Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017 07:15

Περιπέτειες εν πλω....

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
lifespeed.gr


Κική Αναγνώστου

Κατά την επιστροφή μου από πρόσφατο ταξίδι στην Αθήνα έζησα μια περιπέτεια την οποία θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας για τους λόγους που θα εξηγήσω παρακάτω.

 

Την προηγούμενη Παρασκευή βρέθηκα στο πλοίο ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ στο πρώτο ταξίδι του για τη νέα χρονιά από Άγιο Κωνσταντίνο προς Σποράδες.  Το πλοίο αφού απέπλευσε από το λιμάνι, ξεκίνησε το ταξίδι και έπλεε κανονικά μέχρι την έξοδο του Ευβοϊκού κόλπου, όπου ξαφνικά σταμάτησαν απότομα οι μηχανές και η ηλεκτρογεννήτρια, διακόπτοντας κάθε κίνηση και παροχή ρεύματος. Όπως ανακοινώθηκε αργότερα, το πλοίο υπέστη μηχανική βλάβη λόγω πιθανής κακής ποιότητας καυσίμου, που ήταν η αιτία να σταματήσει ταυτόχρονα η λειτουργία μηχανών και ηλεκτρογεννήτριας. Το  πλοίο έμεινε ακυβέρνητο και ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείο. Σε λίγο βρέθηκαν κοντά μας δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος αλλά και άλλα παραπλέοντα σκάφη που έτυχε να βρίσκονται στην περιοχή. Ταυτόχρονα ρυμουλκό απέπλευσε από το λιμάνι του Βόλου για να οδηγήσει το πλοίο πίσω στο λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου. Κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης όμως, η μηχανική βλάβη αποκαταστάθηκε και οι μηχανές και η γεννήτρια λειτούργησαν κανονικά, οπότε το πλοίο συνέχισε το ταξίδι πλέοντας αυτοδύναμα προς το λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου. Εκεί αφού έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι από τους επιθεωρητές, το πλοίο αναχώρησε κανονικά την επόμενη για τις Σποράδες.

 

Θα ήθελα εδώ να σταθώ σε κάποια σημεία που  ήταν κρίσιμα για την ομαλή εξέλιξη του ταξιδιού. Το πρώτο είναι η ψυχραιμία των επιβατών που παρέμειναν ήρεμοι καθ’όλη τη διάρκεια του ταξιδιού και το δεύτερο είναι η υποδειγματική συμπεριφορά του πληρώματος. Σαφώς βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες που ήταν πολύ καλές εκείνη την ημέρα. Δεν ξέρω πόση ψυχραιμία θα επικρατούσε αν οι καιρικές συνθήκες ήταν άσχημες. Επίσης πιστεύω πως ο μικρός αριθμός επιβατών έπαιξε σημαντικό ρόλο. Όταν ο αριθμός των επιβατών είναι μεγάλος και υπάρχουν ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθεί αναστάτωση και να χαθεί η ψυχραιμία. Και τότε είναι πιο δύσκολο και για το πλήρωμα να διατηρήσει την κατάσταση υπό έλεγχο.

 

Σε τέτοιες περιπτώσεις λοιπόν είναι βασική η διατήρηση της ψυχραιμίας όλων μας γιατί από ένα και μόνο άτομο μπορεί να δημιουργηθεί πανικός. Καθώς μένουμε σε νησιά και τα θαλασσινά ταξίδια αποτελούν μέρος της καθημερινότητας μας και ένα τέτοιο περιστατικό μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε, είναι βασικό να το γνωρίζουμε αυτό και να προσπαθούμε να ελέγχουμε τις αντιδράσεις μας και να διατηρούμε την ψυχραιμία μας σε τέτοιες περιπτώσεις. Με τον τρόπο αυτό βοηθάμε και το πλήρωμα να παραμένει ψύχραιμο και να κάνει τη δουλειά του σωστά.

Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω τους συνεπιβάτες μου για την ψυχραιμία που επέδειξαν και την ηρεμία που επικράτησε σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού χωρίς να δημιουργηθεί καμία αναστάτωση. Κυρίως όμως θέλω να ευχαριστήσω τον καπετάνιο και το πλήρωμα του πλοίου για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για την αποκατάσταση της βλάβης και την συνέχιση του ταξιδιού, αλλά και την άψογη συμπεριφορά τους προς τους επιβάτες σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Τέλος, θα ήθελα να απευθύνω  ευχαριστίες  προς  τους αρμόδιους της πλοιοκτήτριας εταιρίας AQUA FERRIES  για το ενδιαφέρον τους και την άμεση κινητοποίηση τους για την εξυπηρέτηση των επιβατών. Η εταιρία έδειξε ένα ανθρώπινο πρόσωπο, φροντίζοντας με κάθε τρόπο να μειώσει την ταλαιπωρία των επιβατών, οργανώνοντας άμεσα την επιστροφή στη βάση τους ή την προώθηση τους στον τόπο προορισμού με έξοδα της εταιρίας.

 

Θα ήθελα λοιπόν να ελπίζω ότι το ατυχές αυτό συμβάν στην έναρξη των δρομολογίων δεν θα επηρεάσει  την πορεία της ναυτιλιακής εταιρίας στην περιοχή μας, καθώς στις δύσκολες εποχές που διανύουμε έχουμε ανάγκη κάθε επιπλέον πλοίο και δρομολόγιο για τη σύνδεση μας με την ηπειρωτική χώρα.

Διαβάστηκε 26802 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017 07:26

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online