Εκτύπωση αυτής της σελίδας

59ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μαίρη Κεφαλά

Μαίρη Κεφαλά

 

 

 

 

Με 20 μεγάλου μήκους και 34 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες ξεκινάει το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από 1-11/11/2018

Το ελληνικό σινεμά θα βρίσκεται στον πυρήνα της φετινής διοργάνωσης η οποία στηρίζει τους δημιουργούς μέσα από όλες τις δράσεις της: Το πρόγραμμα ταινιών, το αναπτυξιακό κομμάτι της Αγοράς και τις παράλληλες εκδηλώσεις.

 

Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2018

 

Η επιτροπή που ανέλαβε το έργο της προεπιλογής των ταινιών του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου αποτελούνταν από τους Ολυμπία Μυτιληναίου (διευθύντρια φωτογραφίας), Γιάννη Σακαρίδη (σκηνοθέτης) και Θοδωρή Δημητρόπουλο (δημοσιογράφος).

 

Δύο χρόνια, διοργανώνεται το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος. Το Φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, ωστόσο φιλοξενεί ορισμένα ανεξάρτητα βραβεία που ενισχύουν το ελληνικό σινεμά:

 

  1. Το Βραβείο Κοινού FISCHER.

  2. Το πρώτο Βραβείο της ΕΡΤ αξίας 3.000 ευρώ στην ελληνική ταινία που θα κερδίσει το βραβείο κοινού Fischer και το δεύτερο Βραβείο της ΕΡΤ αξίας 2.000 ευρώ στην ελληνική ταινία που θα κερδίσει το βραβείο της FIPRESCI.

  3. Το Βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου σε πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη («Επίσημη Πρώτη»), αξίας 5.000 ευρώ.

  4. Το Βραβείο της διεθνούς κριτικής FIPRESCI.

  5. Το Βραβείο των ελλήνων κριτικών – ΠΕΚΚ.

  6. Τα Βραβεία Νεότητας (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής), που δίνει επιτροπή φοιτητών των πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης.

 

Όπως και πέρυσι, η διαδικτυακή πλατφόρμα Festival Scope –απ’ τα σημαντικότερα εργαλεία για τους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου παγκοσμίως- θα προβάλει ελληνικές ταινίες από το πρόγραμμα και το κόστος της δράσης θα καλύπτεται από το Φεστιβάλ.

 

Επιπλέον, συνεχίζεται η εξαιρετικά επιτυχημένη υπηρεσία διασύνδεσης (matchmaking) ελλήνων σκηνοθετών με επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου, στο πλαίσιο του τμήματος της Αγοράς.

 

Στο πρόγραμμα του 59ου ΦΚΘ θα δούμε συνολικά 20 μεγάλου μήκους ταινίες:

 

- 12 ταινίες σε πρώτη προβολή

- 3 ταινίες στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα»

- 5 ταινίες που έχουν ήδη κάνει πρεμιέρα στην ενότητα «Μια δεύτερη ματιά»

 

Επίσης, θα προβληθούν 10 ταινίες μικρού μήκους στο πλαίσιο αφιερώματος στον animator Ιορδάνη Ανανιάδη, το πρόγραμμα «Acrobatics» που επιμελήθηκε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών με 6 μικρού μήκους φιλμ νέων ελλήνων δημιουργών συν την ομώνυμη σπονδυλωτή μικρού μήκους σε σκηνοθεσία των ίδιων, καθώς και οι βραβευμένες 17 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 41ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. 


Επίσημη Πρώτη

Πρωτοεμφανιζόμενοι πολλά υποσχόμενοι σκηνοθέτες, καθώς και έμπειροι δημιουργοί μάς εμπιστεύτηκαν φέτος τις ταινίες τους. Στο 59ο ΦΚΘ θα δούμε σε πρώτη προβολή 12 φιλμ, τρία εκ των οποίων συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης. Σας τα παρουσιάζουμε σε αλφαβητική σειρά:


Ακίνητο ποτάμι του Άγγελου Φραντζή

Ελεύθερο θέμα της Στέλλας Θεοδωράκη

Η δεξιά τσέπη του ράσου του Γιάννη Λαπατά

Η δουλειά της του Νίκου Labôt

Η νύχτα τ’ Αγι’ Αντώνη (Μακρόνησος Β11) του Θανάση Σκρουμπέλου

Καταφύγιο ΙΙ: το μονοπάτι του πάγου του Χρήστου Νικολέρη

Μαγικό δέρμα του Κωνσταντίνου Σαμαρά

Τα δάκρυα του βουνού του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου

Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ του Μάριου Πιπερίδη.  

