D.W….. Ιράν: Οργή μετά την πολύνεκρη επίθεση

Κάριν Ζεντς, (ARD Κωνσταντινούπολη)

«Θάνατος στο Ισραήλ» και «Θάνατος στις ΗΠΑ». Τα συνθήματα αυτά κυριάρχησαν στο συλλαλητήριο οπαδών του ιρανικού καθεστώτος μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση στην πόλη Κερμάν, την Τετάρτη, με σάκους ή γιλέκα εκρηκτικών που μάλλον πυροδοτήθηκαν από απόσταση. Τουλάχιστον 95 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 280 τραυματίστηκαν από τις διαδοχικές εκρήξεις.

Η επίθεση έγινε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη τελετή μνήμης για τον στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, τον άλλοτε «ισχυρό άνδρα» των Φρουρών της Επανάστασης που σκοτώθηκε σε επιδρομή αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Βαγδάτη τον Ιανουάριο του 2020. Το Κερμάν ήταν η ιδιαίτερη πατρίδα του Σουλεϊμανί. Όπως εξηγεί στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν, Αχμάν Βαχίντι, «γύρω στις τρεις το μεσημέρι έγινε η πρώτη έκρηξη και όταν ο κόσμος προσπαθούσε να βοηθήσει τους τραυματίες, ακολούθησε μία δεύτερη έκρηξη».

Αντίποινα στον «εχθρό»

Όλα αυτά συνέβησαν σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από τον τάφο του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί. Μία γυναίκα που τραυματίστηκε στη διάρκεια της επίθεσης, δηλώνει στην ιρανική τηλεόραση: «Ξαφνικά ένιωσα ένα κάψιμο στην πλάτη, προσπαθούσα να μετακινηθώ, αλλά δεν μπορούσα. Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι άκουσα μία έκρηξη…»

Τα συλληπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων εκφράζει ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, ενώ παράλληλα απειλεί με «σκληρά αντίποινα» τους εχθρούς του Ιράν, τους οποίους όμως δεν κατονομάζει. Μιλώντας σε εκδήλωση στην Τεχεράνη, ο διάδοχος του Σουλεϊμανί στην στρατιωτική ιεραρχία, στρατηγός Εσμαήλ Γκαανί, «φωτογραφίζει» τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ως υπεύθυνους για την επίθεση, την οποία συνδέει και με την εκτέλεση του Σαγιέντ Ραζί Μουσαβί στη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στη Συρία, στις 25 Δεκεμβρίου.

«Η δολοφονία του μάρτυρα Σουλεϊμανί και άλλων μαρτύρων όπως του Ραζί Μουσαβί καθώς και τα εγκλήματα στο Κερμάν» λέει ο Γκαανί, «δείχνουν πόσο απελπισμένος είναι ο εχθρός. Που όμως δεν γνωρίζει ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα συνεχίσει την προσπάθεια να ξεριζώσει το σιωνιστικό καθεστώς, όσο κι αν επιμένει ο εχθρός».

Ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος

Πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση

στην πόλη Σιράζ τον Οκτώβριο του 2022

Ωστόσο, λίγο αργότερα, το αποκαλούμενο «Ισλαμικό Κράτος» θα αναλάβει την ευθύνη για τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Κερμάν. Σε ανακοίνωσή του, μέσω Telegram, αναφέρει ότι δύο μέλη του «ενεργοποίησαν» γιλέκα με εκρηκτικά σε μία «μεγάλη συγκέντρωση αποστατών». Το «Ισλαμικό Κράτος» θεωρεί αποστάτες του Ισλάμ την σιϊτική πλειονότητα του πληθυσμού στο Ιράν. Παρακλάδι της οργάνωσης δραστηριοποιείται και στο γειτονικό Αφγανιστάν, με ορμητήριο τις παραμεθόριες περιοχές στα σύνορα με το Πακιστάν, επιδιώκοντας να εδραιώσει το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν».

Δεν ήταν πάντως το πρώτο τυφλό χτύπημα στο Ιράν. Τον Οκτώβριο του 2022 ένοπλοι του «Ισλαμικού Κράτους» άνοιξαν πυρ στο μαυσωλείο Σαχ Σεράγ της πόλης Σιράζ, στο νότιο Ιράν, σκοτώνοντας 15 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους. Οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν δύο Αφγανούς ως υπεύθυνους για την επίθεση, οι οποίοι εκτελέστηκαν δημοσίως.

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

πηγή : D.W.

5.1.2024