Associated Press
Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται τη Δευτέρα να ξεκινήσει μια νέα εμπορική συμφωνία Ινδο-Ειρηνικού με σκοπό να σηματοδοτήσει την αφοσίωση των ΗΠΑ στην περιοχή και να αντιμετωπίσει την ανάγκη για σταθερότητα στο εμπόριο μετά το χάος που προκλήθηκε από την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι το νέο Οικονομικό Πλαίσιο Ινδο-Ειρηνικού θα βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ασιατικές οικονομίες να εργαστούν στενότερα σε ζητήματα όπως οι αλυσίδες εφοδιασμού, το ψηφιακό εμπόριο, η καθαρή ενέργεια, η προστασία των εργαζομένων και οι προσπάθειες κατά της διαφθοράς. Οι λεπτομέρειες πρέπει ακόμα να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των χωρών μελών, καθιστώντας δύσκολο για τη διοίκηση να πει πώς αυτό το πλαίσιο μπορεί να εκπληρώσει την υπόσχεση να βοηθήσει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα θα ικανοποιήσει τις παγκόσμιες ανάγκες.
Οι χώρες που υπέγραψαν το πλαίσιο επρόκειτο να ανακοινωθούν τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Μπάιντεν στο Τόκιο για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα. Είναι το τελευταίο βήμα της κυβέρνησης Μπάιντεν να προσπαθήσει να διατηρήσει και να διευρύνει την επιρροή των ΗΠΑ σε μια περιοχή που μέχρι πρόσφατα φαινόταν να βρίσκεται υπό την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.
Ο Μπάιντεν πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία — το πρώτο ταξίδι στην Ασία της προεδρίας του — η οποία ολοκληρώνεται την Τρίτη. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σχέδια για την οικοδόμηση του οικονομικού πλαισίου τον Οκτώβριο ως αντικατάσταση της Εταιρικής Σχέσης Του Ειρηνικού, την οποία οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν το 2017 υπό τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Το νέο σύμφωνο έρχεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση πιστεύει ότι έχει το προβάδισμα στον ανταγωνισμό της με το Πεκίνο. Το Bloomberg Economics δημοσίευσε μια έκθεση την περασμένη εβδομάδα, η οποία προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ σε περίπου 2,8% το 2022 σε σύγκριση με 2% για την Κίνα, η οποία προσπαθεί να περιορίσει τον Κορωνιό μέσω αυστηρών αποκλεισμών, ενώ αντιμετωπίζει επίσης μια κατάρρευση ακινήτων. Η επιβράδυνση έχει υπονομεύσει τις υποθέσεις ότι η Κίνα θα υποκαταστήσει αυτόματα τις ΗΠΑ ως την κορυφαία οικονομία του κόσμου.
Επικριτές αναφέρουν ότι το πλαίσιο έχει ελλείψεις. Δεν προσφέρει κίνητρα σε υποψήφιους εταίρους μειώνοντας τους δασμούς ή παρέχοντας στους υπογράφοντες μεγαλύτερη πρόσβαση στις αγορές των ΗΠΑ. Αυτοί οι περιορισμοί μπορεί να μην καταστήσουν το πλαίσιο των ΗΠΑ μια ελκυστική εναλλακτική λύση στην Εταιρική Σχέση Του Ειρηνικού, η οποία εξακολουθεί να προχωρά μετά τη διάσωση των ΗΠΑ. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος για πολλούς στην περιοχή, επιδιώκει επίσης να ενταχθεί στο TPP.
“Νομίζω ότι πολλοί συνεργάτες θα εξετάσουν αυτή τη λίστα και θα πουν: “Αυτός είναι ένας καλός κατάλογος θεμάτων. Είμαι χαρούμενος που συμμετέχω»,δήλωσε ο Matthew Goodman, πρώην διευθυντής διεθνών οικονομικών στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Αλλά είπε ότι μπορούν επίσης να ρωτήσουν, “Θα έχουμε απτά οφέλη από τη συμμετοχή σε αυτό το πλαίσιο;”
Είναι δυνατόν οι χώρες να συμμετέχουν και στις δύο εμπορικές συμφωνίες.
Η πρώτη στάση του Μπάιντεν τη Δευτέρα ήταν μια ιδιωτική συνάντηση με τον αυτοκράτορα Ναρουχίτο της Ιαπωνίας στην κατοικία του Ναρουχίτο στους καταπράσινους χώρους του Αυτοκρατορικού Παλατιού πριν βουτήξει σε ευρείες συνομιλίες με τον Κισίντα για το εμπόριο, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας, τις αντιδράσεις των δύο χωρών στην COVID-19 και πολλά άλλα.
