D.W. : Σε καμπή η Εκκλησία

Επισκόπηση τύπου

Να ξεκινήσουμε με το σχόλιο της Nürnberger Zeitung για τα Χριστούγεννα, η οποία σημειώνει: «Μπορεί να μιλήσει κανείς για μια καμπή στην Εκκλησία. Και τα δύο δόγματα, Καθολικοί και Προτεστάντες, καταγράφουν ανησυχητικούς αριθμούς εξόδου των πιστών. Το 2060, εκτιμούν οι στατιστικολόγοι, μόνο το ένα τέταρτο του πληθυσμού θα ανήκει στις δύο κύριες εκκλησίες. Μπορεί να ακούγεται αποθαρρυντικό, αλλά μπορεί επίσης να σημαίνει μια ευκαιρία. Γιατί κοινωνία χωρις Εκκλησία δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα άθεη».

«Η Εύα Καϊλή στο ρόλο της αθώας διωκόμενης»

H Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζιόρτζι

«Περί απληστίας και της προδομένης αγάπης» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Süddeutsche Zeitung«Η Εύα Καϊλή στο ρόλο της άθωας διωκόμενης: Πώς το Qatargate βλάπτει τις Βρυξέλλες», σημειώνει στον υπότιτλο. Το δημοσίευμα επισημαίνει πως: «Οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή χρησιμοποιούν τις σκάλες του Δικαστικού Μεγάρου ως σκηνικό για να δώσουν μια νέα τροπή στην υπόθεση διαφθοράς: μια νέα γυναίκα και μητέρα σαν κατατρεγμένη αθώα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Και λίγο παρακάτω η εφημερίδα γράφει: «Σύμφωνα με τους δικηγόρους της, οι δικαστές στήριξαν την απόφασή τους στο γεγονός ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Κατάρ θα μπορούσαν να απαγάγουν την Εύα Καϊλή. Στην πραγματικότητα όμως η βελγική δικαιοσύνη βλέπει τον κίνδυνο συσκότισης. Η κατάσταση σε αυτό το σκάνδαλο, που προκαλεί σοβαρή ζημιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πολύ συγκεχυμένη. Όποιος μιλάει με βουλευτές ή υπαλλήλους της ΕΕ αυτές τις μέρες νιώθει μια μεγάλη αποστροφή. Μια τυπική ερώτηση που ακούνε είναι: Έχετε κι εσείς σπίτι σας δεσμίδες με μετρητά; Όλες οι προκαταλήψεις εναντίον του συστήματος των «Βρυξελλών» φαίνεται να επιβεβαιώνονται».

Αναζήτηση φυσικού αερίου ανοιχτά της Κρήτης

«Εικάζεται ότι υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά των ελληνικών ακτών. Όχι μόνο θα μπορούσαν να προμηθεύουν τη χώρα με ενέργεια για δεκαετίες, αλλά θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν την Ευρώπη να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο» γράφει σε ανταποκρισή του από την Αθήνα ο Γκερντ Χέλερ στην εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten. Αναλυτικότερα το δημοσίευμα σημειώνει: «Με ταχύτητα 4,5 κόμβων, δηλαδή περίπου οκτώ χιλιομέτρων την ώρα, το Sanco Swift πλέει στη Μεσόγειο, νοτιοδυτικά της Κρήτης. Πλέει για λογαριασμό των εταιρειών Exxon Mobil και Hellenic Energy. Το Sanco Swift συλλέγει δεδομένα που θα παράσχουν πληροφορίες σχετικά με κοιτάσματα φυσικού αερίου κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. Με την αποστολή του πλοίου σημειώνεται νέα κίνηση στις έρευνες για το φυσικό αέριο στα ανοικτά των ελληνικών ακτών. Παραμελήθηκε για πολύ καιρό για λόγους κλιματικής πολιτικής, αλλά και λόγω της υποτιθέμενης ασφαλούς και απεριόριστης διαθεσιμότητας φθηνών προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Τώρα ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η ενεργειακή κρίση υποχρεώνουν σε αλλαγή του τρόπου σκέψης. Η Ελλάδα αναζητά εναλλακτική για το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο κάλυπτε περίπου το 45% της κατανάλωσης το 2021».

Μαρία Ρηγούτσου

πηγή : D.W.

26.12.2022