27/1/1945 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ / Εξη αριστουργήματα του Παγκόσμιου Κινηματογράφου στο STUDIO

lifespeed.gr


Υβόνη

 

 

 

 

 

 

Η Παγκόσμια Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος εορτάζεται , στις 27 Ιανουαρίου, ημέρα που, το 1945, ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε τα στρατόπεδα του συγκροτήματος του Άουσβιτς.

Η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. αποφάσισε στις 2 Νοεμβρίου του 2005 να ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου Διεθνή Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο  

Η Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, καθιερώθηκε το 2004 μετά από ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων (Ν.3218/04 και Π.Δ. 31/05). 

Ως ημέρα μνήμης ορίστηκε η 27η Ιανουαρίου, ημέρα που απελευθερώθηκε από τα σοβιετικά στρατεύματα το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς - Μπίρκεναου, στην Πολωνία.

Στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης της Αθήνας STUDIO New Star Art Cinemaπου δεν ξεχνάτην ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020 τιμώντας την συγκεκριμένη ημέρα, 

θα προβληθούν  6 αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου σχετικά με το ολοκαύτωμα των Εβραίων από το Ναζιστικό καθεστώς. που παρουσίασαν τις τραγικές διαστάσεις και

συνέπειες του Ολοκαυτώματος, η κάθε μία με τον δικό της μοναδικό τρόπο.

 

1) KAPO του GILLO PONTECORVΟ   στις 15.30

2)«ΙΑΚΩΒΟΣ Ο ΨΕΥΤΗΣ » του ΦΡΑΝΚ ΜΠΑΙΕΡ στις 17.15  

3) Νύχτα και Καταχνιάτου Alain Resnai  στις 19.00

4)«STARS, Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ» του ΚΟΝΡΑΝΤ ΒΟΛΦ, στις 19.30

5)«ΤΟ ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΟΔΟΥ» των  ΓΙΑΝ ΚΑΝΤΑΡ - ΕΛΜΑΡ ΚΛΟΣστις 21.00

6)«ΓΥΜΝΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΛΥΚΟΥΣ»  του ΦΡΑΝΚ ΜΠΕΓΙΕΡστις 23.00


ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΑΝΑ ΤΑΙΝΙΑ 5 ΕΥΡΩ

ΕΝΙΑΙΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ 1ΕΥΡΩ

 

1)

kapoτο αριστούργημα του  GILLO PONTECORVΟ του δημιουργού της Μάχης του Αλγερίου

Υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας 1961-Ασπρόμαυρη 116‘

«Το μαύρο τρίγωνο στο χιτώνιο είναι για τους εγκληματίες. Οι πολιτικοί κρατούμενοι έχουν κόκκινο. Οι εβραίοι έχουν ένα κίτρινο άστρο. Τα μαύρα τρίγωνα έχουν την καλύτερη μεταχείριση. Είναι η αφρόκρεμα. Ανάμεσά τους διαλέγουν οι SS τους επίλεκτους φρουρούς για τα στρατόπεδα…Τους αποκαλούν ΚΑΠΟ»«Η προβολή της ταινίας διακόπηκε 9 φορές από το έντονο, ομόφωνο και ατελείωτο χειροκρότημα του κοινού…το τελικό χειροκρότημα κράτησε 12 λεπτά καταρρίπτοντας όλα τα ρεκόρ στην Βενετία»Μόνο μία από τις έξι εκατομμύρια ανείπωτες ιστορίες που δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε…Σφύζει από ενέργεια! Δυνατό, έντονο, διορατικό, επίκαιρο όσο ποτέ.Το Καπό είναι μια ταινία σταθμός, πιο επίκαιρη από ποτέ, μια ανεπανάληπτη κινηματογραφική εμπειρία.Μας ταξιδεύει εκεί όπου μέσα στο μίσος, τη βία και την κτηνωδία,  άνθρωποι και συνειδήσεις εκμηδενίζονται. Μόνη ελπίδα και φως μέσα στο σκοτάδι το μόνο πράγμα που δεν μπορεί να καταστραφεί: Η ΑΓΑΠΗ.«Ο Ποντεκόρβο είναι ένας πολύ μεγάλος διαλεκτικός, και η φήμη του κάθε άλλο παρά μύθος είναι.»Βασίλης Ραφαηλίδης

2)