Ο Κισίντα και ο Μπάιντεν θα συναντηθούν επίσης με οικογένειες Ιαπώνων πολιτών που απήχθησαν από τη Βόρεια Κορέα πριν από δεκαετίες. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ανέλαβε τα καθήκοντά του το περασμένο φθινόπωρο και προσπαθεί να ενισχύσει τους δεσμούς με τις ΗΠΑ και να οικοδομήσει μια προσωπική σχέση με τον Μπάιντεν. Θα φιλοξενήσει τον Πρόεδρο σε ένα εστιατόριο για δείπνο.
Η έναρξη του Οικονομικού Πλαισίου Ινδο-Ειρηνικού, επίσης γνωστού ως IPEF, έχει χαρακτηριστεί από τον Λευκό Οίκο ως μια από τις μεγαλύτερες στιγμές του ταξιδιού του Μπάιντεν στην Ασία και της συνεχιζόμενης προσπάθειάς του να ενισχύσει τους δεσμούς με τους συμμάχους του Ειρηνικού. Μέσα από όλα αυτά, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν παρακολουθεί στενά την αυξανόμενη οικονομική και στρατιωτική δύναμη της Κίνας στην περιοχή.
Τον Σεπτέμβριο οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μια νέα συνεργασία με την Αυστραλία και τη Βρετανία που ονομάζεται AUKUS, η οποία αποσκοπεί και εμβαθύνει την ασφάλεια, τη διπλωματική και αμυντική συνεργασία στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Μέσω της συνεργασίας AUKUS, η Αυστραλία θα αγοράσει πυρηνικά υποβρύχια, και οι ΗΠΑ πρόκειται να αυξήσουν τις εκ περιτροπής αναπτύξεις δυνάμεων στην Αυστραλία.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επίσης αφιερώσει μεγάλη προσοχή στην άτυπη συμμαχία γνωστή ως Quad, η οποία σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια της απάντησης στο τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού το 2004 που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 230.000 ανθρώπους. Ο Μπάιντεν και άλλοι ηγέτες της συμμαχίας, η οποία περιλαμβάνει επίσης την Αυστραλία, την Ινδία και την Ιαπωνία, πρόκειται να συγκεντρωθούν στο Τόκιο για τη δεύτερη προσωπική συνάντησή τους σε λιγότερο από ένα χρόνο. Οι ηγέτες έχουν επίσης πραγματοποιήσει δύο βιντεοκλήσεις από τότε που ανέλαβε ο Μπάιντεν.
Και νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μπάιντεν συγκέντρωσε εκπροσώπους από εννέα από τα 10 μέλη της Ένωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας στην Ουάσινγκτον για μια σύνοδο κορυφής, την πρώτη που έγινε ποτέ από την οργάνωση στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε στη σύνοδο κορυφής ότι οι ΗΠΑ θα επενδύσουν περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια σε πρωτοβουλίες καθαρής ενέργειας και υποδομών στα έθνη του ASEAN.
Ο Σάλιβαν επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι η Ταϊβάν — η οποία είχε επιδιώξει ένταξη στο πλαίσιο της IPEF — δεν είναι μεταξύ των κυβερνήσεων που θα συμπεριληφθούν. Η συμμετοχή του αυτόνομου νησιού της Ταϊβάν, το οποίο η Κίνα ισχυρίζεται ότι είναι δικό της, θα ενοχλούσε το Πεκίνο.
Ο Σάλιβαν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να εμβαθύνουν την οικονομική συνεργασία τους με την Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων υψηλής τεχνολογίας και προμήθειας ημιαγωγών σε βάση ένας προς έναν.
Ο Μπάιντεν θα ολοκληρώσει τις πέντε ημέρες του στην Ασία την Τρίτη με τη συνάντηση της Τετράδας και τις συνομιλίες ένας προς έναν με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζε.
Ο κεντροαριστερός ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Αυστραλίας αυτό το Σαββατοκύριακο νίκησε τον νυν πρόεδρο Σκοτ Μόρισον και τερμάτισε εννέα χρόνια συντηρητικής διακυβέρνησης.
Ο Μόντι, ηγέτης της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου, αρνήθηκε να συμμετάσχει στις ΗΠΑ και σε άλλους συμμάχους στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία. Ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Μόντι να μην επισπεύσει την αγορά ρωσικού πετρελαίου.
By JOSH BOAK and AAMER MADHANI, Associated Press