D.W. ….. Ερντογάν: Στοίχημα η Κωνσταντινούπολη για το ΑΚΡ

Αριάνα Φερεντίνου, Κωνσταντινούπολη

Ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος κάλυψε ουσιαστικά όλη την προεκλογική εκστρατεία μόνο του για να τους στηρίξει στους τόπους υποψηφίους του ΑΚΡ, ολοκλήρωσε την εκστρατεία του σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, με μια μεγαλειώδη συγκέντρωση στο χώρο του παλιού αεροδρομίου Ατατούρκ στην ευρωπαϊκή πλευρά της Πόλης. Δηλαδή στον ίδιο χώρο όπου εκφώνησε και τον προεκλογικό λόγο του για τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του Μαΐου του 2023. Η Κωνσταντινούπολη έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Τούρκο πρόεδρο . Από εκεί ξεκίνησε την πολιτική καριέρα του ως δήμαρχος τη δεκαετία του 90 και μέχρι το 2019 οι επόμενοι δήμαρχοι ανήκαν πάντα στο κόμμα του. Η μεγάλη ήττα ήρθε το 2019 όταν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP της κοσμικής αντιπολίτευσης κέρδισε τον μητροπολιτικό δήμο της Πόλης αλλά και της Άγκυρας, της Σμύρνης και άλλων μεγάλων πόλεων της Τουρκίας . Στις εκλογές της 31ης Μαρτίου, ο Τούρκος πρόεδρος έχοντας πρόσφατη τη διπλή νίκη του στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του περασμένου Μαΐου του 2023, θέλει να πάρει την εκδίκησή του για την ήττα του το 2019. «Περιμέναμε 5 χρόνια» είπε χθες, «δεν μπορούμε να να περιμένουμε άλλα 5 χρόνια για την Κωνσταντινούπολη ».

« Κωνσταντινούπολη, σπίτι των καταπιεσμένων »

Μιλώντας σε 650.000 ανθρώπους καταφέρθηκε κατά της αντιπολίτευσης και ονομαστικά κατά του νυν Δημάρχου Εκρέμ Ιμάμογλου από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP. «Λέει ξεδιάντροπα ότι έχτισε το μετρό. Όλες οι υπάρχουσες γραμμές του μετρό στην Κωνσταντινούπολη ανήκουν σε εμάς. Τον μισό χρόνο του τον αφιερώνει στο σκι, στις διακοπές και τον άλλο μισό τον ξοδεύει προσπαθώντας να ανατρέψει τον πρόεδρό του. Δεν μένει τίποτα για την Κωνσταντινούπολη στον υπόλοιπο χρόνο. Ο κ. Εκρεμ εργαζόταν με μερική απασχόληση». Σε άλλη αποστροφή του λόγου του καταφέρθηκε κατά του κόμματος. «Πρέπει να σώσουμε αυτή την πόλη από αυτήν την τυραννία του CHP. Θα δουλέψουμε σκληρά μέρα και νύχτα. Το λέω παντού, καλέστε τους συμπολίτες σας στην Κωνσταντινούπολη και ελπίζουμε ότι η Κωνσταντινούπολη θα επανενωθεί με τους ιδιοκτήτες της την 1η Απριλίου. Αυτή είναι η Κωνσταντινούπολη, η Κόκκινη Μηλιά, αυτή είναι η Κωνσταντινούπολη που έκανε τον Μωάμεθ τον Πορθητή έναν από τους μεγαλύτερους ηγέτες που έχει δει ποτέ ο κόσμος. Αυτή η Κωνσταντινούπολη είναι η μητέρα που είναι το σπίτι των καταπιεσμένων. Η Κωνσταντινούπολη είναι ένας θησαυρός που μεταμορφώθηκε σε έργο τέχνης».  

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν τους δύο κύριους υποψηφίους με μικρή διαφορά, τον Μουτρούμ του ΑΚΡ με 42,3% και τον Εκπρόσωπο Ιμάμογλου του CHP με 41,6, ενώ ακολουθούν οι υποψήφιοι με έξι κομμάτων τρίτο κόμμα το φιλοκουρδικό DEM (Κόμμα Λαϊκής Ισότητας και Δημοκρατίας) που μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, με γύρω στο 6% των ψηφοφόρων. Το φιλοκουρδικό κόμμα (τότε με την ονομασία HDP) ήταν εκείνο που στήριξε τον Ιμάμογλου το 2019. Ωστόσο τώρα κατεβάζει δικούς τους υποψήφιους. Οι φετινές εκλογές δεν μοιάζουν με εκείνες του 2019. Η αντιπολίτευση μετά την ήττα της στις εκλογές του περασμένου Μαΐου δεν είναι ενωμένη.

Απογοητεύτηκαν οι ψηφοφόροι

Κουρούμ κατά Ιμάμογλου

Η «συμμαχία των 6» κατέρρευσε και ο Ιμάμογλου κατεβαίνει μόνο με τη σημαία του Ρεπουμπλικανικού ΛαΪκό Κόμμα. Ο αγώνας είναι δύσκολος. Ο δήμαρχος της Πόλης σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ κάλεσε τους πολίτες να δουν τον κίνδυνο. «Εάν χαθεί η Κωνσταντινούπολη, αυτό θα σημάνει την κατάρρευση της αντίστασης της όλης της Τουρκίας», προειδοποίησε. ισχυρές πόλεις, όπως η Σμύρνη , η Αττάλεια και η Αδριανούπολη . , και αν μπορέσει να νικήσει την αντιπολίτευση άλλη μια φορά στις 31 Μαρτίου, ίσως να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν έχει πλέον νόμιμους αμφισβητήσεις.

Αυτό που του επέτρεπε να εισέλθει στη φάση οικοδόμησης ενός αφηγήματος της υστεροφημίας του – δηλαδή, την επίλυση προβλημάτων στο εσωτερικό (π.χ. επιδιώκοντας ένα «κουρδικό άνοιγμα» ή διάλογο με την κουρδική κοινότητα της χώρας) ενώ θα μπορούσε να εναγκαλιστεί ένας πιο διεθνιστικός ρόλος στην εξωτερική πολιτική (π.χ. περαιτέρω ανάπτυξη της πρόσφατης επαναφοράς των σχέσεων της Άγκυρας με γείτονες όπως η Ελλάδα , επίδειξη πιθανής επαναφοράς των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη Συρία)» υποστηρίζει ο Τούρκος αναλυτής, του οποίου το άρθρο καταλήγει: «Αν και οι εκλογές της 31ης Μαρτίου είναι στην πραγματικότητα μόνο για τον δήμαρχο της Πόλης, τα αποτελέσματα θα είναι σημαντικές σε εθνικό επίπεδο, καθώς η παρακαταθήκη Ερντογάν και το μέλλον των σχέσεων ΗΠΑ -Τουρκίας μπορεί να κρέμονται από μια κλωστή». Περίπου 58 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν για δημάρχους σε σχεδόν 4.000 πόλεις, κωμοπόλεις και για δεκάδες χιλιάδες μέλη δημοτικών και επαρχιακών συμβουλίων καθώς και για κοινοτάρχη.

Αριάνα Φερεντίνου
Ανταποκρίτρια της Ελληνικής Σύνταξης της DW στην Κωνσταντινούπολη
25.3.2024