«ΙΑΚΩΒΟΣ Ο ΨΕΥΤΗΣ » του ΦΡΑΝΚ ΜΠΑΙΕΡ στις 17.15  

 Υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας 1977
Αργυρή Άρκτος α’Ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Βερολίνου 1975 
Υποψήφια για Χρυσή Άρκτο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου 1975Προς το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, σε ένα εβραϊκό γκέτο που βρίσκεται σε κάποια χώρα της Ανατολικής Ευρώπης ο εβραίος Ιάκωβος ακούει τυχαία από το γερμανικό ράδιο ότι οι Ρώσοι νικούν στο Μέτωπο και πλησιάζουν προς το μέρος τους. Όταν μεταβιβάζει την είδηση στους συγκρατούμενούς του, κανείς δεν το πιστεύει, έτσι για να γίνει πιστευτός, τους λέει πως ο ίδιος είναι κάτοχος ραδιοφώνου. Η είδηση κυκλοφορεί αμέσως σ' ολόκληρο το γκέτο και ο Ιάκωβος γίνεται ξαφνικά το πιο σημαντικό πρόσωπο, στο οποίο οι απελπισμένοι Εβραίοι εναποθέτουν όλες τις ελπίδες τους. Έτσι, ο Ιάκωβος υποχρεώνεται να επινοεί συνεχώς ειδήσεις για την εξέλιξη των μαχών. Τα νέα ανεβάζουν το ηθικό της κοινότητας και ο Ιάκωβος βρίσκεται στο δίλημμα να αποκαλύψει την αλήθεια ή να τους κρατήσει στην εφησυχαστική πλάνη τους; 

3

Νύχτα και Καταχνιάτου Alain Resnai  στις 19.00  

Τέσσερα χρόνια πριν από το «Χιροσίμα, Αγάπη Μου» και δέκα χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την αποκάλυψη των τερατωδών «εργοστασίων» μαζικού αφανισμού των «εχθρών», ο Αλέν Ρενέ γυρίζει ένα σύντομο ποιητικό δοκίμιο-ντοκιμαντέρ και σε μόλις 31 λεπτά προσφέρει την πιο συνταρακτική και δημιουργική ταινία για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως.Με υποδειγματική οικονομία, πυκνότητα, συγκίνηση και νηφαλιότητα, με υψηλή αίσθηση χρέους προς την ανθρωπότητα αλλά και καλλιτεχνική ευρηματικότητα πλάθει ένα υπόδειγμα για το μέλλον. Πηγαίνοντας μπρος-πίσω στο χρόνο, με εναλλαγή χρώματος και ασπρόμαυρου και με τη διαπεραστική μουσική του Χανς Αϊσλερ, «χτίζει» τη φρίκη ως εκεί που δεν αντέχεται. Κι όμως το φιλμ δεν είναι οξύ, επιθετικό, ρητορικό. Ήρεμα, με «μαιευτική» απλότητα, με «τρομερή γλυκύτητα», ο Ρενέ δείχνει τα πράσινα λιβάδια που καλύπτουν (σχεδόν) τα απαίσια κατάλοιπα, κι ύστερα τη δαιμονιακή «χρήση» τους, ρυθμιστικά, «στακάτα».Ο σκηνοθέτης δεν θέλει να μας υπενθυμίσει ένα φρικτό γεγονός, δεν μας ζητά απλώς «να μην ξεχάσουμε» για «να μην ξανασυμβεί». Θέλει κυρίως να μας αναγκάσει να ξανασκεφτούμε αυτά τα φαινόμενα, όχι σαν παρελθόν, αλλά ως κάτι που ενυπάρχει στο παρόν, διατηρεί τη δυναμική του και ανά πάσα στιγμή, εμείς οι άνθρωποι, μπορεί να επιτρέψουμε να επαναληφθεί. Πόσο προφητικός!Η δύναμη του φιλμ εξασφαλίστηκε από τη χρήση κινηματογραφικών τεχνασμάτων. Πρώτο, τα συνεχή πισωγυρίσματα στο χώρο και στο χρόνο: σκηνές από το άδειο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο παρόν, εναλλάσσονται με σκηνές αρχείου που παρουσιάζουν τα όσα, φρικτά, συνέβαιναν στο παρελθόν στον ίδιο χώρο. Επίσης εικόνες των ερειπίων του Άουσβιτς συνοδεύονται με την παρουσίαση από τον αφηγητή της ιδεολογίας και της ιστορίας του Ναζισμού. Η αντίθεση μεταξύ εικόνας -που παρουσιάζει το παρόν- και ήχου- που αναφέρεται στο παρελθόν- μετατοπίζει συνεχώς την προσοχή και τη σκέψη μας από το παρόν στο παρελθόν, και αντίστροφα.Δεύτερο, η εναλλαγή ασπρόμαυρης και έγχρωμης κινηματογράφησης. Το σήμερα παρουσιάζεται έγχρωμο: έγχρωμες είναι εικόνες του ήρεμου και ανθισμένου, καθημερινού τοπίου γύρω από το Άουσβιτς την εποχή της κινηματογράφησης, ασπρόμαυρες οι εικόνες των φρικαλεοτήτων.Τρίτο η επιλογή του σκηνοθέτη να δείξει στην αρχή του φιλμ εικόνες από τα άδεια πλέον στρατόπεδα και μόνο στο τέλος, σε μια απίστευτη κορύφωση, να παρουσιάσει εικόνες από φυλακισμένους σε κατάσταση ζωντανών-νεκρών, σε συνδυασμό με την εξαιρετική αφήγηση του Jean Cayrol, Γάλλου ποιητή και φυλακισμένου στα στρατόπεδα, μετατρέπουν το ντοκιμαντέρ σε ένα μεγάλο ερωτηματικό για το σκοτεινό πρόσωπο του ανθρώπου, που μπορεί να μεταλλάσσεται σε τέρας, όταν αποδέχεται και υπηρετεί ρατσιστικές θεωρίες.

