19 Μαΐου 2020, Ημέρα Μνήμης γενοκτονίας των Ποντίων-2 MILES FROM HOME FILM  

Καίτη Λεκάκου

Καίτη Λεκάκου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 MILES FROM HOME

Δημιουργικό ντοκιμαντέρ με δισδιάστατο κινούμενο σχέδιο


Συνολική Διάρκεια: 75’

Διάρκεια animation: 5’

Γλώσσες: Ελληνικά, Ποντιακά, Τούρκικα.

Ημερομηνία κυκλοφορίας: Δεκέμβριος 2020  
 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


Παραγωγή: JS FILM PRODUCTIONS

Σενάριο-Σκηνοθέτης: Τζούλια Σπυροπούλου

Μοντάζ: Τζαννέτος Κομηνέας

Διεύθυνση φωτογραφίας: Τάσος Κοσμίδης, Τζούλια Σπυροπούλου

2D Animation Design: Νίκος Κέλλης.

Μουσική Σύνθεση: Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος (aka odysmod)

Ιστορικός Σύμβουλος: Ισίδωρος Σιδερόπουλος

Μετάφραση/Διερμηνία Τούρκικων: Σοφία Αγγελίδου


Logline

Η γενοκτονία των Ποντίων, με συνεντεύξεις από επιζώντες, τους απόγονούς τους, ιστορικούς και ακτιβιστές της γενοκτονίας.


ΣΥΝΤΟΜΗ ΣΥΝΟΨΗ

00a14a67.jpg

 

 

 

Μέσα από 10 κεφάλαια-στάδια εμπλουτισμένα με δισδιάστατο κινούμενο σχέδιο, νέο και αρχειακό υλικό, φωτογραφίες και εφημερίδες της εποχής, αυτό το δημιουργικό ντοκιμαντέρ, εστιάζει στη γενοκτονία των Ποντίων.  Αναφέρεται στην περίοδο 1914-1923, με αποκορύφωμα την άφιξη του Μ.Κεμάλ στην Σαμψούντα στις 19 Μαΐου 1919, όπου δολοφονούνται 353,000 Έλληνες του Πόντου. Συμμετέχουν ακτιβιστές, επιζώντες και οι απόγονοι της γενοκτονίας, που μαρτυρούν τις ιστορίες και τα βασανιστήρια που υπέσθησαν, πλέον φτωχοποιημένοι, ξεριζωμένοι, μες τις κακουχίες. Στόχος είναι να προκαλέσει τη σκέψη του θεατή, και να γεννηθεί η ανάγκη για αναζήτηση της αλήθειας. 


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ

Από το 1908, με τον ερχομό του κινήματος των Νεότουρκων «Εταιρία Ένωσης και Προόδου» στην εξουσία, μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών με τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, με αποκορύφωμα την άφιξη του Μουσταφά Κεμάλ στην Σαμψούντα στις 19 Μαΐου 1919, οι Έλληνες του Πόντου αφήνουν τις πατρογονικές τους εστίες, όπου βρίσκονταν εκεί από το 2000 Π.Χ. και εξορισμένοι αναγκάζονται, όσοι επιζούν, να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Από το 1914 μέχρι το 1923 ολοκληρωτικά αθώοι άνθρωποι εκτοπίζονται, σφάζονται, απαγχονίζονται, καίγονται, ατιμάζονται γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά σκοτώνονται ή πεθαίνουν από τις κακουχίες, την πείνα και τη δίψα σε λευκές πορείες θανάτου που ηγούντο οι Νεότουρκοι με σκοπό την εξόντωσή τους. Στόχος τους, μια «καθαρή» Τουρκία που θα κατοικούταν μόνο από σουνίτες μουσουλμάνους Τούρκους.

Ο απολογισμός των πολλαπλών γενοκτονιών μεταξύ  1914-1923 έχει ως εξής: 353,000 Έλληνες του Πόντου, 800,000 Έλληνες της Σμύρνης, 1.500.000 Αρμένιοι, όπως και 300,000 Ασσύριοι.

Μέσα από νέο υλικό, αρχειακό υλικό, παλιές εφημερίδες, φωτογραφίες, καθώς και δισδιάστατο κινούμενο σχέδιο, θα ταξιδέψουμε στο χρόνο. Ο στόχος, μέσα από τα 10 κεφάλαια-στάδια αυτής της ταινίας, είναι η αναζήτηση της αλήθειας, και η διατήρηση της μνήμης της γενοκτονίας, προς τιμήν των χιλιάδων ανθρώπων που έφυγαν άδικα.


ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

 

“Εαν δεν τιμωρηθεί το έγκλημα, επαναλαμβάνεται σε μεγαλύτερη έκταση. Εαν το 1915, το 1919, είχαν τιμωρηθεί ο Μ.Κεμάλ και οι σύντροφοί του, τότε ίσως οι Ναζί να μην είχαν κάνει τη γενοκτονία των Εβραίων.”

-Ταμερ Τσιλινγκίρ, συγγραφέας-ακτιβιστής της γενοκτονίας Ποντίων.

Όταν ένα έγκλημα δεν τιμωρείται, τότε επαναλαμβάνεται. Γι’αυτό, η διάδοση της ιστορίας και και η διατήρηση της μνήμης για όλα όσα υπέσθησαν οι Έλληνες του Πόντου πριν από 100 περίπου χρόνια, έχουν ύψηστη σημασία για να μην συμβούν ξανά στο μέλλον. Η δημιουργία αυτής της ταινίας πραγματοποιείται με σκοπό τη διάδοση της αλήθειας του Πόντου και την απόδοση τιμής στα ολοκληρωτικά αθώα θύματα που χάθηκαν τότε άδικα.

 
 
14.5.2020
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Μαΐου 2020 15:19

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online