Της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών: «Ενός κακού μύρια όσα έπονται…»

lifespeed.gr


Κώστας Μαντάς

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών για την τροπολογία του cash rebate .Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ψήφισε πρόσφατα το νόμο Ν.4704/2020, χωρίς να προηγηθεί ο αναγκαίος παραγωγικός διάλογος με τους φορείς του Οπτικοακουστικού χώρου αλλά με μόνη τη συνεργασία με μια ομάδα ολιγάριθμων ενδιαφερόμενων παραγόντων και με την ανοχή των υπευθύνων του ΕΚΟΜΕ.
 
 
«Ενός κακού μύρια όσα έπονται…» Αιφνίδια, τώρα, το Υπουργείο ετοιμάζει μια τροποποίηση του νόμου, η οποία ενισχύει και δεν επιλύει ήδη προβληματικά σημεία, καθώς μετακινεί πολύ μεγάλο μέρος του επενδυτικού cash rebate σε αμοιβές εξωτερικού. Καλλιτεχνικοί και τεχνικοί συντελεστές των ελληνικών οπτικοακουστικών παραγωγών αλλά και εργαζόμενοι στις ξένες συμπαραγωγές, κινδυνεύουν με παρατεταμένη ανεργία όχι μόνο λόγω πανδημίας αλλά και λόγω έλλειψης κεφαλαίων, εάν τα χρήματα των επενδυτικών κινήτρων δοθούν γενναιόδωρα σε δαπάνες στην αλλοδαπή αφήνοντας, έτσι. κενά ταμεία στην ημεδαπή.
Ως καταξιωμένοι δημιουργοί, δεν είμαστε φοβικοί, αλλά η εξωστρέφεια που συνδυάζεται με εκροή ποσών για ξένους συντελεστές πρέπει να ακολουθήσει το πνεύμα των ανάλογων προβλέψεων σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη: να προβλέπεται μεν ένα τέτοιο rebate, αν είναι αναγκαίο, υπό τον όρο όμως ότι αυτό θα περιορίζεται σε 10% με 15% του συνολικού cash rebate κάθε ξένης παραγωγής και με την επιπλέον πρόβλεψη ότι κάθε τέτοιο ποσό θα φορολογείται απαραίτητα εντός Ελλάδας.
Τέλος επισημαίνουμε την κατάτμηση των αρμοδιοτήτων στα θέματα του Οπτικοακουστικού μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του ΥΠ.ΠΟ.Α., γεγονός που ενισχύθηκε με την πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης να υπαχθεί το ΕΚΟΜΕ σε άλλο Υπουργείο πλην ΥΠ.ΠΟ.Α. Τέτοιες συναρμοδιότητες οδηγούν σε σύγχυση και κυρίως καθιστούν τους ανθρώπους της καλλιτεχνικής δημιουργίας κυνηγούς αρμοδίων και ερευνητές αρμοδιοτήτων, με κίνδυνο συχνά αυτοί να μαθαίνουν από τα Μ.Μ.Ε. τις νομοθετικές εξελίξεις που τους αφορούν.
Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών επιφυλάσσεται προσεχώς να εκθέσει τεκμηριωμένα τους προβληματισμούς της και τις προτάσεις της στο πεδίο της Ψηφιακής Πολιτικής υπό το πρίσμα και των επερχόμενων χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και να εστιάσει στον αδιευκρίνιστο ρόλο που διαδραματίζει το ΕΚΟΜΕ τον τελευταίο καιρό στο πεδίο αυτό.
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩN

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online