Νύχτα και Καταχνιά (Nuit et brouillard, Νight and Fog)
Γαλλία, 1955. Διάρκεια: 32? λεπτά. Σκηνοθεσία: Alain Resnais. Σενάριο: Jean Cayrol. Παίζουν: Michel Bouquet, Reinhard Heydrich, Heinrich Himmler. 

4)

«STARS, Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ» του ΚΟΝΡΑΝΤ ΒΟΛΦ, στις 19.30 

Βραβείο κριτικής επιτροπής  Φεστιβάλ Καννών 1959

. Η μοναδική γερμανική ταινία, που απέσπασε στις Κάννες το 1959, το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής.

Ο τραγικός έρωτας ανάμεσα σε μια Ελληνοεβραία και έναν αξιωματικό των Ναζί, συμβολίζοντας την ανθρώπινη αγνότητα η οποία νικιέται από το φασισμό και τις φυλετικές προκαταλήψεις.  Είναι  η πρώτη ταινία του παγκόσμιου κινηματογράφου, η οποία αναδεικνύει την εξολόθρευση των Ελληνοεβραίων από τη Θεσσαλονίκη το 1943. Αναμφισβήτητα ένα ασυνήθιστο για εκείνη την εποχή θέμα. Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα το θέμα του πογκρόμ κατά των Ελληνοεβραίων ήταν κατά κάποιο τρόπο απαγορευμένο: Η κατοχική περίοδος ήταν πολύ πρόσφατη.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της κρατούμενης Ρουθ, ερμήνευσε μια πολύ νεαρή τότε Βουλγάρα ηθοποιός, η Σάσα Κρουσάρσκα(Sasha Krusharska), σημαντική ηθοποιός του μεταπολεμικού Βουλγαρικού κινηματογράφου. Τον ρόλο του Γερμανού υπαξιωματικού Βάλτερ, ερμήνευσε ο Γιούργκεν Φρόριεπ(Jurgen Frohriep), ένας εξαιρετικά δημοφιλής ηθοποιός στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας(ΛΔΓ). 

Το «Stars», είναι  η πρώτη ταινία του παγκόσμιου κινηματογράφου, η οποία αναδεικνύει την εξολόθρευση των Ελληνοεβραίων κατά τη διάρκεια της κατοχής, σε μια περίοδο τόσο πρόσφατη προς τα γεγονότα που έλαβαν χώρα εκείνη την εποχή.

Είναι η πρώτη ταινία με θέμα τους Ελληνοεβραίους στην διάρκεια της κατοχής που βραβεύεται στο Φεστιβάλ των Καννών(Βραβείο Κριτικών).

Επίσης είναι η πρώτη ταινία του ΛΔΓ κινηματογράφου που βραβεύεται σε Φεστιβάλ που οργανώνεται στη Δύση.

