D.W. : Η μάχη του Τσίπρα για πολιτική επιβίωση

Γιώργος Πασσάς

Ο γερμανικός τύπος σχολιάζει τον αγώνα για πολιτική επιβίωση του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ., αλλά και τις φιλοδοξίες του Ρον Ντε Σάντις ενόψει προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Έναν περίπου μήνα πριν από τις δεύτερες ελληνικές εκλογές, φαίνεται σχεδόν βέβαιο πως η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αναμένεται να είναι περίπου η ίδια ή, σε κάθε περίπτωση, αρκετά μεγάλη. Ο ρεπόρτερ του Γερμανικού Δημοσιογραφικού Δικτύου (RND) στην Ελλάδα, Γκερντ Χέλερ, σχολιάζει την σημαντικότατη πτώση που καταγράφηκε στη δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα και του κόμματός του, το οποίο έχασε «πάνω από το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του».

Όπως αναφέρει, «ο ηγέτης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. βρίσκεται μπροστά στο τέλος της καριέρας του. Ακόμη και ο Όλαφ Σολτς δεν μπόρεσε να αντιστρέψει την κατάσταση. Λίγες εβδομάδες πριν από τις ελληνικές εκλογές ο Γερμανός καγκελάριος υποδέχθηκε τον Τσίπρα στο Βερολίνο. Είναι ασυνήθιστο για τον επικεφαλής της κυβέρνησης μιας χώρας της Ε.Ε. να προσκαλεί έναν πολιτικό της αντιπολίτευσης από μια άλλη χώρα της Ένωσης τόσο κοντά στις εκλογές, γεγονός που προκάλεσε δυσαρέσκεια στην ελληνική κυβέρνηση. Ο Τσίπρας, ο οποίος σε προηγούμενες προεκλογικές εκστρατείες υιοθετούσε συνθήματα επικριτικά για τη Γερμανία, όπως “Go home, Madame Merkel”, απόλαυσε τη συνάντηση με τον Σολτς και σε κάθε ευκαιρία καυχιόταν για την ψήφο εμπιστοσύνης του καγκελαρίου. Ούτε αυτό όμως τον βοήθησε».

Ο Χέλερ προσθέτει πως «σύμφωνα με τους ερευνητές των εκλογών, οι περισσότεροι εκ των ψηφοφόρων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που επέλεξαν κάποιο άλλο κόμμα, μετακινήθηκαν προς τους συντηρητικούς. Και αυτό δείχνει πως ο Τσίπρας έχει χάσει το πολιτικό κέντρο. Όσο περισσότερο η Ελλάδα ανακάμπτει από την κρίση και επιστρέφει στην κανονικότητα, τόσο λιγότεροι άνθρωποι ψηφίζουν ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Οι καιροί έχουν αλλάξει, ωστόσο ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εξακολουθεί να πολιτεύεται όπως στην περίοδο της κρίσης. Ο Τσίπρας είναι πλέον αιχμάλωτος της ριζοσπαστικής ρητορικής του και οι προεκλογικές του ομιλίες ακούγονται το ίδιο όπως και πριν από δέκα χρόνια».

Σύμφωνα με το RND, ο προεκλογικός αγώνας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. διαφαινόταν εξ’ αρχής ως «ένας απελπισμένος αγώνας κατά του υποβιβασμού. Προσφάτως, ο Τσίπρας φλέρταρε ακόμη και τους ψηφοφόρους του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, το οποίο έχει απαγορευτεί ως εγκληματική οργάνωση. Εξάλλου, ο Τσίπρας δεν ήταν ποτέ επιλεκτικός στην επιλογή των πολιτικών του εταίρων», σχολιάζει καυστικά ο Γκερντ Χέλερ, αναφερόμενος «στον κυβερνητικό συνασπισμό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με τους ακροδεξιό κόμμα ΑΝ.ΕΛ. από το 2015 έως το 2019».

Ο Γερμανός ανταποκριτής επισημαίνει ότι «η παραίτηση δεν αποτελεί επιλογή για τον Τσίπρα, όπως λέει ο ίδιος. Όμως, ήδη υπάρχει μουρμούρα στα κομματικά όργανα και οι διάδοχοι προετοιμάζονται. Οι επαναληπτικές εκλογές, σε τέσσερις εβδομάδες, μετατρέπονται έτσι σε μια μάχη για την πολιτική επιβίωση του Τσίπρα. Εάν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αποτύχει να κάνει μια θεαματική επιστροφή, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη, θα τεθεί αναπόφευκτα υπό αμφισβήτηση το πολιτικό του μέλλον. Και στο παρασκήνιο η μάχη για τον διάδοχό του έχει ήδη ξεκινήσει», καταλήγει ο Χέλερ.

Η υποψηφιότητα του Ντε Σάντις ανησυχεί τους Δημοκρατικούς

«Ο Ντε Σάντις έχει δείξει στο παρελθόν πως υποτάσσει τα πάντα στη δίψα του για εξουσία, γι’ αυτό και έχει προφανώς αποφασίσει πως η μόνη οδός προς τον Λευκό Οίκο είναι αυτή στα δεξιά του Τραμπ. Έτσι, αφ’ ότου είχε αναγνωρίσει δημοσίως τους κινδύνους της πανδημίας και εισήγαγε τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού, εν συνεχεία έκανε στροφή 180 μοιρών και ήρε σχεδόν όλους τους περιορισμούς στη Φλόριντα, διότι διαπίστωσε πως τέτοιες πολιτικές ενίσχυαν σημαντικά τη δημοτικότητά του στους δεξιούς κύκλους. (Ακόμη, έκανε και άλλα πολλά:) Παρενέβη στα εκπαιδευτικά προγράμματα σχολείων και πανεπιστημίων και απαγόρευσε τις συζητήσεις περί φυλής στα σχολεία. Απαγόρευσε τις αμβλώσεις μετά την έκτη εβδομάδα εγκυμοσύνης, κατά τις οποίες πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν καν πως είναι εγκυμονούσες. Επέτρεψε τη δημόσια οπλοφορία. Χαλάρωσε τους κανονισμούς για την οπλοφορία. Έκοψε τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που προωθούν την πολυμορφία».

Από την πλευρά της, η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει πως «για ορισμένους, ο Ντε Σάντις είναι ο πραγματικός κίνδυνος για τη Δημοκρατία. Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να έχει κακό χαρακτήρα και να είναι δεξιός λαϊκιστής και εχθρός του Συντάγματος. Όμως, ο πρώην πρόεδρος δεν είναι ιδεολόγος, αλλά ναρκισσιστής. Ήταν επίσης ένας ερασιτέχνης που προκάλεσε χάος. […] Αντιθέτως, ο κυβερνήτης της Φλόριντα είναι εξαιρετικά ευφυής, επαγγελματίας, πολύ οργανωτικός και υλοποιεί όσα εξαγγέλλει. Γι’ αυτό και, εάν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντε Σάντις, θα είναι πολύ πιο δύσκολο για τους Δημοκρατικούς να αποτρέψουν μια πολιτιστική επανάσταση». Όπως σχολιάζει τέλος η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, «ο Ντε Σάντις αντιπροσωπεύει έναν “μυαλωμένο τραμπισμό”. Με άλλα λόγια, είναι λιγότερο τρελός από τον ιδρυτή του κινήματος, εξακολουθεί όμως να είναι εξίσου κακός».

Πηγή : D.W.

28.5.2023