Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017 13:13

Γιούλη Αρχοντάκη: Το θέατρο ήταν το πάθος μου για αυτό αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
lifespeed.gr


Κ. Μεσηνέζη

 

 

 

 

Συναντήσαμε τη  ηθοποιό  Γιούλη  Αρχοντάκη και συζητήσαμε για την απόφασή της να ασχοληθή με το θέατρο και για  τις σπουδές της στην Αμερική:


Κ. Μεσηνέζης
:  Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το θέατρο και ποιες συνθήκες σας οδήγησαν να κάνετε θέατρο στην Αμερική;

 Γιούλη  Αρχοντάκη:  Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και το ενδιαφέρον. Όπως ξέρετε, εγώ σπούδασα αρχιτεκτονική και για πολλά χρόνια είχα ασχοληθεί με τη μουσική και τον χορό. Η πρώτη μου επαφή με τη σκηνή μάλιστα, ήταν σε ηλικία 10 ετών σε μια παράσταση της σχολής μπαλέτου, και πριν από αυτό βέβαια, επειδή έπαιζα πιάνο από μικρή ηλικία είχα μάθει να παρουσιάζομαι μπροστα σε κόσμο και….

Το θέατρο ήταν πάντα το πάθος μου και ο λόγος για τον οποίο αποφάσησα να ασχοληθώ επαγγελματικα με αυτό ήταν γιατί από παιδί πίστευα πως θα μπορούσα να φτιάξω έναν καλύτερο κόσμο. Μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι αν και είναι δύσκολο να φτιάξω από μόνη μου ένα καλύτερο κόσμο, μπορώ τουλάχιστον να τον αφησω καλύτερο από ό,τι τον βρήκα.

Οι συνθήκες που με οδήγησαν στην Αμερική ήταν ένας συνδιασμός σκληρής δουλειάς και τύχης….Στην Ελλάδα για αρκετά χρόνια παρακολουθούσα επογευματινά μαθήματα θεάτρου, γιατί τα πρωινά δούλευα, και κάποια στιγμή ήρθα σε επαφή με το σωματικό θέατρο, μέσω σεμιναρίων. Έτσι αναζήτησα κάποια σχολή στο εξωτερικό η οποία να προσφέρει ολοκληρωμένη εκπαίδευση στο σωματικό θέατρο και βρήκα τη σχολή Dell’Arte internaitonal στην Αμερική. Κερδισα υποτροφία για να παρακολουθήσω ένα έτος πρακτικής και μετά από αυτό, το ένα έφερε το άλλο….Στα μέσα του πρώτου χρόνου, μου δώθηκε άλλη μια υποτροφία για να παρακολουθήσω το μεταπτυχιακό της σχολής, και έτσι έγινε.


Κ. Μεσηνέζης: Μιλήστε μας λίγο για την τέχνη της commedia del arte και πως την χρησιμοποιείτε στην δική σας δουλειά;

 Γιούλη  Αρχοντάκη: Να το παρουμε λίγο από την αρχη. Η commedia del arte είναι τέχνη που έχει τις ρίζες της στην Ιταλία και υπολογίζεται πως άνθισε γύρω στο 1600. Ο τίτλος σημαίνει κωμωδία της τέχνης και αναφέρεται στους επαγγελματίες ηθοποιούς ως τεχνίτες, διότι μεγάλο μέρος της commedia del arte είναι ή ικανότητα να αυτοσχεδιάσει ο ηθοποιός. Παραδοσιακά, οι παραστάσεις παίζονταν από περηπλανόμενους θιάσους και δεν υπήρχαν διάλογοι. Υπήρχε ένα σενάριο που έδινε βασικες οδηγίες, περί τίνος πρόκειται η κάθε σκηνή και από εκεί και πέρα ήταν στα χέρια των ηθοποιών. Ένα βασικό στοιχείο σχετικά με την commedia, είναι η επαφή με το κοινό. Το κοινό είναι αυτό που δίνει τροφή στους ηθοποιούς σε αυτό το είδος. Μην ξεχνάμε ότι στην Ιταλία του 1600μΧ, οι περιπλανώμενοι θίασοι ζούσαν από αυτο. Έπρεπε να ικανοποιήσουν το κοινό για να πάρουν φιλοδώρημα. Η παράδοση αυτή μας έχει απομείνει και μαζί έχουν απομείνει και βασικά στοιχεία όπως: αυτοσχεδιασμός, χιούμορ, χαρακτήρες ‘υπερβολικοί’ όπως λέμε και χρήση μάσκας.

Η χρήση της μάσκας άλλωστε, είναι βασικό εργαλείο για την εκπαίδευση του ηθοποιού. Όπως είχε πει και ο Oscar Wild: Δωσε στον ανθρωπο μια μασκα και θα σου πει την αληθεια’.


Κ. Μεσηνέζης:
 Οι άνθρωποι στην Αμερική πως αντιμετωπίζουν τα ελληνικά κείμενα μέσα απο το θέατρο;

 Γιούλη  Αρχοντάκη: Έχω δει διασκευές Ελληνικών κειμένων στο Αμερικάνικο θέατρο που ήταν ιδιαίτερα αξιόλογες. Πέρυσι είδα μια παραγωγή της ομάδας ‘Not Man Apart’ που ήταν διασκευή σε σωματικό θέατρο της τραγωδίας ‘Αίαντας’, και ήταν από τις πιο ωραίες παραστάσεις που έχω δει. Τα Ελληνικά κείμενα είναι διαχρονικά. Είναι το Α και το Ω σε ότι αφορά την εκπαίδευση ηθοποιών και πιστεύω ότι σε όποια χώρα και αν βρίσκεται κανείς ως ηθοποιός πάντα θα έχει επαφή με το αρχαιο Ελληνικό θέατρο. Κατά τα άλλα, στο Λος Άντζελες υπάρχει η Ελληνική βιβλιοθήκη η οποία ανεβάζει περίπου 3 έργα κάθε χρόνο με θέματα που αφορούν στον Ελληνισμό.


Κ. Μεσηνέζης: Και τα μελλοντικά σας σχέδια;

 Γιούλη  Αρχοντάκη: Αυτή τη στιγμή ετοιμάζω ένα έργο που ονομάζεται ‘Hint! A murder mystery’, με την ομάδα που δημιούργηα εδώ στο Λος Άντζελες το οποίο είναι σε στυλ commedia del arte. Όπως καταλαβαίνετε και από τον τίτλο, το θέμα έχει να κάνει με έναν φόνο και την ανακάλυψη του ενόχου. Μέσα από διάφορες φάρσες που διαδραματίζονται, στο τέλος παίρνουμε τη γνώμη του κοινού για το πως θα θέλαν να τελειώσει το έργο. Ελπίζουμε ότι θα έχει επιτυχία!


Κ. Μεσηνέζης: 
Ευχαριστώ πολύ για την ομορφη κουβέντα μας Γιούλη.

 Γιούλη  Αρχοντάκη:  Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου και το ενδιαφέρον σου Κώστα. Καλή συνέχεια

Διαβάστηκε 16693 φορές

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online