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στην επιτροπή των Κριτικών του φεστιβάλ των Καννών το 1959, συμμετείχε και ο Μιχάλης Κακογιάννης. 

5)

«ΤΟ ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΟΔΟΥ» των  ΓΙΑΝ ΚΑΝΤΑΡ - ΕΛΜΑΡ ΚΛΟΣστις 21.00   

Η ταινία βραβεύτηκε με ΟΣΚΑΡ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ 1965, ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΝΝΩΝ 1965, 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΧΡΥΣΗΣ ΠΛΑΚΕΤΑΣ ΝΤΑΒΙΝΤ ΝΤΙ ΝΤΟΝΑΤΕΛΟ 1967, ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ PILSEN 1968, 

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΟΣΚΑΡ Α΄ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ και δεκάδες άλλα βραβεία.

Ένα φίλμ που οι κριτικοί ανακήρυξαν ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ, η πρώτη ταινία του νέου κύματος 

τσέχικου κινηματογράφου

 που απέκτησε διεθνή φήμη. Μια ζεστή και χιουμοριστική ιστορία συνηθισμένων ανθρώπων που πιάστηκαν στον ιστό των τραγικών ιστορικών γεγονότων. Μια ταινία δύναμης και απλότητας. 

Ο κοινωνικά ασήμαντος χαρακτήρας που υποδύεται ο Κρόνερ γίνεται αντικείμενο για μαζική δολοφονία κι αυτό σε αντίθεση με ολόκληρη τη ζωή του τον οδηγεί στην προδοσία του εαυτού του και τελικά στο τραγικό τέλος

...

Μια ταινία αφιερωμένη σε εκείνους που πίστευαν ότι θα μπουρούσαν να παραμείνουν ηθικά καθαροί, ακόμη και μετά από συνεργασία με τους εγκληματίες πολέμου. 

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ  ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ. ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΔΥΝΑΜΗΣ ΚΑΙ ΑΠΛΟΤΗΤΑΣ. «ΤΟ ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ», είναι μια ταινία βαθιά επηρεασμένη από την άσκηση της ναζιστικής εξουσίας σε μια μικρή πόλη της Σλοβακίας από τη Γερμανία. Γυρίστηκε στο Σάμπινοβ στην ανατολική Σλοβακία, με πολλά τοπικά χαρακτηριστικά, αλλά θα μπορούσε εύκολα να είναι η ιστορία μιας οποιασδήποτε  ευρωπαϊκής πόλης κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Το έτος είναι 1942 και ο Χίτλερ το Τρίτο Ράιχ έχει κατακτήσει σχεδόν το σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου μέσα από την αποτελεσματική χρήση της ωμής βίας. Ολοκληρωτικές κυβερνήσεις μαριονέτες, χειραγωγούνται  από το Βερολίνο, οι οποίες καθορίστηκαν με τη βία για τις χώρες αυτές. Η Γαλλία, η Κροατία και η Σλοβακία ήταν κάποια από αυτά τα γερμανο-ελεγχόμενα περιφερειακά κράτη, όπου οι ναζιστικοί νόμοι και το ναζιστικό στάτους επιβλήθηκε σταθερά. Η καταδίωξη και η εξόντωση των Εβραίων έγινε ακριβώς με τον ίδιο ενθουσιασμό από πολλούς από τους συμμάχους της Γερμανίας σα να ήταν στο ίδιο το Τρίτο Ράιχ. Το «ΤΟ ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΟΔΟΥ»  καταπιάνεται με αυτούς τους αντισημιτικούς νόμους στη Σλοβακία και μας κατευθύνει στα ηθικά διλήμματα που επέφερε η εφαρμογή τους.

Το σενάριο βασίστηκε σε ένα μυθιστόρημα του Λάντισλαβ Γκρόσμαν, ο οποίος μαζί με τους δύο σκηνοθέτες, έγραψε και το σενάριο για μια ταινία για τη μαζική δολοφονία των κατοίκων του χωριού από τα γερμανικά στρατεύματα ως αποτέλεσμα της δειλίας των ανταρτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης. Η ταινία τοποθετείται την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, και στην διαδικασία αριανοποίησης, που εφάρμοσαν οι Ναζί στο Σλοβακικό Τμήμα της Τσεχοσλοβακίας.

