D.W. : Λύνει τον γόρδιο δεσμό η σύνοδος της Πράγας;

Η ΕΕ εξετάζει την επιβολή πλαφόν στην τιμή στο φυσικού αερίου» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Süddeutsche Zeitung, η οποία βλέπει «μεταβολή» στη στάση των Βρυξελλών.  Η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σημειώνει για την πρόταση της Κομισιόν: «Μέχρι την Τετάρτη παρέμενε άγνωστο ποιο είναι το ανώτατο όριο τιμής που θέλει να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκπρόσωπός της ανέφερε ότι προέχει να συζητήσουν τις εναλλακτικές λύσεις οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων. Είναι σαφές ωστόσο, ότι για την Κομισιόν το πλαφόν αποτελεί μόνο μία μεταβατική λύση για τον χειμώνα. Από την άνοιξη (η Κομισιόν) θέλει να μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ, καθιερώνοντας έναν νέο δείκτη αναφοράς για το αέριο. Ο ολλανδικός δείκτης TTF που διαδραματίζει αυτόν τον ρόλο σήμερα, ‘δεν θεωρείται πλέον αντιπροσωπευτικός για την αγορά μας, η οποία περιλαμβάνει περισσότερο υγροποιημένο αέριο (LNG), όπως λέει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν».

«Σε κίνδυνο η ενότητα της ΕΕ» είναι ο τίτλος στο σχόλιο της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt, που επισημαίνει ότι το γερμανικό «ενεργειακό πακέτο» των 200 δις ευρώ έχει προκαλεί αντιδράσεις στην Ευρώπη, τις οποίες η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να συνυπολογίσει: «»Πρόκειται για μία πολιτική που ακολουθεί τη λογική ‘ό,τι είναι καλό για τη Γερμανία, είναι καλό και για την Ευρώπη’. Πολλοί κορυφαίοι Γερμανοί πολιτικοί είναι πεπεισμένοι ότι αυτό ισχύει. Και ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα», σημειώνει ο σχολιαστής, για να διευκρινίσει: «Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απορριφθούν τα εθνικά σχέδια για την ενεργειακή κρίση. Είναι όμως απαραίτητο να εξεταστούν οι ενδοιασμοί των γειτονικών χωρών. Η Γερμανία δεν έχει την πολυτέλεια να καταρτίζει προγράμματα βοήθειας που υπερβαίνουν τις δυνάμεις άλλων κρατών-μελών. Είναι υπερβολικό να μιλάει κανείς για ‘κανιβαλισμό’, όπως πράττει ο εριστικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, αλλά δύσκολα αμφισβητείται ο κίνδυνος στρεβλώσεων στον ανταγωνισμό».

Η Bild φιλοξενεί δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος εστιάζει στη συμμετοχή του Ταγίπ Ερντογάν στην πρώτη σύνοδο της αποκαλούμενης «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας» στην Πράγα και εκφράζει ανησυχία για τον συγχρωτισμό του με τους προέδρους της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, Πούτιν και Λουκασένκο. «Ο Πούτιν δεν επιτρέπεται να επιστρέψει στο τραπέζι της Ευρώπης από την πίσω πόρτα» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Γερμανός πολιτικός και καλεί τον καγκελάριο Σολτς και τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν «να μην επιτρέψουν καμία αμφισημία ως προς την υποστήριξη της Ουκρανίας και το μέλλον της ΕΕ».

Η «ιρανοποίηση» της Τουρκίας

Διαδήλωση γυναικών στην Κωνσταντινούπολη
                        για την Μαχσά Αμινί

Με αφορμή τις εξελίξεις στο Ιράν, ο Τούρκος δημοσιογράφος Μπουλέντ Μουμάϊ, πρώην αρθρογράφος της εφημερίδας Radikal, καταγράφει τις παρατηρήσεις του για την Τουρκία στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ): «Είναι αναμφισβήτητο ότι μετά την αλλαγή κυβέρνησης το 2002 η χώρα μας έγινε πιο συντηρητική, ότι έχουμε απομακρυνθεί τόσο από τον τρόπο ζωής ενός λαϊκού κράτους, όσο και από τις αρχές της δυτικής Δημοκρατίας. Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο Ιράν υποδηλώνουν ότι αυτή η χώρα έρχεται πιο κοντά στην (παλαιά) Τουρκία, ενώ η Τουρκία ιρανοποιείται. Για τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί στο Ιράν, η οποία δεν φορούσε ‘σωστά’ τη μαντίλα, έγιναν διαδηλώσεις και στην Κωνσταντινούπολη. Στην πρώτη διαδήλωση στην πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της πόλης, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή Ιρανές που ζουν στην Κωνσταντινούπολη. Χωρίς μαντίλα, οι γυναίκες από το Ιράν ήθελαν να διαμαρτυρηθούν με πλακάτ στα περσικά και στα τουρκικά. Ξέρετε τι συνέβη με τη μοντέρνα γυναίκα από το Ιράν που ύψωσε πλακάτ στην κορυφή της πορείας; Την συνέλαβε μία Τουρκάλα αστυνομικός που φορούσε μαντίλα!»

«Οι διακινητές αλλάζουν δρομολόγια»

Τα δύο πολύνεκρα ναυάγια με προσφυγικές λέμβους στη Λέσβο και στα Κύθηρα είναι μία από τις κορυφαίες ειδήσεις στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων. Η Die Welt παρατηρεί ότι «πολλοί μετανάστες προσπαθούν να φτάσουν στην Ελλάδα από τη γειτονική Τουρκία. Ωστόσο τους τελευταίους μήνες οι διακινητές προτιμούν διαφορετικά δρομολόγια για να αποφύγουν τις αυστηρά επιτηρούμενες θαλάσσιες περιοχές γύρω από τα ελληνικά νησιά και κοντά στα τουρκικά παράλια. Τα Κύθηρα βρισκονται περίπου 400 χιλιόμετρα δυτικά της Τουρκίας, σε ένα δρομολόγιο το οποίο οι διακινητές συχνά χρησιμοποιούν με σκοπό να παρακάμψουν την Ελλάδα, κατευθυνόμενοι προς την Ιταλία».

«Δύο σοβαρά ναυάγια με προσφυγικές λέμβους» είναι ο τίτλος του Spiegel Online που σημειώνει ότι «τους τελευταίους μήνες οι διακινητές αλλάζουν δρομολόγια, ώστε να αποφύγουν την αυστηρή επιτήρηση στα ύδατα του Αιγαίου, κοντά στις τουρκικές ακτές. Όλο και περισσότεροι πρόσφυγες επιχειρούν να προσεγγίσουν τη νότια Ελλάδα. Τα Κύθηρα, για παράδειγμα, όπου σημειώθηκε το ένα από τα δύο ναυάγια, βρίσκονται περίπου 400 χιλιόμετρα δυτικά της Τουρκίας και σε ένα δρομολόγιο, το οποίο όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιούν οι διακινητές. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) εκτιμά ότι από τις αρχές της χρονιάς, ο αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων στο προσφυγικό δρομολόγιο της Μεσογείου ξεπερνά τους 1.100, εκ των οποίων 900 στην κεντρική Μεσόγειο».

Γιάννης Παπαδημητριου

Πηγή :D.W.

6.10.2022