Clemente Pinedo: «Κάνε την κάθε μέρα να μετράει».

Με αφορμή τη συναυλία της Diana Krall τη Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022 στο Ηρώδειο, όπου τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για τους σκοπούς της Aurora, επικοινωνήσαμε με τον κύριο Clemente Pinedo, πρόεδρο και ιδρυτικό μέλος του Φιλανθρωπικού αυτού Σωματείου για την υλοποίηση της παρακάτω συνέντευξης. 

Τον ευχαριστούμε πολύ για την άμεση ανταπόκρισή του!

Α.Κ:  Μιλήστε μας για το Φιλανθρωπικό Σωματείο Aurora ενάντια στα Αιματολογικά Νοσήματα… Κάτω από ποιες σκέψεις δημιουργήθηκε;

C.P:  Η Aurora δημιουργήθηκε για να ανταποκριθεί σε κάτι πολύ ανθρώπινο – στις ανάγκες των ασθενών με λευχαιμία που τις διαπιστώσαμε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Θελήσαμε τότε με την σύζυγό μου, την Νίκολα, να στηρίξουμε εκείνους που είχαν να παλέψουν, πέρα από την αρρώστια, με πολλές επιπρόσθετες δυσκολίες που συχνά ήταν σε βάρος της υγείας τους, και της ελπίδας τους να γίνουν καλά. Όταν έφυγε η Νίκολα, έμεινε ως παρακαταθήκη η σκέψη αυτή: να κάνουμε την διαφορά για εκείνους που δοκιμάζονταν. Nα δώσουμε ένα χέρι βοήθειας σε μια δύσκολη ώρα. Κι έτσι, μέσα από το σκοτάδι, ξεκίνησε η διαδρομή μας στο φως, με την Aurora.   

Α.Κ:  Πείτε μας για τις προσεχείς δράσεις του Σωματείου σας.

C.P:  Στην Aurora, δουλεύουμε για να είμαστε κάθε μέρα κοντά σε εκείνους που μας χρειάζονται – η δράση μας λοιπόν είναι αθόρυβη, αλλά ουσιαστική, ξεκινώντας από τα ‘Σπίτια’ μας όπου φιλοξενούνται ασθενείς και συνοδοί τους κατά την δύσκολη περίοδο μετά την μεταμόσχευση μυελού των οστών, μέχρι την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και την πρακτική στήριξη σε καθημερινά πράγματα – τα μικρά ή τα μεγάλα, είτε αφορά τους ασθενείς είτε τα νοσοκομεία με τα οποία συνεργαζόμαστε. Πέρα από την δράση μας σε αυτόν τον τομέα όμως, ασχολούμαστε και με την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου – σε λίγους μόλις μήνες μετά την συναυλία αυτή, λοιπόν, θα μας βρείτε στον Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας, να συμμετέχουμε με την ομάδα των δρομέων της Aurora, και να ενημερώνουμε το κοινό για το έργο μας, τις ανάγκες που υπάρχουν και τους απλούς τρόπους με τους οποίους ο καθένας από εμάς μπορεί να βοηθήσει. 

Α.Κ:  Ποιες οι προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος μέλος της Aurora…

C.P:  Κάτι πολύ απλό: να μοιράζεται το όραμά μας για έναν κόσμο χωρίς λευχαιμία και να θέλει να βοηθήσει, έμπρακτα. Mάλιστα, για να είμαστε πιο προσιτοί σε ένα ευρύτερο κοινό, έχουμε σκόπιμα δημιουργήσει, εκτός από τα Μέλη, και τους Φίλους της Aurora, μια πιο ευέλικτη ομάδα υποστηρικτών που συνδράμουν την προσπάθειά μας, με τον χρόνο και τον ενθουσιασμό τους. 

Α.Κ:  Με ποιους τρόπους μπορεί να συμβάλει ένας εθελοντής στην Aurora;

C.P:  Από μια μικρή δωρεά, στο να προσφέρει τον χρόνο του, μέχρι να γίνει δότης αίματος ή μυελού των οστών… Ακόμη και να μοιραστεί τα νέα μας ή τις δράσεις μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να μας βοηθήσει να πάμε το μήνυμά μας παραπέρα, για να φτάσει παντού, όπου υπάρχει ανάγκη. Διάθεση να υπάρχει, και είμαστε ανοιχτοί να αξιοποιήσουμε τον καθένα που θέλει να μοιραστεί το όραμά μας! 

Α.Κ:  Κύριε Pinedo, ποιο το όραμα του Φιλανθρωπικού Σωματείου Aurora;

C.P:  Το όραμά μας είναι να μπορούμε να φανταστούμε έναν κόσμο χωρίς λευχαιμία. Και μέχρι να καταφέρουμε να κάνουμε αυτό το όνειρο πραγματικότητα, εστιάζουμε σε πράγματα που είναι περισσότερο προσιτά. Σε αυτά που περνάνε, ως έναν βαθμό, από το χέρι μας. Μπορούμε να κάνουμε την αυριανή μέρα λίγο καλύτερη για κάποιον που παλεύει με τα αιματολογικά νοσήματα. Να είμαστε εκεί, στα δύσκολα. Να τακτοποιήσουμε πρακτικά θέματα διαβίωσης στην Αθήνα και την Πάτρα για έναν άνθρωπο με χαμηλό εισόδημα που  αναγκάζεται να μετακινηθεί εκεί για θεραπεία.  Με την δωρεά των CART cells στον Ευαγγελισμό κατορθώσαμε πρόσφατα να προσφέρουμε, σε γιατρούς και ασθενείς, ένα εργαλείο που θα μπορούσε δώσει μια ευκαιρία ζωής σε εκείνους που έχουν εξαντλήσει κάθε άλλη μορφή θεραπείας.  Να δώσουμε ελπίδα – αυτό είναι το όραμα και η δύναμη που μας κινεί, που δίνει νόημα σε καθετί.

Α.Κ:  Έχετε κάποιο μότο στη ζωή σας;

C.P:  «Κάνε την κάθε μέρα να μετράει». Αυτό πιστεύω: πως πρέπει να είμαστε αληθινοί, με τον εαυτό μας και με τους άλλους, και να προσπαθούμε να κάνουμε τη διαφορά, με όποιον τρόπο μπορούμε. 

 

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος 

28.6.2022