Πολλές ταινίες γυρίστηκαν για το ίδιο διάστημα και σε άλλες χώρες, όχι όμως με την ειλικρίνεια που έχει «ΤΟ ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΟΔΟΥ». Μια ταινία με πολύ ασυνήθιστες αντιθέσεις. Φαίνεται σαν κωμωδία για έναν άνθρωπο που έχασε την τύχη του και για διαφόρους λόγους συνεχίζει να περιπλέκει τη ζωή του. Ένα μέρος της ταινίας θυμίζει κλασικές κωμωδίες και ένα άλλο είναι νεορεαλιστικό δράμα. Στην σκηνοθεσία υπάρχει σε σημαντικό βαθμό  σχέση   μεταξύ  των αντιθέσεων και των ψυχολογικών στοιχείων της ιστορίας  

 

6

«ΓΥΜΝΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΛΥΚΟΥΣ»  του ΦΡΑΝΚ ΜΠΕΓΙΕΡστις 23.00  

Η ταινία είναι μεταφορά από το ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα Μπρούνο Άπιτς, ο οποίος έζησε αυτή την ιστορία όντας κρατούμενος στο Μπούχενβαλντ από το 1937-1945.

 «Η 1η ταινία που ασχολήθηκε με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης»

«Μια ταινία για την ταυτότητα… γραμμένη από αυτούς που αρνήθηκαν κάθε μορφή ατομικότητας»

«Ένα εκπληκτικό παράδειγμα της δύναμης του σινεμά από τον δεξιοτέχνη Φρανκ Μπάιερ» 

«Ένα αριστούργημα που σου προκαλεί συναισθηματική κάθαρση»

«Όταν βγήκε, λίγα χρόνια μετά τον 2ο Π.Π. έκαιγε σαν φωτιά σε ανοιχτή πληγή»

«Μια ταινία για την επιβίωση και την ελευθερία» 

Καθώς φήμες διαδίδονται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μπούχενβαλντ, ότι καταφτάνουν σύμμαχοι, οι κρατούμενοι, αναζωπυρώνουν τις ελπίδες τους για επιβίωση και ελευθερία. Όταν μια ομάδα φυλακισμένων μεταφέρεται από το Άουσβιτς, ένα τετράχρονο παιδί μπαίνει λαθραία στο στρατόπεδο μέσα σε μια βαλίτσα. Είναι Εβραϊκής καταγωγής και γεννημένο στο Άουσβιτς και εάν αυτό γίνει αντιληπτό, θα το σκοτώσουν. Μια ομάδα κρατουμένων αποφασίζει να το προστατέψει από τα χέρια των Γερμανών, και παρόλο που δεν μπορούν να φυγαδεύσουν το παιδί έξω από το Μπούχενβαλντ, καταφέρνουν να το κρύψουν, μεταφέροντας το από το ένα μέρος του στρατοπέδου στο άλλο, όσο οι Ναζί κάνουν περιπολίες. Απειλές και βασανιστήρια από τους άνδρες των SS δεν αποδίδουν και το αγόρι γίνεται σύμβολο της πάλης ανάμεσα στους κρατούμενους και τους φύλακες.  Η διάσωση του παιδιού γίνεται υπόθεση της ΙΛΚ (Διεθνούς Επιτροπής Στρατοπέδου)  που λειτουργεί στο στρατόπεδο και φροντίζει για την επιβίωση των κρατουμένων και την προετοιμασία για την απελευθέρωσή τους. Η σωτηρία του παιδιού γίνεται υπόθεση όλων, αψηφώντας τρομοκρατία, βασανιστήριο, θάνατο.

Το μυθιστόρημα:

Ο συγγραφέας έζησε αυτή την ιστορία - την πιο δραματική ιστορία που μας έδωσε η παγκόσμια λογοτεχνία και ιστοριογραφία από το Μπούχενβαλντ. Είναι η ιστορία μιας μικρής ομάδας κρατουμένων του στρατοπέδου που προσπαθούν και κατορθώνουν να σώσουν ένα μικρό παιδί. Η αλήθεια της αφήγησης, το ταλέντο του συγγραφέα και η δραματικότητα της ιστορίας που προβάλλεται μέσα από το καθημερινό ψυχρό μαρτύριο του στρατοπέδου, κρατούν τον αναγνώστη σελίδα προς σελίδα απορροφημένο στο «Γυμνό ανάμεσα στους λύκους» .  

 

22/1/2020

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online