Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017 13:45

MATERA η γη των βράχων της Τζένης Λυκουρέζου... Γράφει η Καίτη Λεκάκου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
lifespeed.gr


Καίτη Λεκάκου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στα πλαίσια του προγράμματος «Ημέρες Κινηματογράφου» και του αφιερώματος στον Ιταλικό Κινηματογράφο, η Καίτη Λεκάκου  συνομίλησε με τη φωτογράφο Τζένη Λυκουρέζου, η οποία θα παρευρίσκεται στην έκθεσή της  «Matera η γη  των βράχων», που φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Δροσιάς

 

Η MATERA είναι πόλη της Ν. Ιταλίας γνωστή από τους προϊστορικούς χρόνους. Είναι η σημαντικότερη τρωγλοδυτική εγκατάσταση στη Δύση. Η χαρακτηριστική οικιστική της διάρθρωση, τα σπίτια σπηλιές, τα αποκαλούμενα Sassi, η μοναδική βιβλική φυσιογνωμία της μάγεψαν τη φωτογράφο Τζένη Λυκουρέζου, η οποία αποτύπωσε μοναδικά με το φακό της τη μνημειακή αυτή πόλη. Ζήτησα από την κ. Λυκουρέζου να μας μιλήσει για τη Matera και να μας δώσει το στίγμα του φωτογραφικού της έργου.

 

 

Κ.Λ. Τι σας έφερε στη Matera;

Τ.Λ.  Για τη Matera γνώριζα ελάχιστα πριν την επισκεφτώ το 2008. Ταξιδεύω, όμως, αναζητώντας στις πόλεις εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το σύγχρονο αστικό και πολιτισμικό τοπίο. Επιστρέφω συχνά σε μέρη ιταλικά τα οποία συνδέονται βαθιά με ένα μακρινό ελληνικό παρελθόν. 

 

Κ.Λ. Τι σας "τράβηξε" σ ‘αυτό το μοναδικό τοπίο;

Τ.Λ.  Οι σπηλιές, τα "sassi", που κατοικήθηκαν από την προϊστορική εποχή σκαλισμένες στα απότομα φαράγγια, τα σπίτια, οι ατέλειωτες σκάλες και τα στενά δρομάκια. 

 Θα ήθελα ,όμως, να τονίσω την προσωπική μου διαπίστωση.  Πόλεις, όπως Matera, σε κατακτούν σταδιακά .Μου πήρε λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί η ματιά μου. Πάντα χρειάζομαι χρόνο για να αποφασίσω τι θα φωτογραφίσω και από που θα ξεκινήσω.

Κ.Λ. Κατοικούνται σήμερα τα sassi;

Τ.Λ. Στα sassi κατοικούν περισσότεροι από 800 άνθρωποι. Μέχρι τις αρχές του '50 εκεί στεγαζόταν ο πάμπτωχος πληθυσμός της πόλης. Σήμερα τα υπόσκαφα σπίτια έχουν μεταμορφωθεί σε μοντέρνα διαμερίσματα, σε επαγγελματικά και καλλιτεχνικά εργαστήρια, διατηρώντας το αρχιτεκτονικό τους ύφος  και τις μνήμες του χρόνου.

Το 1993 η Matera ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco, και είναι υποψήφια πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2019

 

Κ.Λ.  Πόσο δύσκολο ήταν για σας να αποτυπώσετε αυτήν την πρωτόγονη ομορφιά;

Τ.Λ. Κάθε φωτογραφική δουλειά είναι απαιτητική. Πλησιάζω, όσο περισσότερο μπορώ, το θέμα χωρίς τον φακό, να έχω τη φυσική οπτική του ματιού .Εντοπίζω τις λεπτομέρειες και τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη αρχιτεκτονική διάρθρωση. Τα περιέλαβα σε κάθετα formats, γιατί αυτό επέβαλλε το τοπίο. Άλλωστε, επρόκειτο για μια πόλη μνημειακή που ασκούσε γοητεία  και έφερε τη δική της μυστηριακή ομορφιά.

 

 

 

 

Διαβάστηκε 19678 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017 14:10

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online