D.W. : «Εμφύλιος» μεταξύ ομάδας Βάγκνερ και ρωσικού στρατού

Από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου μαχητές της ρωσικής, μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ έχουν καταλάβει όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ροστόφ της νότιας Ρωσίας, όπου βρίσκεται και το αρχηγείο του ρωσικού στρατού. Επιπλέον, σύμφωνα με αναφορές και των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, στρατεύματα του Πριγκόζιν βρίσκονται ήδη στην πόλη Βορονέζ, η οποία απέχει περίπου 500 χιλιόμετρα από τη Μόσχα, ενώ φέρονται να έχουν πάρει υπό τον έλεγχό τους τις στρατιωτικές μονάδες και αυτής της περιοχής.

Στο επίκεντρο το Ροστόφ

Οι αρχές του Ροστόφ αν και δεν επιβεβαιώσαν αρχικά ότι οι μαχητές της Βάγκνερ έχουν καταλάβει εγκαταστάσεις στην πόλη, παρ’ όλα αυτά κάλεσαν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους. Ο ίδιος ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι οι μαχητές του έγιναν δεκτοί από νεαρούς Ρώσους συνοριοφύλακες στη μεθοριακή περιοχή, οι οποίοι δεν προέβαλαν μάλιστα καμία αντίσταση. Ο επικεφαλής της ομάδας Βάγκνερ ανέφερε πως οι δυνάμεις του δεν πολεμούν εναντίον παιδιών. «Θα καταστρέψουμε όμως όποιον σταθεί στο δρόμο μας (…) Προχωράμε και θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την κατάληψη του Ροστόφ, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις δηλώσεις του ηγέτη της ομάδας Βάγκνερ σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα, δηλώνοντας πως «πράγματι» το έργο «των πολιτικών και στρατιωτικών οργάνων» της πόλης έχει ανασταλεί. «Θα νικήσουμε. Θα είμαστε ισχυρότεροι», δήλωσε ο ηγέτης του Κρεμλίνου.

«Πισώπλατη μαχαιριά» και «προδοσία»

Πούτιν: Ο Πριγκόζιν «μαχαίρωσε πισώπλατα» τη Ρωσία

 

Κατά το διάγγελμα του, ο πρόεδρος της Ρωσίας επιτέθηκε ευθέως και προσωπικά στον Πριγκόζιν, καταδικάζοντας ως «προδοσία» την προέλαση των μισθοφόρων της ομάδας Βάγκνερ. Επιρρίπτει μάλιστα στον επικεφαλής τους ότι «μαχαίρωσε πισώπλατα» τη χώρα του λόγω «υπερβολικής φιλοδοξίας». Ακόμη, απείλησε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα τιμωρηθούν αυστηρά και οι ηγέτες της εξέγερσης «θα λογοδοτήσουν ενώπιον του νόμου και του λαού», προμηνύοντας μία «σκληρή απάντηση» στην εξέγερση. Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν απάντησε στις αναφορές του προέδρου Πούτιν περί «προδοσίας», αντιτάσσοντας πως στην πραγματικότητα οι στρατιώτες της μισθοφορικής ομάδας του είναι Ρώσοι «πατριώτες».

Ο πρόεδρος Πούτιν υπογράμμισε ότι θα κάνει τα πάντα, προκειμένου να προστατεύσει τη χώρα και το ρωσικό Σύνταγμα. «Αγωνιζόμαστε για τη ζωή και την ασφάλεια του λαού μας» τόνισε, διαβεβαιώνοντας πως θα σταθεροποιήσει την κατάσταση στο Ροστόφ, παρ’ ότι, όπως παραδέχθηκε, η κατάσταση είναι επί του παρόντος «δύσκολη». Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε τα μέλη της Βάγκερ «ήρωες», που «απελευθέρωσαν» τη νότια ουκρανική περιοχή του Ντόνμπας και κάλεσε τους μαχητές να μην προβαίνουν τώρα σε «εγκληματικές πράξεις» σε βάρος της πατρίδας τους. Τόσο ο Πούτιν όσο και το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανέφεραν χαρακτηριστικά πως οι μισθοφόροι είχαν «εξαπατηθεί» από τον Πριγκόζιν.

Ο Πριγκόζιν απείλησε ότι θα προχωρήσει πάντως με τους μαχητές του μέχρι τη Μόσχα, αν χρειαστεί, προκειμένου να «ανατρέψει τη στρατιωτική ηγεσία» του Κρεμλίνου. Κατηγορεί μάλιστα τον Ρώσο υπ. Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γερασίμοφ ως υπευθύνους για την πυραυλική επίθεση εναντίον των στρατευμάτων της Βάγκνερ, με πολυάριθμες απώλειες. Στη Μόσχα τέθηκαν σε εφαρμογή «αντιτρομοκρατικά μέτρα», με αυξημένους ελέγχους της κυκλοφορίας, ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στο υπουργείο Άμυνας, το Προεδρικό Μέγαρο και αλλού, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν περιορισμοί και στις μαζικές εκδηλώσεις.

Όμως, όπως δήλωσε ο Πριγκόζιν, δεν πρόκειται για «στρατιωτικό πραξικόπημα» και οι ενέργειες των στρατευμάτων του δεν στρέφονται κατά του Πούτιν. Στο μεταξύ ρωσική εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα κατά του Πριγκόζιν για υποκίνηση «ένοπλης εξέγερσης». Ταυτοχρόνως, η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών FSB είναι σε αναζήτηση του Πριγκόζιν προκειμένου να τον συλλάβει.

Προειδοποίηση από το γερμανικό υπ. Εξωτερικών

Την ίδια ώρα εντείνεται η διεθνής ανησυχία για τις εξελίξεις στη Ρωσία. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις» ανέφερε πριν από λίγη ώρα εκπρόσωπος της καγκελαρίας στο Βερολίνο σε μια λιτή πρώτη αντίδραση. Λεπτό προς λεπτό φαίνεται ότι παρακολουθεί την κατάσταση και το γερμανικό υπ. Εξωτερικών, το οποίο εξέδωσε επίσης επικαιροποιημένη ταξιδιωτική προειδοποίηση για τη Ρωσία, κάνοντας λόγο για αποφυγή της κυκλοφορίας στο κέντρο της Μόσχας, σε κρατικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις και γύρω περιοχές, κυρίως στο Ροστόφ και τη νότια Ρωσία.

Το βρετανικό υπ. Εξωτερικών προειδοποιεί από την πλευρά του τους ταξιδιώτες για κίνδυνο αναταραχών σε ολόκληρη τη ρωσική επικράτεια: «Υπάρχουν αναφορές για στρατιωτικές εντάσεις στην περιοχή του Ροστόφ και ο κίνδυνος περαιτέρω αναταραχών σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε το υπουργείο σε επικαιροποιημένη ταξιδιωτική προειδοποίηση, παροτρύνοντας του Βρετανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Τέλος, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Συμμαχία παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ενώ παρόμοιες ήταν οι τοποθετήσεις και της Γαλλίας, της Πολωνίας και της Ιταλίας.

πηγή : D.W.

24.6.2023