη κριτική ματιά τις αποτυχίες του πειράματος της οικοδόμισης ενός διαφορετικού και πιο ανθρωποκεντρικού κοινωνικού συστήματος. Είναι ένας τρόπος να απεικονίσουν τον ταξικό αγώνα, αλλά εδώ ο Παδρόν δείχνει να απευθύνεται στους Κουβανούς του Μαϊάμι, που επισκέπτονται το νησί της Κούβας και «πνίγουν» τις εκεί οικογένειές τους με τα πλούτη του «ελεύθερου κόσμου». Αν και η Κούβα είναι μια σχετικά φτωχή χώρα, ο πλούτος της εκτίνεται πιο πολύ στα κοινωνικά της προνόμια και βαθιά μέσα στην πολιτιστική και πολιτική αφύπνιση των μαζών.  

Το Habanastation είναι ένα σπάνιο Κουβανικό φιλμ που δείχνει το υψηλό Κουβανικό εκπαιδευτικό σύστημα και τον αυθόρμητο ενθουσιασμό της παρέλασης της 1ης Μαΐου, που χρησιμεύει σαν φυσικό σκηνικό στην εξέλιξη της ταινίας. 

 

 Η ταινία έσπασε ταμεία στην Κούβα, με ουρές να σχηματίζονται έξω από τα σινεμά και το κοινό να δηλώνει ότι την έχει δει ξανά δύο και τρεις φορές. Είναι η από τις ταινίες που μετά από το «Φράουλα και Σοκολάτα» κέρδισε το παγκόσμιο ενδιαφέρον και διεθνείς διακρίσεις. 

Ο σκηνοθέτης Ίαν Παδρόν είναι γιος του αγαπημένου Κουβανού σκηνοθέτη Χουάν Παδρόν που έχει γυρίσει την πιο δημοφιλή ταινία κινουμένων σχεδίων «Βρυκόλακες στην Αβάνα». Ο Ίαν Παδρόν διάλεξε για την ταινία του, παιδιά από το παιδικό θέατρο La Colmelita που αριθμεί 12.000 νεαρούς ηθοποιούς κατα μήκος του νησιού. Ο βετεράνος Λουίς Αλμπέρτο Γκαρσία, γνωστος από το «Γκουάνταναμέρα», που παίζει τον πατέρα  του Μαγίτο, και η γνωστή Κουβανή ηθοποιός Μπλάνκα Ρόσα Μπλάνκο, δήλωσαν και οι δυο ότι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ανάπτυψαν μια μοναδική και πολύ δυνατή σχέση τόσο με τα δύο παιδιά όσο και με τον σκηνοθέτη. Έγιναν καλοί φίλοι και αυτό φαίνεται και μέσα στην ίδια την ταινία, από τις εξαιρετικές ερμηνείες όλων των μελών του καστ, αλλά ιδιαίτερα από τους νεαρούς πρωταγωνιστές του. Είναι απόλυτα ορατή η εξαιρετική δουλειά που έγινε στην παραγωγή αυτής της ταινίας σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Σημαντική είναι και η συνδρομή του Michael Moore  σε ολο αυτό το εγχείρημα, μιας και υποστηρίζει τη δημιουργία ισχυρών δεσμών με τους Κουβανούς δημιουργούς. 

 

9/7/2019

Video

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online