 

Holy Boom της Μαρίας Λάφη

Scopophilia των Ναταλίας Λαμπροπούλου και Ηλέκτρας Αγγελετοπούλου

The Waiter του Στηβ Κρικρή:

 

Ξεπερνώντας τα σύνορα

 

Στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα» παρουσιάζονται σε πρεμιέρα 3 ταινίες από σκηνοθέτες που δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδας:

 

Κιμμέρια του Σάιμον Φαρμακά

Παύση της Τώνιας Μισιαλή

Night Out του Στράτου Τζίτζη

 

Μια δεύτερη ματιά

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του 59ου ΦΚΘ θα προβληθούν επίσης 5 φιλμ που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα (σε αλφαβητική σειρά):

 

1968 του Τάσου Μπουλμέτη

Καζαντζάκης του Γιάννη Σμαραγδή

Κενή Διαθήκη του Αλέξανδρου Ευάγγελου Φασόη

Σε αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει του Γιώργου Πανουσόπουλου

Chinatown – Τα τρία καταφύγια της Αλίκης Δανέζη Κνούτσεν

 

Μικρού μήκους ελληνικές ταινίες

 

■ Αφιέρωμα στον πρωτοπόρο animator Ιορδάνη Ανανιάδη

 

Το 59ο Φεστιβάλ παρουσιάζει 10 φιλμ μικρού μήκους του πολυβραβευμένου Θεσσαλονικιού animator Ιορδάνη Ανανιάδη, ο οποίος παραμένει δραστήριος από το 1966 ως σήμερα. Ο ίδιος θα μοιραστεί τα μυστικά της τέχνης του animation στο πλαίσιο ενός ειδικού masterclass που θα πραγματοποιηθεί στη διοργάνωση. Καυστικά και σατιρικά στη σύλληψή τους, με σουρεαλιστικές αναφορές, τα απολαυστικά κινούμενα σχέδια του Ανανιάδη σχολιάζουν διαχρονικά την επικαιρότητα, φιλοσοφούν σκωπτικά τη ζωή, κάνουν (αυτο)κριτική έξω από τα δόντια. Στο φεστιβάλ θα προβληθούν τα φιλμ Πανδαισία (1971), Ζάχος ο Μαζόχας (1979), Ο Κύκλος (1981), Η Τρύπα (1983), Αδάμ (1986), Εμείς οι Έλληνες (1996), Overground (Η Τρύπα 2) (2002), Μην Πετάξεις Τίποτα (Η Τρύπα 3) (2005), 12.410 και ένα τριαντάφυλλα (2010) και σε πρεμιέρα η νέα του ταινία Καρέκλες (2018).

«Acrobatics»

Νέοι έλληνες σκηνοθέτες με μέλλον μας συστήνονται με τις μικρού μήκους ταινίες τους, στο πλαίσιο του προγράμματος «Acrobatics» που επιμελείται η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών. Το Φεστιβάλ θα τις παρουσιάσει στο κοινό και τους επαγγελματίες του σινεμά που θα βρεθούν στην 59η διοργάνωση. Πρόκειται για τα φιλμ Λεωφόρος Πατησίων του Θανάση Νεοφώτιστου (2018), που συμμετείχε στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας, 37 Μέρες της Νικολέτας Λεούση (2018), Κατάψυξη του Δημήτρη Νάκου (2017), Κύβο του Αλέξανδρου Σκούρα (2016) και Μανέκι Νέκο του Μανώλη Μαύρη (2017) και Φράγμα του Γιώργου Τελτζίδη (2017). Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από την σπονδυλωτή μικρού μήκους ταινία Acrobatics σε σκηνοθεσία των νεαρών αυτών δημιουργών.

 

Και βέβαια, θα παρουσιαστούν οι βραβευμένες 17 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 41ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018 14:01

Τελευταία άρθρα από τον/την Μαίρη Κεφαλά