D.W.Πάει για δεύτερη θητεία η φον ντερ Λάιεν;

Έλλα Τζόινερ D.W.

Αν και δεν πρόκειται για μία φαντασμαγορική περίοδο, η παραδοσιακή ομιλία του προέδρου της Επιτροπής «για την κατάσταση της ΕΕ» εξακολουθεί να προκαλεί ενθουσιασμό, κάθε Σεπτέμβριο.

Φέτος πολλοί παρακολούθησαν ιδιαίτερα προσεκτικά την ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Στρασβούργο, ψάχνοντας τυχόν ενδείξεις σχετικά με το ενδεχόμενο μιας δεύτερης θητείας της στην ηγεσία του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, ενόψει των ευρω-εκλογών και της αλλαγής της ηγεσίας της Επιτροπής το 20.

Απευθυνόμενη στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, την Τρίτη, η συντηρητική Γερμανίδα πολιτικός απέφυγε να αναφερθεί στο συγκεκριμένο θέμα ευθέως. Ωστόσο, εκφωνώντας μια ομιλία με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και με εγκωμιαστικά σχόλια για την κληρονομιά που έχει αφήσει έως τώρα στην Ένωση, η φον ντερ Λάιεν φαίνεται να ελπίζει ότι θα παραμείνει στο αξίωμά της μέχρι το 2029.

Τα επιτεύγματα της τελευταίας τετραετίας

Η 64χρονη στάθηκε στα σημαντικότερα επιτεύγματα και τις διάφορες κρίσεις που ξεπέρασε η Ε.Ε. υπό την ηγεσία της: το νομικό πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας που θα καταστήσει την Ένωση «κλιματικά ουδέτερη» έως το 2050, τη μαζική προμήθεια εμβολίων κατά του κορωνοϊού και τη σαφή στήριξη προς την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

«Όταν το 2019 στάθηκε ενώπιόν σας με το πρόγραμμά μου για μια πράσινη, ψηφιακή και γεωπολιτική Ευρώπη, ξέρω ότι κάποιοι είχαν αμφιβολίες», είπε. «Και αυτό προτού ανατραπεί όλα με μια παγκόσμια πανδημία και έναν κτηνώδη πόλεμο σε έδαφος έδαφος (…) Κοιτάξτε όμως πού βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη. Είδαμε τη γέννηση μιας γεωπολιτικής ένωσης», δήλωσε, τονίζοντας την περισσότερο συντονισμένη εξωτερική πολιτική σε ένα ενωσιακό επίπεδο υπό την ηγεσία της.

Στην ωριαία ομιλία της η φον ντερ Λάιεν έδωσε ιδιαίτερο βάρος και στην οικονομία, τονίζοντας ιδιαιτέρως την ανάγκη προστασίας και ενίσχυσης των βιομηχανιών που αποτελούν κλειδί για το όραμα της κλιματικής ουδετερότητας, προσθέτοντας ακόμη πως υπάρχει μία ξεκάθαρη φιλοδοξία: «Το μέλλον της βιομηχανίας καθαρής τεχνολογίας να διαμορφωθεί στην Ευρώπη».

Προσέγγιση των πολιτικών αντιπάλων

Η Φον ντερ Λάιεν έχει σοβαρούς πολιτικούς λόγους να επικεντρωθεί στην οικονομία και να κάνει τις «πράσινες» πολιτικές της ως μία ευκαιρία για τις επιχειρήσεις. Μόλις πριν από λίγους μήνες η δική της πολιτική ομάδα και συγκεκριμένα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) με επικεφαλής τον Γερμανό Χριστιανοδημοκράτη Μάνφρεντ Βέ, αντέδρασε έντονα σε μία από τις πολιτικές της πρωτοβουλίες, τον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης. Ο Βέμπερ και οι υποστηρικτές του ισχυρίστηκαν ότι η πρόταση που είχε καταστροφικές συνέπειες για τους αγρότες.

Υπό το πρίσμα των ανησυχιών της επιχειρηματικής σκεπτόμενης Κεντροδεξιάς σχετικά με την εξισορρόπηση ανταγωνιστικότητας και προστασίας του κλίματος, η φον ντερ Λάιεν ήταν λογικό να τοποθετηθεί στην ομιλία της ως υποστηρικτής της βιομηχανίας πράσινων, υπογραμμίζοντας παράλληλα την πολιτική της για το κλίμα, να ικανοποιήσει την Αριστερά. .

