D.W…..Βρετανικές πιέσεις στο Ισραήλ: «Η υπομονή εξαντλείται»

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

Aπό την αρχή που ανέλαβε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν δείχνει να μένει αμέτοχος των εντάσεων που διαδραματίζονται στη διεθνή πολιτική σκηνή. Εδώ και εβδομάδες μάλιστα ο τόνος που χρησιμοποιεί για το Ισραήλ είναι αυστηρός, με δηλώσεις όπως το ότι «η Βρετανία θα μπορούσε να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, χωρίς να περιμένει να καρποφορήσουν οι συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ- Παλαιστίνης στη λύση δύο κρατών».

Σήμερα εμφανίζεται με μια ακόμη «πομπώδη» δήλωση. «Η υπομονή του Ηνωμένου Βασιλείου προς το Ισραήλ εξαντλείται», επισημαίνει. Και όλα αυτά πριν από την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Μπένι Γκαντζ, τον άνθρωπο που βρίσκεται στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ. Βέβαια, δεν αποτελεί στάση μόνο του Ηνωμένου Βασιλείου. Την αρχή είχε κάνει με δηλώσεις της η Αμερική.

«Αντίπαλον δέος» για τον Νετανιάχου;

Ο 64χρονος Γκαντς, ο οποίος θεωρείται μεγάλος πολιτικός αντίπαλος του νυν πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έφτασε στο Λονδίνο μετά από διήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ. Το ταξίδι, αλλά και οι συναντήσεις με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους όπως η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, έγιναν χωρίς την άδεια του Νετανιάχου. Μάλιστα, λόγω αυτού, οι επισκέψεις δεν είχαν οργανωθεί ούτε από το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, ούτε από την Ισραηλινή πρεσβεία.

Το περιστατικό ερμηνεύεται ως ένδειξη αγανάκτησης από τις ΗΠΑ, αλλά και από τη Βρετανία για την στάση Νετανιάχου, τόσο στο ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας, όσο και στα μελλοντικά σχέδια για τη διοίκηση στην Γάζα.

Τις πρώτες ενδείξεις, του τόνου της συνάντησης, έδωσε χθες το βράδυ ο Κάμερον με τις δηλώσεις που έκανε κατά την επτάωρη συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων. «Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση φρικτής οδύνης στην Γάζα και βρισκόμαστε στο σημείο που άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα», ανέφερε. «Είχαμε μια ολόκληρη λίστα που είχαμε ζητήσει από τους Ισραηλινούς να υλοποιήσουν, όμως έχω πληροφορίες ότι η βοήθεια που δόθηκε τον Φεβρουάριο ήταν η μισή από αυτή του Ιανουαρίου», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Τέλος στις βρετανικές εξαγωγές όπλων;

Πακέτα ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ιορδανία στη Γάζα

Για πρώτη φορά τα βρετανικά ρεπορτάζ τονίζουν ότι πρόκειται για μια ασυνήθιστη άμεση προειδοποίηση για παραβιάσεις των κανόνων πολέμου. Αυτό στηρίζεται στη δήλωση του Κάμερον ότι «καθώς το Ισραήλ είναι η κατοχική δύναμη είναι και υπεύθυνο. Αυτό έχει συνέπειες, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου που βλέπουμε πως το Ισραήλ συμμορφώνεται με τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους».

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τα παραπάνω, εάν το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κρίνει ότι το Ισραήλ παραβιάζει τους κανόνες, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να τερματίσει τις εξαγωγές όπλων προς την χώρα. Σε αυτά θα επικεντρωθεί η συνάντηση των δύο ανδρών, ενώ και η πιθανότητα μιας προσωρινής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός πριν το Ραμαζάνι θα τεθεί επί τάπητος. Επισημαίνεται ότι υπάρχουν αλλεπάλληλες κατηγορίες των Ηνωμένων Εθνών προς το Ισραήλ, ότι μπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στην Γάζα, με την κατάσταση να έχει φτάσει στο απροχώρητο. Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές πάνω από 30.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα, από τις 7 Οκτωβρίου και μετά.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του δημοσιογραφικού μέσου της Μέσης Ανατολής ‘The National’, ο Μπένι Γκαντζ, αναμένεται να συναντηθεί τελικά και με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, παρά το «βαρύ» πρόγραμμα του δεύτερου λόγω του προϋπολογισμού, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνo

πηγή : D.W.

6.3.2024