Υποστηρικτικές δηλώσεις από τον ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας υπέρ του Μαρόκου και του βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ’
Ως τη «μοναδική βάση για τη διευθέτηση του ζητήματος της Δυτικής Σαχάρας» θεωρεί η Βόρεια Μακεδονία το σχέδιο αυτονομίας που κατέθεσε το 2007 στον ΟΗΕ το Μαρόκο, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Τίμτσο Μουτσούνσκι, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του μαροκινού ομολόγου του, Νάσερ Μπουρίτα, στα Σκόπια, χθες.
Σύμφωνα με δελτίο τύπου του μαροκινού ειδησεογραφικού πρακτορείου ΜΑΡ, η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στη δυναμική που αναπτύχθηκε κατά την περιοδεία του μαροκινού ΥΠΕΞ σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών τον Απρίλιο, η οποία τώρα «επεκτείνεται στα δυτικά Βαλκάνια».
Ο Μουτσούνσκι επανέλαβε ότι η χώρα του στηρίζει τις προσπάθειες του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο πλαίσιο της διαδικασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και το σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας (2756/2024), με σκοπό μια δίκαιη, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή από τα εμπλεκόμενα μέρη πολιτική λύση.
Παράλληλα, στο κείμενο που συνυπέγραψαν οι δύο υπουργοί, η Βόρεια Μακεδονία χαιρετίζει τις μεγάλης κλίμακας μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί το Μαρόκο υπό την ηγεσία του βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ’, καθώς και τις σημαντικές πρωτοβουλίες σε ηπειρωτικό επίπεδο, μεταξύ των οποίων εκείνη για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των χωρών της ζώνης του Σαχέλ στον Ατλαντικό ωκεανό, επισημαίνοντας το ρόλο της χώρας ως «περιφερειακού πόλου σταθερότητας και αναμεταδότη οικονομικής μεγέθυνσης και ανάπτυξης στην Αφρική».
Οι δύο χώρες εξέφρασαν την κοινή τους βούληση για εμβάθυνση των εξαίρετων διμερών τους σχέσεων, καθώς και για ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας σε οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό επίπεδο, ιδίως στον τομέα του τουρισμού με την προοπτική απευθείας αεροπορικής σύνδεσης.
Στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι δύο ΥΠΕΞ, ο Νάσερ Μπουρίτα υπογράμμισε τον «ρόλο-κλειδί που παίζει το Μαρόκο στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας», τόσο χάρη στη γεωστρατηγική του θέση, όσο και μέσω πρωτοβουλιών του υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στο Λιβυκό και το Παλαιστινιακό, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τις προσπάθειες του Μαρόκου ως αποτελεσματικού εταίρου της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η παράτυπη μετανάστευση, το διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα και οι κοινωνικές ανισότητες.
Επισημαίνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου έγινε δεκτός σε ακρόαση από την πρόεδρο της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, ενώ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, Αφρίμ Γκάσι.