Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017 10:56

«Αύγουστος μες το χειμώνα» από τη Violet Louise... Γράφει η Καίτη Λεκάκου

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Καίτη Λεκάκου

Καίτη Λεκάκου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Violet Louise ανεβάζει στην αίθουσα Μαύρο Κουτί του Ιδρύματος Κακογιάννη σε μια καινούρια εκδοχή την ποιητική συλλογή του Γιώργου Βέλτσου με τίτλο «Αύγουστος μες το χειμώνα»

Η Καίτη Λεκάκου συνομίλησε με την σκηνοθέτρια μετά την πρεμιέρα του έργου της και της ζήτησε να δώσει το στίγμα της δημιουργίας της.

 

Κ.Λ. Η σύλληψη, η σκηνική σύνθεση, η μουσική, ο ηχητικός και οπτικός σχεδιασμός είναι δικά σας. Πόσο εύκολο είναι να δημιουργήσετε πάνω σε όλα αυτά;

V.L. Τα βλέπω όλα ως ενιαία σύνθεση. Ένας άνθρωπος μπορεί να ασχοληθεί με όλα αυτά τα αντικείμενα με στόχο μια βασική ιδέα. Αρκεί να τα ενορχηστρώσει σε μια σύνθεση που να τα εμπεριέχει όλα. Εγώ αυτό κάνω. Με ενδιαφέρει η σύνθεση. Αν έχεις και μια δημιουργική ομάδα, έχεις και καλύτερο έλεγχο της σύνθεσης. Η τέχνη δεν έχει στεγανά. Μπορεί ο καλλιτέχνης να περνάει από το ένα στοιχείο στο άλλο και να το παρουσιάζει ως ενιαίο έργο.

 

Κ.Λ. Χρησιμοποιείτε πολύ την εικόνα. Αυτό δεν άπτεται του κινηματογράφου;

V.L. Ναι, σε αυτό το έργο μου χρησιμοποίησα πολύ την εικόνα και το βίντεο. Θα έλεγα ότι δανείστηκα στοιχεία  από τον κινηματογράφο. Άλλωστε δεν μιλάμε για καθαρές φόρμες. Αυτή η δημιουργία είναι ένα υβρίδιο. Περιέχει κομμάτια θεάτρου, εικόνας, ηχητικής και μουσικής εγκατάστασης.

 

Κ.Λ. Πώς πετύχατε την προσωπική σας σύνδεση με το δύσκολο κείμενο του Γιώργου Βέλτσου;

V.L. Είναι ανεξήγητο. Αυτά τα ποιήματα του Γιώργου είχαν με μένα μια σύνδεση. Είχα απώλεια δικών μου προσώπων. Συγκαιριακά ήλθαν στα χέρια μου και θέλησα να κάνω κάτι παραστασιακό.  Με βοήθησαν τα ίδια τα ποιήματα. Μιλούν για το υγρό στοιχείο. Την έννοια της κάθαρσης, της μεταμόρφωσης, της αλλαγής, του νερού που σε οδηγεί στις πύλες του Άδη. Ο Αύγουστος είναι διπλός μήνας. Είναι η αρχή και το τέλος. Εκφράζει την αγωνία για τον χειμώνα που έρχεται.

 

Κ.Λ. Τι σκέπτεστε για το μέλλον; Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;  

V.L.  Υπάρχει πάντα ένα σχέδιο εξέλιξης του έργου σου. Η μεγάλη αγωνία, όταν ολοκληρώνεται κάτι, είναι πού πάει. Μπορεί να εξελιχθεί, αλλά και να αναιρεθεί παντελώς. Μπορεί να πάμε σε κάτι άλλο που να μην εμπεριέχει ήχο ή μουσική, αλλά την απόλυτη σιωπή. Άλλωστε κάθε παράστασή μας σε σχέση με την προηγούμενη έχει μια μετατόπιση.

 

Κ.Λ. Οι συνεργάτες σας όμως μένουν σταθεροί.

V.L.  Ναι, αποτελούμε μια άτυπη ομάδα, όπου ο καθένας όπως μπορεί συνεισφέρει στο δημιουργικό κομμάτι.

 

Κ.Λ. Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή επιτυχία στην παράστασή σας.

Διαβάστηκε 19713 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017 11:21

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online