ΟΙ ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ / THE THIRTEEN

lifespeed.gr


Μαίρη Κεφαλά

 

 

 

 


Ο
Ι ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ 

 

Συντελεστές  

Σκηνοθεσία: Mikhail Romm,

Σενάριο: Mikhail Romm, Iosif Prut,

Φωτογραφία: Boris Volchek,

Μουσική: Anatoly Alexnadrov,

Παραγωγή: Ρωσία, 1937,

Γλώσσα: Ρώσικα,Διάρκεια: 90’

 

Εμπνευσμένο από τη «Χαμένη Περίπολο» (The Lost Patrol, 1934)

του John Ford.

Ο πρόδρομος του «Sahara» του Zoltan Korda με τον Humphrey Bogard.

 

Σύνοψη

 

Ο διοικητής του Κόκκινου Στρατού Ivan Zhuravlev συνοδεύει δέκα στρατιώτες, που αποστρατεύτηκαν τιμής ένεκεν, στην επιστροφή τους για την πόλη. Βαθιά μέσα στην έρημο του Karakum, θα πέσουν πάνω σε ένα κρυμμένο πηγάδι που βρίσκεται κοντά σε έναν αρχαίο τύμβο. Εκεί θα ανακαλύψουν έναν ολοκαίνουργιο στρατιωτικό οπλισμό που ανήκει στον Shirmat Khan και τους αντι-Μπολσεβίκους στασιαστές του, τους επονομαζόμενους basmachi. O Zhuravlev διατάσσει τους άντρες του να περιμένουν τον Shirmat Khan και να τον πολεμήσουν μέχρι να καταφτάσουν οι τακτικές δυνάμεις του Κόκκινου Στρατού.

 

Υπόθεση

 

Το The Thirteen είναι ένα από τα πιο αξιόλογα εμφυλιοπολεμικά θρίλερ του Σοβιετικού σινεμά. Αποτελώντας φόρο τιμής στα 20 χρόνια από τη σύσταση του Κόκκινου Στρατού, διαθέτει ένα στόρι εμπνευσμένο από τη «Χαμένη Περίπολο» (The Lost Patrol, 1934) του John Ford. H ειρωνεία είναι πως τόσο ο Romm όσο κι ο σεναριογράφος του Iosif Prut ουδέποτε είχαν δει το επικό φιλμ του Ford, παρόλα αυτά το αφεντικό τους ο Boris Shumiatsky, τότε επικεφαλής της Σοβιετικής κινηματογραφικής βιομηχανίας, τους είχε διηγηθεί την υπόθεση της ταινίας προφορικά…

 

Την ταινία χαρακτηρίζει η καλοσχεδιασμένη περιπέτεια, η αφηγηματική αυστηρότητά της , η συνολική οικονομία και η ψυχολογική ευλογοφάνεια που πληρούν τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα. Από την πρώτη σκηνή, υπάρχει αγωνία και ανθρώπινο ενδιαφέρον. Ο ηρωισμός στην ταινία του Romm είναι κεκαλυμένος. Δεν υπαρχει αιματοχυσία ή δράμα. Επιπλέον, δεν υπάρχουν πολιτικά κηρύγματα, και οι προσταγές και οι εντολές του διοικητή είναι ήρεμες, ρεαλιστικές και συγκεκριμένες. Όλο αυτό είναι πρωτόγνωρο για το Σοβιετικό σινεμά της επόχης, πράγμα που το κάνει μοναδικά αξιοσημείωτο. 

 

29/7/2019

Video

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online