Αλέξανδρος Βέλιος: Η τελευταία απόφαση

Μαίρη Κεφαλά

Μαίρη Κεφαλά

 

 

 


Ο IANOS σας προσκαλεί στην προβολή του συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ του Αντώνη Τολάκη, «Αλέξανδρος Βέλιος: Η τελευταία απόφαση», και στη συζήτηση που θα επακολουθήσει πάνω στο ζήτημα της ευθανασίας με τον Τάσο Αβραντίνη, Δικηγόρο, τον Αναστάσιο Καντιάνη, Δρ. Δικαίου- Δικηγόρο, τον Γιώργο Αμυρά, Βουλευτή β’ Αθηνών /Ποτάμι και τον Πάνο Μαυρίδη, Δημοσιογράφο.
Τη συζήτηση συντονίζει ο Δημοσιογράφος Κρικόρ Τσακιτζιάν.

Ένα χρόνο μετά, η γενναία απόφαση του Αλέξανδρου Βέλιου να δώσει μόνος του ένα αξιοπρεπές τέλος στη ζωή του, παραμένει ακόμα μια πράξη ελευθερίας που εγείρει συνειδήσεις, προβληματίζει και τροφοδοτεί τον δημόσιο διάλογο για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας στη χώρα μας.

Αφορμή στέκεται το ντοκιμαντέρ, διάρκειας 56’, που καταγράφει τις δύο τελευταίες ημέρες της ζωής του δημοσιογράφου που δίχασε την κοινή γνώμη, επιλέγοντας ως μότο της ζωής του το “Ευ ζην - Ευ θνήσκειν”.
Ο Αλέξανδρος Βέλιος αντιμέτωπος με έναν θάνατο αναπότρεπτο, δεν τρέφει κανένα όνειρο και καμιά ελπίδα για τη ζωή. Τις δυο τελευταίες μέρες της ζωής του, διευθετεί την κηδεία του, αποχαιρετά γνωστούς, φίλους, τη σύζυγο του, τα παιδιά του. Η απόφαση του είναι ειλημμένη. Θα βάλει ο ίδιος τέλος στη ζωή του με ευθανασία.

Η επιλογή του στην ευθανασία δεν σχετίζεται με τη δειλία του απέναντι στον πόνο και στη σωματική βία. Σχετίζεται με το προσωπικό του αίτημα, το αίτημα της ελευθερίας, της προσωπικής αυτονομίας, της αυτοδιάθεσης, της ηθικής και της δικαιοσύνης. Συναρτάται με την ισχυρή του βούληση να σπάσει το ταμπού που περιβάλλει τη λέξη "ευθανασία" στην Ελλάδα. Και να πιέσει με όλες τις δυνάμεις του για μια αλλαγή, για ένα εκσυγχρονισμό της σχετικής νομοθεσίας.

Το ντοκιμαντέρ «Αλέξανδρος Βέλιος: Η τελευταία απόφαση», είναι μια ταινία που διερευνά τα όρια της ηθικής μας απέναντι στον αναπότρεπτο θάνατο. Θέτει τα διλήμματα για το δικαίωμα στην ευθανασία ανοίγοντας έναν δημόσιο διάλογο για την αξιοπρέπεια του ατόμου, την ελεύθερη βούληση και τη δημοκρατία. Γιατί κατά βάθος η διαχείριση του θανάτου δεν είναι μόνο ατομική υπόθεση αλλά πρωτίστως συλλογική.

 
Τετάρτη 1 Νοεμβρίου στις 17:00 το απόγευμ.στο βιβλιοπωλείο IANOS.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online