Αποτελεσματική η τακτική της; Ο Βέμπερ πάντως επαίνεσε τις αναφορές της στις επιχειρήσεις, τονίζοντας μετά την ομιλία πως «αυτήν την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  αναθεώρησε επί τα χείρω των οικονομικών προβλέψεων της και ο πληθωρισμός πλήττει σκληρά όλους τους Ευρωπαίους, με τους φτωχότερους να πλήξουν ακόμη περισσότερο. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο κοινωνικό ζήτημα σήμερα ».

Όταν η πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας ανέλαβε τα παρόντα καθήκοντά της, διορίστηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής έπειτα από μια παρασκηνιακή συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών, αφ’ ότου απορρήφθηκαν οι υποψήφιοι που είχαν προεκλογική εκστρατεία στις ευρωεκλογές.

Το ερώτημα, επομένως, δεν είναι το εάν η φον ντερ Λάιεν θα θέσει υποψηφιότητα για μία δεύτερη θητεία, αλλά και εάν θα κάνει προεκλογική εκστρατεία ως επικεφαλής της ΕΛΚ στις επικείμενες εκλογές του Ιούνιο του 2024.

Ανησυχία στις πολιτικές

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Τέρι Ράιντκε δήλωσε στη DW ότι ανησυχεί μήπως η φον ντερ Λάιεν κάνει πίσω στον τομέα του περιβάλλοντος , επισημαίνοντας την απουσία νέων πρωτοβουλιών: «Βρισκόμαστε σε ένα στάδιο όπου γίνεται απλώς εφαρμογή των όσων έχουν ήδη αποφασιστεί ή μήπως είναι έτοιμη. να προτείνει και κάτι άλλο, εκτός από τη οργάνωση συνεδρίων;»

Πολλοί πολιτικοί αντίπαλοι ανησυχούν για την απουσία πρωτοβουλιών για το κλίμα και το αυξανόμενο κόστος ζωής

Από την άλλη πλευρά, τόσο η κεντροαριστερή ομάδα των Σοσιαλιστών, όσο και αυτή της Αριστεράς εξέφρασε τη λύπη τους για την ανεπαρκή αντιμετώπιση της εκτίμησής του κόστους στέγασης και των τιμών σε βασικά αγαθά, όπως τα τρόφιμα. Ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλιστών Πέδρο Μάρκες δήλωσε στη DW πως «υπάρχει μια μεγάλη σιωπή σε αυτή την ομιλία», αναφερόμενος «στην απουσία μέτρων ή έστω ενός οράματος με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για όσους υποφέρουν στην Ευρώπη από το αυξανόμενο κόστος ζωής».

Περιορισμένες οι αναφορές στην Ουκρανία

Τα προηγούμενα χρόνια η φον ντερ Λάιεν φρόντιζε πάντα να έχει στο μανίκι της μερικές εκλεκτές ανακοινώσεις για τη συγκεκριμένη ομιλία . Όμως, καθώς η θητεία της πλησιάζει προς το τέλος της, αυτή τη φορά δεν επεφύλασσε καμία σημαντική είδηση.

Ίσως η πιο αξιοσημείωτη διαφορά σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη ομιλία ήταν η περιορισμένη αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η φον ντερ Λάιεν δεν προέβη σε νέες σημαντικές ανακοινώσεις για το Κίεβο και ασχολήθηκε με το θέμα μονάχα μετά το πρώτο μισό της ομιλίας της.

Ωστόσο, διαβεβαιώνοντας την Ουκρανία και τις άλλες υποψήφιες προς ένταξη χώρες ότι το μέλλον τους βρίσκεται υπό προϋποθέσεις στην ΕΕ, ο πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε χαρακτηριστικά πως, αφού η ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει με 27 κράτη-μέλη, θα μπορούσε και με 30 ή περισσότερα.

Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε εντυπωσιασμένη από τη φωνή ντερ Λάιεν, κάτι που ίσως δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι και η ίδια προέρχεται από την ΕΛΚ. Θα υποστηρίξει την παραμονή της φον ντερ Λάιεν στην προεδρεία; «Απολύτως, νομίζω ότι η φον ντερ Λάιεν υπήρξε μία εξαιρετική πρόεδρος», δήλωσε η Μέτσολα στην DW.

Επιμέλεια: Γιώργος Πασσάς

 

 

Πηγή :  D.W.

14.9.2023